Την Παρασκευή η ρύθμιση για την α’ κατοικία
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”46829″ img_size=”full”][vc_column_text]Την ώρα που παραμένει αγεφύρωτο το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών για το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, κυβερνητικές πηγές επαναφέρουν το σενάριο μονομερούς νομοθέτησης του διάδοχου νόμου Κατσέλη.
Την ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, στη βάση της συμφωνίας κυβέρνησης – τραπεζών, αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση την προσεχή Παρασκευή, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι μέχρι την Παρασκευή θα συνεχιστεί η συζήτηση με τους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος για την αποσαφήνιση τεχνικών λεπτομερειών.
Πάντως και χθες μετά την πολύωρη τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς, απ’ την οποία δεν βγήκε «λευκός καπνός» η κυβέρνηση άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο να πάει σε μονομερή νομοθέτηση αν συνεχιστούν οι πιέσεις για δραστική μείωση των δανειοληπτών που θα επωφεληθούν από το νέο πλαίσιο.
Προκειμένου να γεφυρωθούν οι πολιτικές διαφορές βρίσκεται από χθες στην Αθήνα ο επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ΝτέκλανΚοστέλο.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος μιλώντας σε συνέδριο που συνδιοργανώνουν η Κομισιόν και το ΙΟΒΕ, σημείωσε πως οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές συνεχίζονται εντατικά, αλλά επισήμανε πως «είναι πολλές οι παράμετροι».
«Θέλουμε να βοηθήσουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι οι τράπεζες θα συμμετάσχουν στο κόστος, όπως και το κράτος θα αναλάβει μέρος αυτού του κόστους. Υπάρχει δυνατότητα για προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών και να μετατρέψουμε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε εξυπηρετούμενα, αλλά ο καλός σχεδιασμός είναι αυτό που μετράει γιατί από τον νόμο Κατσέλη προέκυψαν προβλήματα για τις τράπεζες», σημείωσε ακόμη ο κ. Κοστέλο.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι: «Υπάρχουν επιχειρήσεις “ζόμπι” και επιχειρήσεις που μπορούν να αναδιαρθρωθούν και να γίνουν υγιείς. Με βάση τον σχεδιασμό για τα «κόκκινα» πρέπει να δοθούν φέτος 150 εκατ. και 200 το επόμενο έτος, γύρω στα 800 εκατ. έως το 2022 και συνολικά ένα κόστος 5 δισ. σε βάθος χρόνου, αλλά στον σχεδιασμό αυτό έχουμε δρόμο ακόμα».
Απ’ την πλευρά της η κυβέρνηση επιζητεί την επίτευξη συμφωνίας μέχρι το ΕuroWorkingGroup της Δευτέρας, ώστε να ψηφιστεί μέχρι το Eurogroup της 5ης Απριλίου.
Όπως γράφει στο χθεσινο ρεπορτάζ της η ΕΦ.ΣΥΝ., αυτό που έχει διαφανεί από την κυβερνητική πλευρά, με την οποία συντάσσονται πλήρως και οι τράπεζες, είναι ότι ο συμβιβασμός δεν μπορεί να περιλαμβάνει δραστική μείωση των ορίων-προϋποθέσεων υπαγωγής στο νέο πλαίσιο προστασίας, με δεδομένο μάλιστα ότι τα περιουσιακά κριτήρια (καταθέσεις, ύψος ακίνητης περιουσίας πέραν της πρώτης κατοικίας) περιορίζονται στο μισό, σε σχέση με τα όσα προέβλεπε η συμφωνία κυβέρνησης-τραπεζών.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]