Το 3ο Γυμνάσιο Πύργου στην παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας «Τρισεύγενη» του Κ. Παλαμά
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”81881″ img_size=”full”][vc_column_text]Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας οι μαθήτριες και οι μαθητές της Β’ τάξης του 3ου Γυμνασίου Πύργουτην Παρασκευή 25 Ιανουαρίου πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στην Πάτρα με συνοδούς καθηγητές τους Γ. Αγγελόπουλο, Β. Αλεξοπούλου, Γ. Καραντώνη, Κ. Κουλοχέρα και Μ. Παπουτσή. Παρακολούθησαν στο θέατρο «Απόλλων» την παράσταση «Τρισεύγενη» του Κ. Παλαμά σε διασκευή και σκηνοθεσία του Κ. Τσιάνου.
Η «Τρισεύγενη» (1903) είναι το μοναδικό θεατρικό έργο του Κ. Παλαμά, ένα λυρικό παραμυθόδραμα. Η Τρισεύγενη, μια νέα ανυπότακτη και ασυμβίβαστη κοπέλα ταράζει την ήσυχη ζωή ενός χωριού της Ρούμελης με την παράξενη συμπεριφορά της στο τέλος του 19ου αιώνα. Παντρεύεται παρά τις αντιρρήσεις του πατέρα και του κοινωνικού της περίγυρου, ο οποίος δεν αποδέχεται τον τρόπο ζωής της.
Ο σκηνοθέτης της παράστασης σημειώνει πως γοητεύτηκε από τον έξοχο ποιητικό λόγο του έργου, τις κυρίαρχες ιδέες για ανεξαρτησία και έρωτα, την αγάπη για τη φύση και τους ανθρώπους της υπαίθρου και τις παραδόσεις τους. Όλο το έργο είναι σαν μια παραλογή των δημοτικών μας τραγουδιών, σαν ένα λαϊκό δρώμενοντυμένο με την αρμόζουσα μουσική και χορό καθώς και τα ανάλογα σκηνικά.
Οι μαθήτριες και οι μαθητές απόλαυσαν την παράσταση και τις ερμηνείες των ηθοποιών, που απέδωσαν το κλίμα της εποχής, την κουλτούρα, τη συμπεριφορά και τις συνήθειες των ανθρώπων. Εντυπωσιάστηκαν ιδιαίτερα από την πρωταγωνίστρια που συμβολίζει την ελευθερία, την καλοσύνη και τη χαρά της ζωής. Στο πρόσωπό της διέκριναν μια πρωτοπόρο και δυναμική γυναίκα που ζούσε όπως αυτή ήθελε χωρίς να ενδιαφέρεται για τη γνώμη των άλλων, τις φήμες και τη στενόμυαλη ηθική τους.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]