FOLLOW US: facebook twitter

Τιμήθηκε η μνήμη των θυμάτων στα “ΦΟΝΙΚΑ”

Ημερομηνία: 30-07-2023 | Συντάκτης:

Παναγιώτης Αντωνακόπουλος “Οφείλουμε  να είμαστε σε εγρήγορση για τις αξίες της Ελλάδας”


Με μια λιτή και σεμνή τελετή που διοργάνωσε ο Δήμος Πύργου, τιμήθηκε και φέτος η μνήμη των 23 θυμάτων που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς το 1944 στην τοποθεσία «Φονικά» της Δ.Ε. Ωλένης.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, ο βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Διονύσης Καλαματιανός, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης  Θεόδωρος Βασιλόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Γιάννης Πλεμμένος και Μαρίνος Αχτύπης, ο Γ. Γραμματέας του Δήμου Πύργου Γιάννης Βαρελάς, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Μπορούμε” Στάθης Καννής, οι δημοτικοί σύμβουλοι Νώντας Κυριαζής,  Θεόδωρος Κόρδας και Γιάννης Παναγόπουλος, ο πρόεδρος της τ.κ. Καράτουλα Θεόδωρος Κλειδέρης, ο πρόεδρος της τ.κ. Χειμαδιού Χρήστος Μπουλούμπασης, ο πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ηλείας Μενέλαος Παπασωτηρίου, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, κάτοικοι της περιοχής και συγγενείς των θυμάτων.

Την επιμνημόσυνη δέηση έψαλλαν ο Αρχιερατικός Επίτροπος Ωλένης πρώτ.  Αθανάσιος Στεργιόπουλος, ο εφημέριος Χειμαδιού πατέρας Απόστολος Μαρίτσας και ο εφημέριος Χαριάς, πατέρας Αυγερινός Τσουκαλάς.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος,  με σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων του αποτρόπαιου εγκλήματος τόνισε:

“Αυτή η λιτή και απέριττη εκδήλωση που γίνεται κάθε χρόνο έχει ένα σκοπό: να θυμίζει σε όλους ότι το “δέντρο” της Εθνικής Ανεξαρτησίας, της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας έχει ποτιστεί και με το αίμα  των πατριωτών που έπεσαν εδώ, υπέρ αυτών των μεγάλων αγαθών που χαρακτηρίζουν την Ελλάδα.

Οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση. Οι ήρωες δεν έχουν ανάγκη από λόγια. Έχουν γραφτεί με ανεξίτηλα γράμματα στις σελίδες της Ιστορίας. Είναι μακριά απο όλα όσα συμβαίνουν σήμερα, τις μικρότητες, τις μικροψυχίες….Ας κάνουμε λοιπόν μια σύγκριση των αξιών, για τις οποίες ήρθαμε εδώ να αποτίσουμε το φόρο τιμής, εκείνων των ανθρώπων. Που μέσα σε εξωντοτικές συνθήκες φτώχιας,  πείνας και ταλαιπωρίας είχαν μέσα τους μεγάλες αξίες. Σήμερα δυστυχώς συμβαίνει το αντίθετο….Ας είμαστε οι Έλληνες- συνέχεια αυτών των ηρώων. Και το να είσαι κληρονόμος μιας τέτοιας βαριάς κληρονομιάς απαιτεί προσόντα. Αιωνία τους η μνήμη!”.


Θυσιάστηκαν για την πατρίδα

Την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης έκανε ο κοινοτικός σύμβουλος Θεόδωρος Μαγούλης, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στο χρονικό της εκτέλεσης των 23 συμπατριωτών μας, τόνισε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του πως χρέος όλων μας είναι να μην ξεχαστεί η θυσία αυτών των ανθρώπων.

Σύντομους χαιρετισμούς έκαναν επίσης  ο βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Διονύσης Καλαματιανός και ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος. Εκ μέρους των  συγγενών των θυμάτων μίλησε ο κ. Διονύσιος Βλαχαντώνης ενώ αμέσως μετά ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot