FOLLOW US: facebook twitter

Τιμήθηκε στις 2/10/2022 στο χωριό του Χελιδόνι, όπως το άξιζε ο Καπετάν Ζαχαριάς

Ημερομηνία: 07-10-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αρθρογραφία, Νέα

Του Γιώργου Ευθυμίου, εκπ/κού

Ήρθε επιτέλους μετά 22 χρόνια η ώρα και τιμήθηκε ο Καπετάν Ζαχαριάς (Κωνσταντίνος Γεωργιάδης) από την ιδιαίτερή του πατρίδα, το Χελιδόνι, καθώς και από την Ηλεία όλη, όπως αποδείχθηκε από την προσέλευση πολλών επισήμων και απλών πολιτών στο Κάστρο του Χελιδονίου, όπου είναι το κοιμητήριο του χωριού.

Γι’ αυτό φανερή ήταν η ικανοποίηση όσων παραβρέθηκαν στην ιερή αυτή τελετή που την περίμεναν κάποτε να γίνει για την αναγνώριση της προσφοράς του νεώτερου μπουρλοτιέρη ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό.

Και μόνον ενάντια σ’ αυτούς. Γιατί, όπως ξέρουμε από το βιβλίο του και τους συναγωνιστές του, ποτέ του δε διανοήθηκε να κάνει το λάθος να χρησιμοποιήσει τη δύναμή του ενάντια των ομοεθνών του, γιατί το έβρισκε, όπως και έτσι ήταν, εγκληματικό ο Έλληνας να στρέφεται εναντίον του Έλληνα.

Όπως είπαμε, ωστόσο, η προσέλευση των επισκεπτών στον ιερό χώρο του Κάστρου, επώνυμων και ανώνυμων, ήταν πληθωρική. Γι’ αυτό επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να διαλάθει η καταγραφή της παρουσίας κάποιων εξ αυτών, η Επιτροπή Διοργάνωσης της τελετής ζητάει την κατανόησή τους.

Και πρώτα, τιμής ένεκεν, όπως του αξίζει, αναφέρουμε την ολοπρόθυμη προσέλευση του Θεοφιλεστάτου Αθανασίου, ο οποίος καταξίωσε την εκδήλωση πρώτα με την υπομονή του να ίσταται όρθιος επί δύο και πλέον ώρες και έπειτα με όσα είπε για τον τιμώμενο ήρωα, που φάνηκε πως τον ήξερε καλά, αλλά και για τα ιστορικά γεγονότα της εποχής εκείνης. Του ευχόμαστε δε ολόψυχα την επιλογή του στο ιερό αξίωμα του Ιεράρχη του Νομού μας, γιατί αληθινά το αξίζει.

Ως βοηθοί του δε παρέστησαν οι δύο σεμνοί και αξιοσέβαστοι ιερείς μας, οι καταγόμενοι από το Χελιδόνι και λειτουργούντες στον Άγιο Βασίλειο Παναγιώτης Σωτηρόπουλος και Δήμος Αναγνωστόπουλος.

Την εκδήλωση ωστόσο των αποκαλυπτηρίων της προτομής την τίμησαν πολλοί ακόμη επώνυμοι, όπως ο Πρόεδρος του Κοινοτικού μας Συμβουλίου Βασίλης Γκολφίνος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της Αρχαίας Ολυμπίας, (ο Δήμαρχός μας κ. Γεωργιόπουλος Γεώργιος δυστυχώς ήταν ασθενής από κορωνοϊό), που μαζί με την ευγενέστατη Βουλευτή κυρία Διονυσία Θεοδώρα Αυγερινοπούλου και τον εξ ολοκλήρου δωρητή της φιλοτέχνησης της προτομής κύριο Γεώργιο Αθανασόπουλο, κάτοικο της Αυστραλίας και καταγόμενο από το Χελιδόνι, τράβηξαν την κορδέλα της αποκάλυψης.

Ακόμη την τίμησαν ο Δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων κ. Σάκης Μπαλιούκος, η πρώην βουλευτής κυρία Έφη Σαλτάρη, που εκφώνησε ένα περισπούδαστο λόγο σχετικό με τα γεγονότα τα τότε, ο πρώην Υφυπουργός Δημήτρης Μπαξεβανάκης, οι πρώην Δήμαρχοι Δεββές Γεώργιος και Κοτζιάς Ευθύμιος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Γεωργούλης Γεώργιος, ο συντονιστής της Νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Φλεβοτόμος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Πύργου Θεόδωρος Ντοάς, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Καράμπελας Αλέκος, ο Ανδρέας Καπόγιαννης της «ΑΥΓΗΣ» και άλλοι των άλλων εφημερίδων του Νομού μας και της Ο.Ρ.Τ. που δεν τους γνωρίζουμε, άλλα που έχουν τα μέγιστα συμβάλλει και στο παρελθόν στην αναγνώριση και προβολή του Καπετάν Ζαχαριά. (ΠΑΤΡΙΣ, Πρωινή, Πρώτη, κ.λπ.)…

Χαιρετισμούς απέστειλαν ο Μιχάλης Κατρίνης, Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ δια του συνεργάτη του Δημ. Γιαννικόπουλου και ο Βουλευτής Διονύσιος Καλαματιανός, ο πρώην Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο Σαμουήλ Γεωργίου, Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου του Διστόμου της Αράχωβας και της Αντίκυρας και τέλος ο Πάνος Τριγάζης, Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης κ.α.

Ψυχή ωστόσο για την επιτυχία της σεμνής τελετής μας αυτής υπήρξε ο πρώην Αντιδήμαρχος Πύργου Νίκος Φάμελος που σήκωσε το βαρύ φορτίο της παρουσίασής της.

Τον ευχαριστεί η Συντονιστική Επιτροπή, όπως ευχαριστεί βαθύτατα και όλους τους παρευρεθέντας επώνυμους και ανώνυμους φίλους μας στην ιερή αυτή εκδήλωση προς τιμήν του αθάνατου ήρωα Καπετάν Ζαχαριά για τον οποίο αποδείξατε πως «ο αποθανών ήρωας επιτέλους, μετά 22 χρόνια δεδικαίωται».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος