FOLLOW US: facebook twitter

Τιμή για σένα Διαμαντένια…

Ημερομηνία: 31-10-2023 | Συντάκτης:

Αποκαλυπτήρια της προτομής της αγωνίστριας του 1821 Αδαμαντίας Γρηγοριάδου στη Φιγαλεία– Ιστορική στιγμή για τη Ζούρτσα

Γράφει η Φιλιώ Νιάρχου


«Τιμή σε σένα γυναίκα διαμαντένια

Γιατί τη Ζούρτσα στήριξες τότε το εικοσιένα”.

Στίχοι από το ποίημα του μαθητή Β Λυκείου Αν.’Παπαγιώργου..

Μια καλοφτιαγμένη και προσεγμένη πρόσκληση για μια αγωνίστρια του 1821, ήταν η αφορμή να παραβρεθώ στα αποκαλυπτήρια της προτομής Αδαμαντίας Γρηγοριάδου.

Η προτομή της από την Κυριακή το πρωί  στολίζει τον προαύλιο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου Φιγαλίας.

Η πρωτοβουλία για να φιλοτεχνηθεί η προτομή της Αδαμαντίας που επάξια τίμησε τους ρόλους της ήταν πρωτοβουλία των γυναικών εκπαιδευτικών.

Όλα ξεκίνησαν από ένα άρθρο που είχε κάνει στις 21.10.1890, η εγγονή της Πηνελόπη Γρηγοριάδου στην <<Εφημερίδα των Κυριών>> της Καλιρόης Παρεν. Το άρθρο αυτό αναδημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Ζούρτσας. Οι γυναίκες εκπαιδευτικοί την αισθάνθηκαν δικό τους άνθρωπο, και σε αυτό συνετέλεσε και η κυρία Μίνα Κέκη, η οποία οραματιζόταν πολλά χρόνια η ηρωίδα αυτή να στολίζει κάποιο χώρο στο χωριό τους και με το βλέμμα της να διηγείται σιωπηλά πολλές ιστορίες.

Ως προσκεκλημένη αλλά και ως γυναίκα που πιστεύω πολύ στη γυναικεία προσωπικότητα θέλω αρχικά αναφερθώ με λίγα λόγια στην όλη γενικά οργάνωση που είχαν επιμεληθεί κατά κύριο λόγο οι γυναίκες των Συλλόγων. Ήταν όλα μελετημένα, με τάξη και καλαισθησία. Μια ποιοτική εκδήλωση που σπάνια συναντάς αν δεν προσέξεις και την παραμικρή λεπτομέρεια. Κατά την άποψή μου όλα είχαν προσεχτεί και θεωρώ ότι ήταν επιτυχημένη. Ήταν μια πολύ συγκινητική και ιστορική στιγμή για την Ζούρτσα. Γύρω από την προτομή μικρά κοριτσάκια στεκόντουσαν κρατώντας στα χεράκια τους φύλλα δάφνης και λουλούδια, και στη συνέχεια με την καθοδήγηση της Κας Μίνας Κεκη, τράβηξαν την δεκάμετρη σημαία και αποκάλυψαν την προτομή. Και αυτό είχε τη σημασία του για τις νέες γενιές. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τους διδάσκουμε αισθήματα φιλοπατρίας και σεβασμού. Έδειξαν στους νεότερους ότι παρόν δεν είναι αποκομμένο από το παρελθόν και έχουμε ζωντανή την ιστορία μπροστά μας.

Το πιο σημαντικό ήταν ότι είχαν μεριμνήσει και για την έκδοση βιβλίου με την βιογραφία της Αδαμαντίας και άλλων ιστορικών γεγονότων που αφορούσαν τα τότε γεγονότα του 1821. Ώστε φεύγοντας όποιος ήθελε το προμηθευόταν για να έχει μια πλήρη ιστορική εικόνα για την τοπική τους ηρωίδα

Θέλω τέλος να  αναφερθώ σε ένα μικρό απόσπασμα από τον πρόλογο, της φιλολόγου κας Ελένης Γιαννίκου, που με άγγιξε πάρα πολύ. “Όμως δεν ήταν η αναμφισβήτητη προσφορά της στον αγώνα, που μας συγκίνησε. Περισσότερο ήταν η προσωπικότητα μιας γυναίκας, σε μια σκλαβωμένη χώρα, που δεν λογάριασε φόβο, που δεν την , εσκίαζε φοβέρα καμιά. Μια γυναίκα που έκανε την υπέρβαση, που ήταν μπροστά από την εποχή της, Έτσι, η προτομή πήρε πιο καθολικό περίβλημα και έγινε αφιέρωμα σε κάθε γυναίκα που δίνει αγώνες προσωπικούς ή κοινωνικούς”.

Θερμές ευχαριστίες σε όλες τις κυρίες για την οποιαδήποτε προσφορά τους, συγχαρητήρια για τα παραδοσιακά γλυκίσματα που προσέφεραν, Και όπως είχε πει ο Β.Ουγκώ: “Φίλοι μας , στους μελλούμενους καιρούς , μέσα στην ωραία , την ειρηνική και στοργική κοινωνική Δημοκρατία, την αυριανή, ο ρόλος της γυναίκας θα ΄ναι μεγάλος”. Αγαπητές μου φίλες εσείς σήμερα αποδείξατε ότι ο ρόλος ήταν πολύ σημαντικός»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot