FOLLOW US: facebook twitter

Φτώχεια στα μερίσματα λόγω κορονοϊού: Τι τραβάνε και οι ταλαίπωροι μέτοχοι…

Ημερομηνία: 27-08-2020 | Συντάκτης:

«Λιτότητα» στα μερίσματα των 1.200 μεγαλύτερων εταιρειών του κόσμου, που μειώθηκαν κατά 22% στο δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με πέρσι.

Φτώχεια και των… μετόχων φέρνει ο κορονοϊός, καθώς οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κόσμου συρρίκνωσαν δραστικά τα μερίσματά τους φέτος προκειμένου να έχουν την αναγκαία ρευστότητα κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησαν οι αναλυτές της επενδυτικής εταιρείας Janus Henderson, τα συνολικά μερίσματα που πληρώθηκαν από τις 1.200 μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου στους μετόχους τους μειώθηκαν κατά 108,1 δισ. δολάρια, στα 382,2 δισ. δολάρια στο β’ τρίμηνο του 2020. Το ψαλίδι (22% σε ετήσια βάση) είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί σε επίπεδο τριμήνου από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση στα τέλη του 2009. Περισσότερες από μία στις 4 επιχειρήσεις που είχαν ανακοινώσει ότι θα διένεμαν μέρισμα στο τρίμηνο προχώρησαν σε μείωσή του ενώ μία στις δυο ανέστειλε την καταβολή του.

Δεν μείωσαν ωστόσο όλες οι εταιρείες το ίδιο τα μερίσματά τους. Οι πετρελαϊκές και οι εταιρείες εξόρυξης, που χτυπήθηκαν από την καθίζηση των τιμών των εμπορευμάτων, όπως και οι εταιρείες μη βασικών καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών, που απορρόφησαν πρωτίστως τους κραδασμούς των μέτρων κοινωνικής απομόνωσης, ψαλίδισαν άγρια τις πληρωμές τους ενώ αντίθετα τα μερίσματα των εταιρειών τηλεπικοινωνιών, υψηλής τεχνολογίας και υγειονομικής περίθαλψης παρέμειναν σχετικά άθικτα.

Χαμηλότερα μερίσματα καταγράφηκαν σε όλες τις περιοχές της υφηλίου εκτός της Βορείου Αμερικής όπου οι καναδικές εταιρείες αποδείχτηκαν πιο ανθεκτικές και συνολικά αύξησαν τα μερίσματα κατά 4%. Η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στην Ευρώπη όπου περίπου οι μισές εταιρείες περιέκοψαν τα μερίσματά τους και οι δυο στις τρεις ανέστειλαν την καταβολή τους. Οι τράπεζες και οι άλλες εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα που διατάχθηκαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να σταματήσουν την καταβολή μερισμάτων ήταν υπεύθυνες για τη μισή από την παραπάνω μείωση.

Μεταξύ των επιχειρηματικών κολοσσών της Ευρώπης η πλέον εντυπωσιακή περίπτωση ήταν αυτή της ολλανδο-βρετανικής πετρελαϊκής εταιρείας Shell, η οποία μετά την κατάρρευση των πετρελαϊκών τιμών περιέκοψε το μέρισμά της τον Απρίλιο, για πρώτη φορά από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. «Οι περισσότερες ευρωπαϊκές εταιρείες πληρώνουν μέρισμα μόνο μια φορά τον χρόνο, στο β’ τρίμηνο. Η αναστολή καταβολής του εκτιμάται ότι θα έχει δυσανάλογα μεγάλο αντίκτυπο στο ετήσιο σύνολο των πληρωμών τους προς τους μετόχους», υπογραμμίζουν οι αναλυτές της Janus Henderson. Προβλέπουν πάντως ότι και παγκοσμίως στο σύνολό του το 2020 θα είναι η χειρότερη χρονιά στην καταβολή μερισμάτων από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση.

Εκτιμούν συγκεκριμένα ότι στην καλύτερη περίπτωση τα συνολικά μερίσματα που θα πληρωθούν φέτος παγκοσμίως θα προσεγγίσουν το 1,10 τρισ. δολάρια, καταγράφοντας πτώση 17% σε σχέση με το 2019. Στο χειρότερο σενάριό τους αυτά θα ανέλθουν στο 1,18 τρισ. δολάρια σημειώνοντας πτώση 23%.

Μέτοχοι και επενδυτές θα εισπράξουν δηλαδή φέτος περί τα 300 δισ. δολάρια λιγότερα σε σχέση με πέρυσι, όταν τα συνολικά μερίσματα που είχαν καταβληθεί παγκοσμίως από τις μεγάλες επιχειρήσεις της υφηλίου κατέγραψαν ρεκόρ στο 1,43 τρισ. δολάρια. Η ελίτ βέβαια δεν πρόκειται να σκάσει. Οι πιο πλούσιοι, όσοι έχουν δηλαδή εισόδημα μεγαλύτερο των 10 εκατ. δολαρίων, δεν βασίζονται αποκλειστικά και μόνο στα μερίσματα για να ζήσουν. Μόνο το 15%-20% των ετήσιων εσόδων τους προέρχεται από αυτά ή τους τόκους.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος