Κώστας Σημίτης – Την Πέμπτη η κηδεία του με τιμές εν ενεργεία Πρωθυπουργού – Τετραήμερο πένθος στη χώρα
Κώστας Σημίτης: Οι σημαντικοί σταθμοί στην πολιτική του διαδρομή…
Αιφνιδίως πέθανε τα ξημερώματα της Κυριακής στο εξοχικό του στους Αγίους Θεοδώρους ο Κώστας Σημίτης. Ο πρώην Πρωθυπουργός μεταφέρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο νοσοκομείο Κορίνθου στις 7:32 και λίγη ώρα αργότερα -μετά και τις προσπάθειες ανάνηψης- οι γιατροί επιβεβαίωσαν το θάνατό του. Η είδηση του θανάτου του Κώστα Σημίτη σκόρπισε θλίψη στο πανελλήνιο, στον πολιτικό κόσμο ευρύτερα και ιδιαίτερα στο ΠΑΣΟΚ.
Η κηδεία του Κώστα Σημίτη, θα τελεστεί την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι, στη Μητρόπολη Αθηνών, όπου θα του αποδοθούν τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού, ενώ με απόφαση της κυβέρνησης έχει κηρυχθεί τετραήμερο πένθος στη χώρα. Ο Κώστας Σημίτης περνά στην ιστορία ως Αντιστασιακός, πανεπιστημιακός δάσκαλος, και πρωθυπουργός που ξεχώρισε για την σταθερή ιδεολογική, αξιακή και πολιτική του ταυτότητα. Οι σταθμοί της ζωής και της πολιτικής διαδρομής του Κώστα Σημίτη έγραψαν σημαντικό μέρος της σύγχρονης Ιστορίας της Ελλάδας.
Βαθύ το αποτύπωμά του στο τόπο
Ο Κώστας Σημίτης διετέλεσε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από τις 30 Ιουνίου 1996 έως τις 8 Φεβρουαρίου 2004 και επίσης πρωθυπουργός της Ελλάδας από τις 18 Ιανουαρίου 1996 έως τις 10 Μαρτίου 2004. Αρχιτέκτονας του εκσυγχρονισμού, και της ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ, της κοινωνικής σύγκλισης με την Ευρώπη και των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Η εικόνα του να κάνει ανάληψη τα πρώτα ευρώ από ΑΤΜ πέρασε στην ιστορία μαζί με τη δήλωσή του ότι το Ευρώ σημαίνει για την χώρα μας, μια βαθιά τομή στην οικονομία της.
Ως Πρωθυπουργός άφησε το αποτύπωμά του στην είσοδο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωπαϊκή διεύρυνση, την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων και την κατασκευή μεγάλων έργων υποδομής. Ειδικότερα επί των ημερών του, η Ελλάδα αναλαμβάνει το μεγάλο εγχείρημα των Ολυμπιακών αγώνων , η χώρα κινείται σε τροχιά προετοιμασίας του μετρό της Αθήνας, το τραμ, το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», η Αττική Οδός, η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, η Εγνατία Οδός είναι από τα έργα που παραδόθηκαν , ενώ η Ελλάδα μπαίνει στην ζώνη του Ευρώ. Ωστόσο ο Σημίτης δεν χάρηκε την επιτυχία τους, καθώς στις 7 Μαρτίου 2004 η Νέα Δημοκρατία κερδίζει τις εκλογές και ο Κώστας Καραμανλής αναλαμβάνει την πρωθυπουργία, με τον ίδιο να παρακολουθεί ως απλός καλεσμένος την Τελετή Εναρξης μαζί με τη σύζυγο του Δάφνη.
Απο τις κορυφαίες στιγμές της 8ετούς διακυβένησης του ήταν η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ χωρίς την επίλυση του Κυπριακού. Τις πρώτες μέρες της πρωθυπουργίας του, κλήθηκε να διαχειριστεί την κρίση στα ‘Ιμια, μια από τις σοβαρότερες κρίσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Βιογραφικό
Ο Κώστας Σημίτης γεννήθηκε στον Πειραιά στις 23 Ιουνίου 1936. Σπούδασε νομικά και οικονομικά στη Γερμανία και στην Αγγλία, όπου γνώρισε τη σύζυγο του Δάφνη Σημίτη, το γένος Αρκαδίου, με την οποία απέκτησε δύο κόρες, τη Φιόνα και τη Μαριλένα.
Συμμετείχε ενεργά στον αντιδικτατορικό αγώνα (1967-1974), το 1970 στη Γερμανία έγινε μέλος του ΠΑΚ (Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα) και το 1974 ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, συμβάλλοντας καθοριστικά και στην διατύπωση της «Διακήρυξης της 3ης Σεπτέμβρη». Συμμετείχε στο πρώτο Εκτελεστικό Γραφείο και στην πρώτη Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ.
Στις 18 Ιανουαρίου του 1996 διαδέχτηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου στην πρωθυπουργία μετά από ψηφοφορία της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Στο 4ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, ο Κώστας Σημίτης εξελέγη πρόεδρος τους ΠΑΣΟΚ έναντι του ‘Ακη Τσοχατζόπουλου. Στο 5ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το Μάρτιο του 1999 επανεκλέχθηκε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Στις εθνικές εκλογές της 9ης Απριλίου 2000 επανεκλέχθηκε πρωθυπουργός, με αύξηση του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ και στο 6ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που ακολούθησε, τον Οκτώβριο του 2001, εκλέχθηκε για τρίτη φορά πρόεδρος του Κινήματος.
Στις 7 Ιανουαρίου 2004, με στόχο την ομαλή πολιτική διαδοχή, ανακοίνωσε την παραίτησή του από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, παραμένοντας όμως πρωθυπουργός μέχρι τη λήξη και της δεύτερης θητείας του και τη διενέργεια των κοινοβουλευτικών εκλογών στις 7 Μαρτίου 2004. Ανάμεσα στις σημαντικότερες επιτυχίες της θητείας του θεωρείται η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ.
Όπως σημειώνεται στην επίσημη ιστοσελίδα του εκλιπόντος πλέον τέως πρωθυπουργού, «επί πρωθυπουργίας του επεδίωξε τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής κοινωνίας, ιδιαίτερα για τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας καθώς και την ενδυνάμωση της θέσης της Ελλάδας στην Ευρώπη και στον διεθνή περίγυρο της».
Μετά το πέρας της πρωθυπουργικής θητείας και ως μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου συνέχισε να παρεμβαίνει στην δημόσια ζωή με ομιλίες και αρθογραφία.