FOLLOW US: facebook twitter

Το braindrain συνεχίζεται και η Ελλάδα μικραίνει!

Ημερομηνία: 28-05-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Συνεχίζεται η φυγή εργαζομένων από την Ελλάδα στο εξωτερικό, κόντρα στο κυβερνητικό αφήγημα για ανακοπή και αντιστροφή της πορείας μετανάστευσης.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat, το ισοζύγιο των μεταναστεύσεων είναι αρνητικό ενώ από το 2008 και μετά έφυγαν πάνω από 500.000 άτομα.

Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό και με τη μείωση του πληθυσμού που σημειώθηκε στη δεκαετία 2011-2021 συρρίκνωσε το εν δυνάμει εργατικό δυναμικό, ενώ όπως προκύπτει, πλέον αρκετοί κλάδοι της οικονομίας δυσκολεύονται να βρουν εργαζόμενους.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη μελέτη της Eurobank, ο πληθυσμός ηλικίας άνω των 15 ετών επί του οποίου υπολογίζονται τα μεγέθη της απασχόλησης, την περίοδο 2008-2023 παρουσιάζει συνεχή πτώση με αποτέλεσμα να περιοριστεί κατά 4,2%. 

Η μείωση αυτή ήταν κυρίως αποτέλεσμα της εκροής ανθρώπινου κεφαλαίου (braindrain), δηλαδή της φυγής Ελλήνων στο εξωτερικό, καθώς και αλλοδαπών, κυρίως με χαμηλή εξειδίκευση, οι οποίοι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αναζήτησαν απασχόληση σε άλλες χώρες.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot