FOLLOW US: facebook twitter

Την Πέμπτη οι τελικές αποφάσεις – Στο «τραπέζι» η κάθοδος στην Αθήνα

Ημερομηνία: 14-02-2024 | Συντάκτης:

Στην κυβέρνηση αισιοδοξούν για εκτόνωση των κινητοποιήσεων και «ποντάρουν» στους δεξιούς αγροτοσυνδικαλιστές για τη διάσπαση του μέχρι στιγμής αρραγούς μετώπου

Κρίσιμο για τις επόμενες κινήσεις στον αγώνα του πρωτογενούς τομέα το διήμερο Τετάρτης – Πέμπτης, καθώς σε ένα μπαράζ συσκέψεων οι εκπρόσωποι του αγροτοκτηνοτροφικού κλάδου καλούνται να αποφασίσουν αν θα «κατεβάσουν ταχύτητες» ή θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις που μέχρι τώρα χαρακτηρίζουν ως ζωτικής σημασίας, καθώς κρίνεται η επιβίωσή τους και το μέλλον της παραγωγής.

Η σύσκεψη της 15μελούς Επιτροπής που συναντήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης με τον πρωθυπουργό, θα γίνει στις πέντε το απόγευμα στη Λάρισα με τους αγρότες να αποφασίζουν για το αν θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, συντονισμένα και με τα υπόλοιπα μπλόκα της Ελλάδας. Η τελική απόφαση πάντως, θα ληφθεί την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου, από το σύνολο των μπλόκων, με την πρόταση για κάθοδο με τρακτέρ στην Αθήνα, να παραμένει ξεκάθαρα ανοιχτή. Για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, έχουν ενημερωθεί ήδη οι αγρότες στα μπλόκα του Πλατύκαμπου Λάρισας και της Αιγιάλειας. Σε Πλατύκαμπο, Τρίκαλα, Καρδίτσα αποφασίστηκαν νέες γενικές συνελεύσεις.

Πάντως, οι πρώτες αντιδράσεις των αγροτών φανερώνουν την αναμενόμενη απογοήτευση από τα νέα μέτρα – ψίχουλα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, καθώς, όπως δήλωσαν αμέσως μετά τη συνάντηση, όσα τους προσφέρονται, δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα επιβίωσης με τα οποία είναι αντιμέτωποι. Παράλληλα, δηλώνουν ότι ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί, να δυναμώσουν κι άλλο τα μπλόκα για να ικανοποιηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα αιτήματα ζωτικής σημασίας που έχει προβάλει το αγροτικό κίνημα της χώρας όλες αυτές τις μέρες.

Μια πρώτη γεύση εξάλλου των αποφάσεων που θα λάβουν οι αγρότες έδωσε ο Γιάννης Σδράλης, μέλος της Πανελλήνιας Επιτροπής Μπλόκων Αγροτών που συμμετείχε στη χθεσινή συνάντηση στο Μαξίμου, ο οποίος προανήγγειλε σε συνέντευξη που έδωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, «κλιμάκωση του αγώνα», κλείσιμο των τελωνείων μόνο για τα φορτηγά και κάθοδο στην Αθήνα με τρακτέρ. Διευκρίνισε πάντως ότι «το κλείσιμο δρόμων θα είναι πάλι συμβολικό, γιατί κακά τα ψέματα δεν μας φταίει ο κόσμος να ταλαιπωρείται», ενώ αναμένεται να οριστεί η ημερομηνία της καθόδου στην Αθήνα.

Ακόμη πιο γλαφυρός ο Κώστας Μητροδήμος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των Αγροτών Πλατυκάμπου, μιλώντας στην ΕΡΤ, χαρακτήρισε «σταγόνα στον ωκεανό» την πρόταση για φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για 2+8 χρόνια. «Εννοείται ότι δε μας ικανοποιούν τα αποτελέσματα των αιτημάτων που δώσαμε στον κύριο πρωθυπουργό. Εμμέσως πλην σαφώς, δεν πήραμε τίποτα. Το αγροτικό πετρέλαιο δεν υπήρχε στον προϋπολογισμό του ’24. Με δύο μέρες κινητοποιήσεων εξήγγειλε 82 εκατομμύρια. Απλά τι μας είπε: Τα 40 τώρα τον Μάρτιο και τα 40 τον Νοέμβριο», τόνισε ο κ. Μητροδήμος και πρόσθεσε:

«Όσον αφορά την τιμή της κιλοβατώρας, πάλι ένα παιχνίδι με τις λέξεις και επικοινωνιακό, θα το δούμε μπροστά μας και αυτό. Για την ΚΑΠ θα το αφήσουμε να μας το φτιάξουν οι ξένοι… Τι άλλο να πω… Για τη Θεσσαλία κουβέντα. Θα περιμένουμε τέλος του μήνα να ‘ρθει η ολλανδική εταιρεία να μας πει τι, πώς, πότε. Και αν δεν ξαναβρέξει, γιατί τότε μακριά από εδώ θα βγει όλη η Θεσσαλία έξω». Ο κ. Μητροδήμος προειδοποίησε ότι σε δύο μήνες μπαίνουμε στις εαρινές βροχές. «Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι τα μπουρίνια αυτά είναι και απότομα και πάρα πολύ δυνατά», είπε χαρακτηριστικά.

«Πρόβατα να ήμασταν, αμάσητα δε θα τα κατεβάζαμε όλα αυτά. Γι’ αυτό και τους είδατε όλους τους αγρότες να κατεβαίνουν με σκυμμένο το κεφάλι», σημείωσε και εκτίμησε, όσον αφορά στις κινητοποιήσεις των αγροτών, ότι όλα είναι στο παιχνίδι: «Ένα θα σας πω με σιγουριά, ότι δε φεύγει κανείς από εδώ… Πως θα κοιτάξω την κόρη μου στα μάτια και θα της πω: “Δεν ήμουν ικανός να διαφυλάξω τα κεκτημένα του παππού μου, του πατέρα μου και να τα δώσω σε σένα”», διερωτήθηκε ο κ. Μητροδήμος.

Στην κυβέρνηση περιμένουν να ακούσουν τις επίσημες απαντήσεις των εκπροσώπων των αγροτών, με την ελπίδα ότι δε θα περάσουν οι εισηγήσεις για μαχητικότερη διεκδίκηση της πλήρους κάλυψης των αιτημάτων τους, ενώ ταυτόχρονα ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις στους δεξιούς συνδικαλιστές να «φρενάρουν» τις κινητοποιήσεις.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει άλλη διάσταση στις προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να υποστηρίζει ότι αυτές απαντούν στα δύο βασικά αιτήματα των αγροτών, ενώ πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου διευκρινίζουν ότι δεν υπάρχει στην ατζέντα νέα συνάντηση για τα αγροτικά ζητήματα, πέρα από εκείνη που θα κάνει ο πρωθυπουργός με τους εκπροσώπους της Θεσσαλίας για τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη περιφέρεια από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias, τέλος του Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου, αφότου ο κ. Μητσοτάκης ολοκληρώσει μια σειρά επαφών του εκτός συνόρων στο επόμενο διάστημα.

Γιώργος Παπαηλιού (ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.): Η κυβέρνηση εμπαίζει τους αγρότες και κτηνοτρόφους με ημίμετρα «ψίχουλα».

«Οι αγροτικές κινητοποιήσεις εξελίσσονται σε πανελλαδική (και πανευρωπαϊκή) κλίμακα και συντονισμένα, διότι «ο κόμπος έφθασε στο χτένι».

Είναι ζήτημα επιβίωσης για τον αγροτικό-κτηνοτροφικό κόσμο, για την ύπαιθρο

H κυβέρνηση επικαλείται υποκριτικά την οικονομία και τη δημοσιονομική σταθερότητα, την έλλειψη «λεφτόδενδρων» που όμως υπάρχουν για τα μεγάλα και ισχυρά συμφέρονται και για τους διαπλεκόμενους κομματικούς ημέτερους, όχι όμως για τα μεσαία και λαϊκά στρώματα

Η κυβέρνηση εμπαίζει τους αγρότες και κτηνοτρόφους με ημίμετρα «ψίχουλα».

Το νομοσχέδιο είναι «εκτός τόπου και χρόνου».

Για την ίδρυση κτηνοτροφικών πάρκων χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και αυστηρότατοι όροι, αποστάσεις και έλεγχοι.

Η προστασία της γης υψηλής παραγωγικότητας πρέπει να είναι προτεραιότητα και να αποφεύγεται κάθε αλλαγή της χρήσης της

Η χάραξη της αγροτικής πολιτικής της χώρας θα γίνεται ερήμην των αγροτών ; στο πλαίσιο της λειτουργίας των Επιμελητηρίων, στα οποία οι αγρότες δεν θα μετέχουν, δεν θα είναι μέλη ;

Πραγματικός σκοπός της διάταξης, είναι, η καταγραφή της αγροτικής παραγωγής και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, ώστε να είναι σε γνώση και υπό τον πλήρη έλεγχο των εμπορικών καρτέλ που αισχροκερδούν,

Θα μπορούσε να προταθεί και να συμφωνηθεί η ίδρυση αυτοτελών Αγροτικών Επιμελητηρίων

Ηχορήγηση άδειας σε βοηθητικά σκάφη υδατοκαλλιεργειών για την άσκηση αλιευτικού τουρισμού, οδηγεί σε άνισο ανταγωνισμό με την αντίστοιχη δραστηριότητα των παράκτιων αλιέων και στην απομείωση εισοδημάτων από αυτά

Οι κατατεθείσες από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία 4 τροπολογίες αποσκοπούν στην αντιμετώπιση του υπέρογκου κόστους παραγωγής και στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του ΕΛΓΑ.

Και οι 4 απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ, χωρίς συζήτηση!

Τα επί μέρους μέτρα πρέπει να ενταχθούν σε ένα ευρύτερο σχεδιασμό για την ανασυγκρότηση της υπαίθρου, η οποία σήμερα χαρακτηρίζεται από πληθυσμιακή αφαίμαξη, μαρασμό και ερημοποίηση».

Πηγή: Efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος