FOLLOW US: facebook twitter

Το 2ο Γυμνάσιο Πύργου «ταξίδεψε» το κοινό με μουσικές μελωδίες

Ημερομηνία: 04-06-2024 | Συντάκτης:

 «Όταν οι στίχοι συναντούν το πεντάγραμμο»

Την Τετάρτη 29 Μαΐου 2024 πραγματοποιήθηκε η μουσική εκδήλωση του 2ου Γυμνασίου Πύργου στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Πύργου «Απόλλων» με τίτλο: «Όταν οι στίχοι συναντούν το πεντάγραμμο». Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί για την εκδήλωση ήταν η κ. Κωνσταντίνα Σακκά-Κυρίτση, Υποδιευθύντρια του σχολείου, καθηγήτρια Μουσικής και η κ. Νικολέττα Θεοδωροπούλου, Φιλόλογος.

Η Χορωδία του σχολείου, υπό τη διεύθυνση της κ. Κωνσταντίνας Σακκά-Κυρίτση και τη συνοδεία του Γιώργου Γκιντζίρη στο πιάνο πρόσφεραν ένα μελωδικό ταξίδι στον κόσμο της ποίησης. Οι μαθητές/τριες τραγούδησαν Ποίηση εμβληματικών Ελλήνων και ξένων ποιητών μελοποιημένη από τους μεγαλύτερους Έλληνες συνθέτες σε πολλά διαφορετικά μουσικά είδη, από καντάδα μέχρι ροκ.

Ξεκίνησαν παρασύροντας το κοινό σε μια «Όμορφη και Παράξενη Πατρίδα» (Ελύτη-Λάγιου), στους αφρούς του «Αρχιπελάγους» (Ελύτη–Ανδριόπουλου) με «Καραντί» (Καββαδία-Μικρούτσικου) και οδηγούς την «Ξανθούλα» (Σολωμού-Μάντζαρου), τη «Νεράιδα» (Λόρκα-Τριβιζά), τη «Μονάκριβη» (Χικμέτ-Λοίζου) και τον «Κουρσάρο» (Μάτεσι-Παπαδόπουλου). Το αστραφτερό πέταγμα της ποιητικής φαντασίας έδωσε φωνή στον «Ερωτικό» καημό (Λαπαθιώτη-Ξυδάκη, Σαπφώ-Παπαδημητρίου) και στο παράπονο της «Περσεφόνης» (Γκάτσου-Χατζιδάκι). Ο «Απόλλων» πλημμύρισε μυρωδιές από «Αγιόκλημα» (Παλαμά-Παπαδημητρίου) και «Χρώμα» (Γκανά–Παπαδόπουλου). Συνοδεία της Χορωδίας ο εκπαιδευτικός του σχολείου κ. Ευθύμιος Σπίνος, Βιολόγος, απήγγειλε το ποίημα του Τ. Λειβαδίτη «Αλλά τα βράδια», αποκαλύπτοντας την ελπίδα του ποιητή «κάποτε να αποδίδουμε δικαιοσύνη με ένα άστρο ή με ένα γιασεμί».

Παράλληλα, η κ. Νικολέττα Θεοδωροπούλου στην ομιλία της παρουσίασε την ετερότητα των ποιητών και την αινιγματική, ελλειπτική γλώσσα που χρησιμοποιούν στοχεύοντας στη σύλληψη του ανείπωτου. Στη συνέχεια τόνισε τον ρόλο του συνθέτη που καλείται να λύσει το πρόβλημα της μετάφρασης του ποιήματος σε μουσική έκφραση ισχυροποιώντας τη δύναμη του στίχου. Στο τέλος προέτρεψε να γίνει η Ποίηση μέρος της καθημερινής μας αναζήτησης, καθώς λειτουργεί ως αντίβαρο στην κυνικότητα του σύγχρονου κόσμου και βοηθά στην προσπάθεια για ένα καλύτερο μέλλον.

Η κ. Μαρία Μπαντούνα, Διευθύντρια του σχολείου, έκλεισε την εκδήλωση με την απαγγελία του ποιήματος «Τα αντικλείδια» του Πυργιώτη ποιητή Γιώργη Παυλόπουλου, μεταφέροντας το μήνυμα πως η μελοποιημένη ποίηση μπορεί να γίνει «το αντικλείδι για να ανοίξουμε την πόρτα της Ποίησης».

Την εκδήλωση του σχολείου τίμησε με την παρουσία του ο συνθέτης Σάκης Παπαδημητρίου, έργα του οποίου τραγούδησε η Χορωδία. Ο κ Παπαδημητρίου απηύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό και εξήγησε πως οι συνθέτες μεταμορφώνοντας τους στίχους σε τραγούδι, σέβονται και αποκαλύπτουν τον μυστικό ρυθμό τους και συγκινημένος από την υψηλού επιπέδου εκδήλωση, ευχήθηκε σε εκπαιδευτικούς και μαθητές να συνεχίσουν το δημιουργικό ταξίδι στον κόσμο της Τέχνης.

Στο τέλος της εκδήλωσης η Δ/ντρια συνεχάρη τους μαθητές/τριες της Χορωδίας και τις υπεύθυνες εκπαιδευτικούς για την εξαιρετική εκδήλωση. Επίσης, ευχαρίστησε τον κ. Σάκη Παπαδημητρίου για την παρουσία του στην εκδήλωση, τον κ. Γιώργο Γκιντζίρη για τη συμμετοχή του, τον κ. Ιωάννη Πετρόπουλο, εκπαιδευτικό Πληροφορικής, για την τεχνική υποστήριξή, τον κ. Χάρη Κανελλακόπουλο για τη διακόσμηση της σκηνής, το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου για τη συμβολή του και την κ. Μαρίσια Κυρίτση για την επιμέλεια της αφίσας της εκδήλωσης, της πρόσκλησης και του οπτικού υλικού.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ. κ. Αθανάσιος, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμου Πύργου κ. Θεόδωρος Κόρδας, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας και Δημοτικής Αστυνομίας Δήμου Πύργου κ. Λάκης Αθανασόπουλος, η Σύμβουλος Εκπαίδευσης Αγγλικής Γλώσσας κ. Σοφία Κουζούλη, ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης Πληροφορικής κ. Αντώνιος Μαρίτσας, ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης Μαθηματικών κ. Φώτιος Οικονόμου, το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου Πύργου, γονείς των μαθητών/τριών του σχολείου και πλήθος κόσμου.

Στο τέλος της εκδήλωσης, στον προαύλιο χώρο του θεάτρου, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου προσέφερε γλυκίσματα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος