FOLLOW US: facebook twitter

Την Τετάρτη η ρύθμιση για τα τραπεζοκαθίσματα στα καταστήματα εστίασης

Ημερομηνία: 12-05-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”111673″ img_size=”full”][vc_column_text]Πιθανότατα την Τετάρτη θα ανακοινωθούν οι ρυθμίσεις για τις διευκολύνσεις που θα δίνονται στους καταστηματάρχες εστίασης για να επεκτείνουν τον χώρο στον οποίο κάνουν χρήση των τραπεζοκαθισμάτων τους, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο.

Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Star, ο Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε ότι εντός της εβδομάδας θα κατατεθεί στη Βουλή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με τις ρυθμίσεις τις οποίες έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση με την ΚΕΔΕ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, τα καταστήματα εστίασης θα μπορούν έως και να διπλασιάσουν το χώρο που διαθέτουν έως σήμερα προκειμένου να καλύψουν ένα μέρος της χαμένης χωρητικότητάς τους. Αυτό θα γίνει χωρίς να πληρώσουν επί πλέον τέλη στους Δήμους. Όπως εξήγησε, στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει χώρος για επέκταση η υπόδειξη που κάνει η νομοθετική παρέμβαση είναι να μειώνονται τα δημοτικά τέλη έως και 50%.

Στη ρύθμιση υπάρχει πρόβλεψη σε ορισμένες περιπτώσεις είτε για μερικές ώρες είτε για το σύνολο της ημέρας να υπάρχει δυνατότητα πεζοδρομήσεων από τους Δήμους.

Επισήμανε ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να μένει ελεύθερος ένας χώρος τουλάχιστον 1,80 μ. για να κυκλοφορούν χωρίς προβλήματα οι πεζοί και οι μόνιμοι κάτοικοι και να μη ταλαιπωρούνται ή κλείνουν οι διαβάσεις σε άτομα με ειδικές ανάγκες.

Σχέδιο επιλεκτικής μείωσης ΦΠΑ στην εστίαση

Σχέδιο επιλεκτικών μετατάξεων προϊόντων και υπηρεσιών από τον υψηλό στον χαμηλό ΦΠΑ, μόνο όμως για το διάστημα της πανδημικής κρίσης, βρίσκεται στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Το σχέδιο προβλέπει μειώσεις συντελεστών σε συγκεκριμένα ροφήματα τα οποία ως σερβιριζόμενα είδη στον κλάδο της εστίασης πωλούνται με ΦΠΑ 24%, ενώ εάν τα παραγγείλει κανείς εκτός, επιβαρύνονται με 13%.

Τέτοιου είδους ροφήματα είναι ο καφές, τα αναψυκτικά, οι χυμοί και το τσάι που αποτελούν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και με την υπαγωγή τους στον χαμηλό συντελεστή του φόρου 13% θα κατηφορίσουν και οι τιμές τους.

Αρκεί βέβαια οι καφετέριες στις οποίες απευθύνεται το μέτρο, και θα εξυπηρετούν από την 1η Ιουνίου και μετά πολύ μικρότερο αριθμό πελατών, να περάσουν τη μείωση του συντελεστή στην κατανάλωση.

Η εστίαση είναι ένας από τους κλάδους που έχουν μεγάλη συμμετοχή στο ελληνικό ΑΕΠ και κυρίως στην πραγματική οικονομία καθώς απασχολεί 187.519 υπαλλήλους με ποσοστό συμμετοχής στην αγορά εργασίας 10,76%.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot