FOLLOW US: facebook twitter

Τιμή «ρεκόρ» για το κακάο – Στο «έλεος» της κλιματικής κρίσης και η σοκολάτα

Ημερομηνία: 09-02-2024 | Συντάκτης:

Νέο «ρεκόρ» κατέγραψαν οι τιμές του κακάο παγκοσμίως, τη στιγμή που το φαινόμενο Ελ Νίνιο έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στις καλλιέργειες του ξηρού καρπού στη Δυτική Αφρική, όπου και βρίσκεται μεγάλο μέρος της παραγωγής.

Χαρακτηριστικές είναι οι τιμές που κατέγραψαν στην αγορά εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, φτάνοντας την Πέμπτη (9/2) στο νέο ιστορικό υψηλό των 5.452 ευρώ (5.874 δολαρίων) τον τόνο.

Με βάσει, λοιπόν, τα νεότερα αυτά δεδομένα, το κόστος του βασικού συστατικού για την παρασκευή σοκολάτας έχει σχεδόν διπλασιαστεί από την αρχή του 2023.

Και αυτή η άνοδος του κόστους του κακάο έχει ήδη μετατοπιστεί στην «τσέπη» των καταναλωτών και των καταναλωτριών, ασκώντας πιέσεις και στην βιομηχανία της σοκολάτας.

Την Πέμπτη (8/2), ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές σοκολάτας στον κόσμο, η Hershey προειδοποίησε: «Οι ιστορικές τιμές που καταγράφει το κακάο αναμένεται να περιορίσουν την αύξηση των κερδών το 2024», όπως μεταδίδει το BBC.

Έρχεται αύξηση της τιμής της σοκολάτας

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μισέλ Μπακ δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο αύξησης των τιμών για τους λάτρεις της σοκολάτας.

«Δεν μπορούμε να μιλήσουμε από τώρα για μελλοντικές τιμές» ανέφερε αλλά πρόσθεσε, «δεδομένου ότι οι τιμές του κακάο έχουν

αυξηθεί, θα χρησιμοποιήσουμε κάθε εργαλείο που διαθέτουμε, συμπεριλαμβανομένης της αύξηση της τιμολόγησης, ως τρόπο διαχείρισης της αύξησης του κόστους παραγωγής».

Αυτές οι αυξήσεις, είναι στην πραγματικότητα αποτέλεσμα του φαινομένου Ελ Νίνιο, που έχει προκαλέσει μεγαλύτερες περιόδους ξηρασίας στην Γκάνα και την Ακτή Ελεφαντοστού, που είναι οι δύο μεγαλύτεροι παραγωγοί κακάο στον κόσμο.

Έτσι, τόσο οι υψηλότερες θερμοκρασίες, όσο και η μείωση των βροχοπτώσεων αναμένεται το επόμενο διάστημα να έχουν ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο στη συγκομιδή.

Πηγή: Cnn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος