FOLLOW US: facebook twitter

Το άσβεστο της Φλόγας  από την Ολυμπία ως το Παρίσι  αναλαμβάνουν οι… «φύλακες»!  

Ημερομηνία: 12-10-2023 | Συντάκτης:

Στις 16 Απριλίου  2024  η Τελετή Αφής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024»

«Παγκόσμια περιπέτεια» με άρωμα Ελλάδος και θάλασσας

θα είναι η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία για τη διοργάνωση του 2024

Επιμέλεια Ελένη Παπαδοπούλου


Στις 16 Απριλίου του 2024, θα ανάψει Αρχαία Ολυμπία η Φλόγα  των Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024 σηματοδοτώντας την αντίστροφη μέτρηση για την κορυφαία διοργάνωση του αθλητισμού (26 Ιουλίου-11 Αυγούστου 2024).  Η Φλόγα θα παραμείνει επί ελληνικού εδάφους μέχρι την αναχώρησή της για τη Γαλλία από την Αθήνα στις 27 Απριλίου και οι λαμπαδηδρόμοι μας θα έχουν την τιμή και τη χαρά να τη μεταφέρουν για 11 ημέρες σε όλη την Ελληνική Επικράτεια και κυρίως σε ιστορικούς σταθμούς. η  Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία,, θα είναι μια  «παγκόσμια περιπέτεια» με άρωμα Ελλάδος και θάλασσας θα είναι για τη διοργάνωση του 2024.

«Στην Ελλάδα, η Φλόγα θα ταξιδέψει και σε μέρη που έχουν ιστορική σημασία για τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Γαλλία, όπως το Ναυαρίνο, το Μεσολόγγι κ.λπ.»,  είχε δηλώσει στην «Κ» ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος. Στον Πειραιά εκείνες τις ημέρες θα βρίσκεται το μεγαλοπρεπές τρικάταρτο ιστιοφόρο «Μπελέμ» και το πλήρωμά του στις 27 Απριλίου θα υποδεχθεί τη Φλόγα. Στις 8 Μαΐου θα φθάσει στη Μασσαλία και ο λόγος της επιλογής της Μασσαλίας ως σταθμού αποτελεί ακόμη έναν φόρο τιμής στη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, την Ελλάδα, καθώς οι διοργανωτές επιθυμούν να θυμίσουν την… αρχέγονη σχέση της Μασσαλίας με τη χώρα μας.

Οι «φύλακες» της Φλόγας

Για την Ολυμπιάδα του Παρισιού, η Ολυμπιακή Φλόγα θα πρέπει να μείνει αναμμένη για 80 ημέρες, μεταδίδοντας το Ιερό Φως σε όλη της την διαδρομή. Γι αυτό και κατά την διάρκεια  αυτών των ημερών, θα φυλάσσεται σε φανούς και θα… κοιμάται με «φύλακες», που θα φροντίζουν να μην της συμβεί κάτι αναπάντεχο!

Κι εάν σβήσει η φλόγα;  Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ «Υπάρχουν πολλοί φανοί έκτακτης ανάγκης έτσι ώστε, εάν υπάρξει πρόβλημα, να είναι πάντα η εκπεμπόμενη Φλόγα από την Ολυμπία», εξηγεί ο Γκρεγκορί Μουράκ, αναπληρωτής διευθυντής της Λαμπαδηδρομίας στην οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024».

 Στο μεγάλο ταξίδι για Πολυνησία, για παράδειγμα, ένα φανάρι θα βρίσκεται στο αεροπλάνο, ενώ ένα άλλο θα είναι καθ’ οδόν στο Maxi Banque Populaire XI trimaran για να φθάσει στην Γουαδελούπη και στην Μαρτινίκα.

Μόλις ανάψει, η Ολυμπιακή Φλόγα θα καεί με «αέριο βιολογικής βάσης», ανακοινώθηκε σχετικά  από την οργανωτική επιτροπή. Οπως και να έχει, η Φλόγα θα είναι πάντα υπό άριστη… συνοδεία. Εκτός από τη «φούσκα» των αστυνομικών που διασφαλίζουν την ασφάλειά της, «υπάρχει μια ολόκληρη ομάδα, από περίπου δέκα άτομα που η μοναδική τους ευθύνη είναι να φροντίζουν, ώστε να είναι πάντα αναμμένη», εξηγεί ο Μουράκ.

Οι «φύλακες της Φλόγας» επελέγησαν μέσω διαγωνισμού μεταξύ πολλών αιτήσεων, συμπεριλαμβανομένων ατόμων από τον στρατό, την αστυνομία και την χωροφυλακή.

 «Την κρατούν μαζί τους με την απόλυτη έννοια της λέξης», επισημαίνεται από την Cojo, με την διευκρίνιση, ότι εάν σβήσει η δάδα, μπορούν να επέμβουν. Και οι «φύλακες» …κοιμούνται με αυτό το καθήκον. Οι πυρσοί, που κατασκευάζονται από την Arcelor-Mittal είναι κατασκευασμένοι, προκειμένου να αντέχουν τον άνεμο και την βροχή.

Εξάλλου, σύμφωνα με το καταστατικό της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), την νύχτα η φλόγα «φυλάσσεται σε ειδικό δοχείο».

Το ταξίδι της Φλόγας

Η Ολυμπιακή Φλόγα, θα διασχίσει 65 ενδιάμεσες πόλεις και 100 εμβληματικές τοποθεσίες, από την Τετάρτη 8 Μαϊου 2024, ημερομηνία άφιξής της στην Μασσαλία από την Ελλάδα, έως την Παρασκευή 26 Ιουλίου που θα διεξαχθεί η Τελετής Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024».

Ειδικότερα, μετά από εννέα ημέρες Λαμπαδηδρομίας στην Ελλάδα, από τις 16 Απριλίου 2024 (ημέρα της Τελετής Αφής της Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία) έως τις 26 Απριλίου 2024 (ημέρα της Τελετής παράδοσης της Φλόγας στο Παναθηναϊκό Στάδιο στην Αθήνα), η Ολυμπιακή Φλόγα θα φύγει από την Ελλάδα από το λιμάνι του Πειραιά με το πλοίο «Le Belem», που θα διασχίσει την Μεσόγειο Θάλασσα, για να φθάσει στην Μασσαλία στις 8 Μαΐου.

Από την Μασσαλία, η Ολυμπιακή Φλόγα θα φθάσει στο Μπορντό, στην Προβηγκία, στις Αλπεις στην Κυανή Ακτή, ενώ θα ταξιδέψει και σε υπερπόντιες κτήσεις της Γαλλίας, όπως η Γαλλική Πολυνησία, η Γουαδελούπη και η Μαρτινίκα, ενώ εντός του Παρισιού θα προσφέρει ένα εξαιρετικό θέαμα για τους Γάλλους αλλά και τους τουρίστες καθώς θα περάσει από πολλά εμβληματικά σημεία και κτίρια της Γαλλικής πρωτεύουσας.

Εμπνευσμένη από το Ολυμπιακό πνεύμα η  δάδα

Με ιδιαίτερο σχεδιασμό από τον Γάλλο γλύπτη και ντιζάινερ Ματιέ Λεχανέρ, είναι η δάδα, για τη λαμπαδηδρομία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι. Ο δημιουργός της εμπνεύστηκε τη δάδα από το ολυμπιακό πνεύμα, θέλοντας αποτυπώσεις μέσα από αυτό το έργο τέχνης μοναδικής αισθητικής τρία βασικά στοιχεία. 

-Την ισορροπία που εκφράζεται μέσα από την απόλυτη συμμετρία του αντικειμένου

-Το νερό που σχηματίζει έναν κυματισμό και δημιουργεί ξεκάθαρα την αίσθηση του

-Την Eιρήνη  και την γαλήνη που αναδεικνύεται μέσα από τις λιτές γραμμές της και της στρογγυλεμένες καμπύλες της.

Η δάδα είναι εξολοκλήρου κατασκευασμένη από 100 % ανακυκλωμένο ατσάλι, πετυχαίνοντας έτσι μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα

Ζυγίζει μόνο 1,5 κιλό και το ύψος της είναι 70 εκατοστά.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot