FOLLOW US: facebook twitter

Το 3ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας απέκτησε Σχολική Βιβλιοθήκη!

Ημερομηνία: 14-06-2024 | Συντάκτης:

-Η πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών αγκαλιάστηκε από όλους και η σκέψη έγινε πράξη

-Σημαντικοί στόχοι για το νέο σχολικό έτος αναφορικά με τη λειτουργία της βιβλιοθήκης

Γράφει η Μαρία Καραμπάτση


Αξία ανεκτίμητη το βιβλίο, κάτι που γνωρίζουν καλά οι εκπαιδευτικοί του 3ου Γυμνασίου Αμαλιάδας οι οποίοι προχώρησαν σε μία σημαντική πρωτοβουλία και κατάφεραν να φέρουν σε πέρας, δημιουργώντας μία σχολική βιβλιοθήκη στο σχολείο.

Η πρωτοβουλία τους αγκαλιάστηκε από γονείς και παιδιά, η ιδέα βρήκε ανταπόκριση σε όσους απευθύνθηκαν και η Σχολική Βιβλιοθήκη του 3ου Γυμνασίου Αμαλιάδας, που αριθμεί πάνω από 500 τίτλους βιβλίων, είναι πραγματικότητα!

Ο διευθυντής του 3ου Γυμνασίου, Γεράσιμος Λούντζης, ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν για να γίνει πραγματικότητα η Σχολική Βιβλιοθήκη

Ήταν Σεπτέμβριος του 2023 που ο νέος διευθυντής του σχολείου, Γεράσιμος Λούντζης, ανέλαβε τα καθήκοντά του και μία από τις πρώτες σκέψεις ήταν η αξιοποίηση μίας λυόμενης αίθουσας που ήταν ανενεργή στο σχολείο.

Η σκέψη άρχισε σιγά-σιγά να παίρνει μορφή, οι εκπαιδευτικοί συμφώνησαν να αξιοποιηθεί ο χώρος και… τι πιο γόνιμο από την δημιουργία μίας βιβλιοθήκης.

Να έρθουν τα παιδιά κοντά στο βιβλίο

Άλλωστε, όπως έλεγε και ο Κικέρων «Αν έχεις έναν κήπο και μία βιβλιοθήκη, έχεις όλα όσα χρειάζονται…».

Όλοι γνωρίζουν ότι η πιο ουσιαστική μορφή επικοινωνίας είναι ο λόγος που αρθρώνεται είτε γραπτά είτε προφορικά. Με τη διαφορά όμως ότι ο προφορικός λόγος διαρκεί για λίγα λεπτά, ενώ ο γραπτός μένει για πάντα. Επιπρόσθετα, μέσα από την ανάγνωση βιβλίων το παιδί μαθαίνει να καλλιεργεί ηθικές αξίες , να χρησιμοποιεί ορθά το λεξιλόγιο και να το εμπλουτίζει, να οξύνει την κριτική του σκέψη, να ενισχύει τη μνήμη, αλλά και να εξάπτει τη φαντασία του ταξιδεύοντας σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς.

Κάτι που γνωρίζουν καλά οι εκπαιδευτικοί, γι’ αυτό και έβαλαν τα δυνατά τους ώστε η βιβλιοθήκη του σχολείου να γίνει πράξη.

Με μεράκι και αρκετό από τον προσωπικό τους χρόνο, αφιέρωσαν πολλές ώρες για τη διαμόρφωση του χώρου, ο οποίος πραγματικά έχει γίνει ‘στολίδι’ και σε προδιαθέτει να τον επισκεφθείς.

Μετά τη διαμόρφωση του χώρου, ξεκίνησε ο εμπλουτισμός με βιβλία, από προσφορές εκπαιδευτικών και γονέων, αλλά και με δωρεά από βιβλιοπωλείο της πόλης, ενώ όπως εξήγησε ο κ. Λούντζης, ο οποίος ευχαρίστησε όσους βοήθησαν στην προσπάθεια, ήδη το σχολείο έχει αιτηθεί για την προσφορά βιβλίων σε φορείς και εκδοτικούς οίκους και αναμένεται η αποστολή τους με την έναρξη του νέου σχολικού έτους.

Υπάρχει ανταπόκριση

Η βιβλιοθήκη ολοκληρώθηκε το Πάσχα και σε πρώτη φάση λειτούργησε πιλοτικά, ενώ το γεγονός ότι μαθητές προχώρησαν σε δανεισμό βιβλίων, είναι άκρως ενθαρρυντικό.

«Για τη νέα σχολική χρονιά έχουμε δύο στόχους: Να είναι ανοιχτή η βιβλιοθήκη σε διαλείμματα και κενά, ώστε να μπορούν να την επισκέπτονται οι μαθητές και να δανείζονται βιβλία, αλλά παράλληλα να αξιοποιηθεί και στο πλαίσιο των μαθημάτων. Θέλουμε από το Σεπτέμβριο, κάθε μάθημα μία φορά το μήνα να γίνεται στο χώρο της βιβλιοθήκης, έτσι ώστε τα παιδιά να έρθουν πιο κοντά στο βιβλίο. Ο χώρος μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 22 μαθητές, υπάρχει projector, οπότε μπορεί να γίνει εποικοδομητικά το μάθημα» ανέφερε στην Πρωινή ο κ. Λούντζης.

Εκτός από τα βιβλία, ο χώρος θα εμπλουτιστεί και με επιτραπέζια παιχνίδια που συμβάλλουν στην ενσυναίσθηση και τις επικοινωνιακές δραστηριότητες.

Εκτός από τους μαθητές, ο Σύλλογος εκπαιδευτικών φιλοδοξεί να «ανοίξει» τη βιβλιοθήκη και για άλλους επισκέπτες, όπως γονείς, και για την εκπόνηση δράσεων.

Να σημειωθεί ότι στην παρούσα φάση ολοκληρώνεται ο κατάλογος με όλα τα βιβλία και θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του σχολείου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος