Το άσυλο του χαφιέ
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”94347″ img_size=”full”][vc_column_text]Στην Ολομέλεια της Βουλής, εισήχθη το πολυνομοσχέδιο-σκούπα της κυβέρνησης με τον γενικό τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις των υπουργείων Εσωτερικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δικαιοσύνης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τουρισμού».
Ανάμεσα στις διατάξεις του περιλαμβάνεται αυτή που καταργεί το ακαδημαϊκό άσυλο. Η σχετική διάταξη που εισηγείται η κυβέρνηση δίνει όρκους πίστης στην ακαδημαϊκή ελευθερία, στην ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών στα ΑΕΙ, αλλά πουθενά δεν χρησιμοποιεί τον όρο «ακαδημαϊκό άσυλο». Ταυτόχρονα τροποποιεί την ισχύουσα διάταξη περί ακαδημαϊκού ασύλου, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε είδους κατασταλτικούς μηχανισμούς του κράτους να παρεμβαίνουν στα ΑΕΙ όταν και όποτε θέλουν.
Η διάταξη της κυβέρνησης αναφέρει: «Εντός των χώρων των ΑΕΙ οι αρμόδιες αρχές ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους, συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων».
Διάκριση αναφορικά με τις αξιόποινες πράξεις για τις οποίες οι Αρχές θα μπορούν να εισέρχονται στα ΑΕΙ δεν υπάρχει στη νέα διάταξη. Αυτό σημαίνει ότι η αστυνομία μπορεί να μπαίνει σε αυτά όποτε το επιθυμεί, επικαλούμενη γενικώς και αορίστως την τέλεση αξιόποινης πράξης.
Και επειδή η νέα διάταξη αφαιρεί αυτή την αρμοδιότητα από τις πρυτανικές αρχές, μήπως η επέμβαση της αστυνομίας θα προκύπτει ύστερα από οποιαδήποτε καταγγελία του οποιουδήποτε πρόθυμου; Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση καταργεί το ακαδημαϊκό άσυλο και θεσμοθετεί την ασυδοσία των Αρχών και το άσυλο του χαφιέ.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]