FOLLOW US: facebook twitter

Τίμησαν το κρασί με χορούς και τραγούδια!

Ημερομηνία: 26-08-2024 | Συντάκτης:

Με επιτυχία η 13η Γιορτή Τρύγου από τον Πολιτιστικό Λαογραφικό Σύλλογο «Η Ωλένη»

Επιμέλεια: Κική Κολοβέρου

Το κρασί, τίμησαν τα μέλη του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου «Η Ωλένη», στην διοργάνωση της 13ης Γιορτής Τρύγου, που πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο, του δημοτικού σχολείου της Ώλενας για ακόμα μια χρονιά με απόλυτη επιτυχία.

Μια εκδήλωση, θεσμός που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Δήμου Πύργου και περιλάμβανε δρώμενα, χορούς και ξεχωριστά παραδοσιακά γλυκίσματα και εδέσματα.

Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε με πατινάδα, όπου όλοι οι σύλλογοι που συμμετείχαν (Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Η Ωλένη, Προοδευτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μυρσίνης «Ο Δάφνης», Πολιτιστικός Χορευτικός Σύλλογος ‘’Τέρψις Εν Ζαχάρω, Σύλλογος Φίλων Πολιτισμού Ανδραβίδας Και Πεδινής Ηλείας «Η Εστία», Εκπολιτιστικός Σύλλογος Άγιος Ιωάννης  «Η Αστρινια»), έκαναν είσοδο με ζωντανή μουσική.

Την εκδήλωση άνοιξε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου κ. Αγγελική Δημητρακάκη, η οποία και αναφέρθηκε στην 13η Γιορτή Τρύγου αλλά και στα 15 χρόνια του συλλόγου, στις δράσεις και τις δραστηριότητες που υλοποιεί, ενώ καλωσόρισε και ευχαρίστησε όλους όσους παραβρέθηκαν και βοήθησαν στην διοργάνωση.  «Στόχος μας να μεταλαμπαδεύσουμε στους μικρότερους τον Τρύγο στη προβιομηχανική περίοδο με το σχετικό δρώμενο το οποίο θα παρουσιάσουν τα παιδιά του Δημοτικού σχολείου της Ωλένης και φυσικά να προβάλλουμε και τα λαογραφικά μας αντικείμενα που ήδη αρχίζουν και χάνονται. Ένας από τους στόχους μας είναι να μπορέσουμε να διατηρήσουμε και αυτά τα λαογραφικά στοιχεία».


Ακολούθως απεύθυναν χαιρετισμό ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Παναγιώτης Μπράμος ο οποίος τόνισε ότι η Περιφέρεια στηρίζει την Γιορτή Τρύγου, έναν θεσμό ο οποίος δεν έχει μόνο αναφορά στην αγροτική οικονομία αλλά και ισχυρά στοιχεία παράδοσης και λαογραφίας, και αυτό είναι το ζητούμενο, καθώς και ο Δήμαρχος Πύργου Στάθης Καννής που συνεχάρη την πρόεδρο και τα μέλη του Συλλόγου για την σοβαρή, όπως τόνισε, αντιμετώπιση του παραδοσιακού στοιχείου. «Φαίνεται η σοβαρότητα που αντιμετωπίζει ο σύλλογος τα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής από το στήσιμο όλης αυτής της διοργάνωσης, η οποία είναι εντυπωσιακή. Δείχνει, πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε την παράδοσή μας, τη διατήρησή της, την σύνδεσή της με τη νεολαία που είναι απαραίτητο στοιχείο για τις «ρίζες» μας».

Επίσης, την εκδήλωση χαιρέτησε και ο πρόεδρος της Ωλένης κ. Δημητρόπουλος ο οποίος τόνισε το θετικό έργο του συλλόγου, μέσα στην κοινωνία της Ώλενας και για την σπουδαιότητα της Γιορτής Τρύγου.


Ακολουθήσε ομιλία από το χημικό Τάκη Καπελιώτη ο οποίος αναφέρθηκε για το κρασί στην Ηλεία και πως φτιάχνουμε το Ροζέ κρασί και στη συνέχεια τη σκυτάλη πήραν τα παιδιά του συλλόγου με το δρώμενο «… τρύγος και πάτημα σταφυλιών.. στην πατητήρα αλλά και την ΠΛΑΝΤΡΑ (Στην Πλαντρα πατούσαν τα σταφύλια αλλά …και τις ελιές μέχρι το 1960…)».

Η όμορφη γιορτή έκλεισε με την παρουσίαση παραδοσιακών και λαϊκών χορών από τους συμμετέχοντες συλλόγους, υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής και συγκεκριμένα από τους: Γιώργο Δαλιάνη- Κλαρίνο- τραγούδι, Νικόλα Δαλιάνη- Κλαρίνο- τραγούδι, Μανώλη Κόττορο- βιολί- τραγούδι, Ελένη Παπαπροκοπίου- λαούτο- τραγούδι και Ανδρέας Νιάρχος- Κρουστά, αλλά και πολλά κεράσματα και χορό απ’ όλους.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot