Τινάζοντας στον αέρα το Ασφαλιστικό
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”93431″ img_size=”full”][vc_column_text]Αν από τα προεκλογικά μισόλογα της ΝΔ ήταν σαφείς οι επικίνδυνες προθέσεις της για το ασφαλιστικό σύστημα και την είσοδο ιδιωτών, αυτό που αποκαλύπτεται μετά τις εκλογές είναι ακόμη χειρότερο, καθώς εκτός από την ιδιωτικοποίηση επικουρικής και κύριας σύνταξης, η κυβέρνηση φαίνεται να σχεδιάζει και την πλήρη κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος αλλά και τον “τεμαχισμό” του ΕΦΚΑ.
Σύμφωνα με το βουλευτή Κώστα Κυρανάκη με το ασφαλιστικό της ΝΔ, οι νέοι ασφαλισμένοι θα μπαίνουν σε ένα αμιγώς ιδιωτικό ασφαλιστικό σύστημα, για όλες τις συντάξεις, με μια ελάχιστη συνεισφορά στο δημόσιο. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται απλώς για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής σύνταξης, όπως προεκλογικά υποστήριζε η ΝΔ, αλλά για το “μοντέλο Πινοτσέτ”, σε όλη του την έκταση, με την ιδιωτικοποίηση του συνόλου της σύνταξης!
Νωρίτερα, ο Υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης και κύκλοι του Υπουργείου προανήγγειλαν κατάτμηση του ΕΦΚΑ (ξανά) με επιστροφή στα ταμεία Μισθωτών, Επαγγελματιών, Αγροτών και τις ασφαλιστικές κλάσεις. Δηλαδή “ράβε-ξήλωνε” και επαναφορά στο αποτυχημένο μοντέλο που οδήγησε στην κατάρρευση των ταμείων, μόλις ο ΕΦΚΑ και το Συνταξιοδοτικό έχουν εξυγιανθεί!
Η εφαρμογή αυτών των σχεδίων είναι ευεργετική για τις ιδιωτικές εταιρείες, αποτελεί όμως βόμβα στα θεμέλια του Ασφαλιστικού με καταστροφικές επιπτώσεις για τους σημερινούς ασφαλισμένους και την κοινωνική συνοχή. Εκτός από τους υπαρκτούς – και ιστορικά καταγεγραμμένους – κινδύνους που εγκυμονεί η καθολική εφαρμογή της ιδιωτικής ασφάλισης (πχ. πτώχευση εταιρείας ή αδυναμία συνέχισης εργασίας και απώλεια σύνταξης και ασφάλειας), το μοντέλο που περιέγραψε ο Κ. Κυρανάκης σημαίνει δημιουργία άμεσα μιας “τρύπας” δισεκατομμυρίων ευρώ στα Ασφαλιστικό και τον Προϋπολογισμό και, άρα, άμεση αδυναμία εξυπηρέτησης των αναγκών για τις σημειρνές συντάξεις.
Είναι ιδιαίτερα κομβικό ότι η κυβέρνηση της ΝΔ σχεδιάζει την κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος, μόλις αυτό έχει ορθοποδήσει με πλεονασματικά ταμεία και αφού για πρώτη φορά σταμάτησε η ληστεία των αποθεματικών που συντελείτο συστηματικά και οργανωμένα από το 1951. Ίσως αυτός να είναι και ένας σοβαρός λόγος για να ανατιναχτεί και πάλι, κατεδαφίζοντας μετά την έξοδο από τα μνημόνια όσα διασώθηκαν από το κοινωνικό κράτος στα χρόνια της κρίσης.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]