Τη θέσπιση μέτρων ενίσχυσης ζητά ο βουλευτής Ηλείας εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων
Κ. Τζαβάρας: «Να στηριχθούν επαρκώς οι δανειολήπτες»
Την επαρκή και αποτελεσματική στήριξη των δανειοληπτών από την Πολιτεία ζητά με ερώτησή του στον αρμόδιο υπουργό ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας, επισημαίνοντας ότι η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο πλαίσιο της τιθάσευσης του καλπάζοντος πληθωρισμού, θα δυσκολέψει κι άλλο τη μηνιαία καταβολή των δόσεων.
Όπως τονίζει ο Κώστας Τζαβάρας, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κρ. Λαγκάρντ, προεξόφλησε και νέα αύξηση των επιτοκίων έως ότου ο πληθωρισμός επανέλθει στο 2%, εξέλιξη όμως που αναπόφευκτα θα επιβαρύνει τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που ήδη εδώ και μερικούς μήνες καλούνται να πληρώνουν υψηλότερη μηνιαία δόση για να εξοφλήσουν την οφειλή τους.
Ο Ηλείος βουλευτής σημειώνει ότι αν συνυπολογιστεί και η πρόσθετη επιβάρυνση που προκαλείται στο εισόδημα των πολιτών από τις διαρκείς ανατιμήσεις στα τρόφιμα και στην ενέργεια, γίνεται αντιληπτό πως τόσο οι οικογενειακοί όσο και οι επιχειρηματικοί προϋπολογισμοί εκτροχιάζονται, αυξάνοντας την πιθανότητα νέων καθυστερήσεων στην εξυπηρέτηση των δανείων.
Παράλληλα, ο πρώην υπουργός υπογραμμίζει πως η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού περιορίζει αισθητά τη δανειοληπτική ικανότητα των νέων ζευγαριών να λάβουν νέα στεγαστικά δάνεια, επιτείνοντας το πρόβλημα της κοινωνικής στέγης, που συνδέεται και με τη δημογραφική συρρίκνωση του ελληνικού πληθυσμού.
Για τον λόγο αυτό επισημαίνει την ανάγκη στήριξης των δανειοληπτών, τη στιγμή που το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εξακολουθεί να επιβάλλει υψηλές χρεώσεις στις συναλλαγές των πολιτών και να χορηγεί δάνεια ζητώντας πολύ μεγάλες εγγυήσεις από τους υποψήφιους δανειολήπτες, λειτουργώντας ως τροχοπέδη στην ισόρροπη κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.
«Η νέα αύξηση των επιτοκίων θα δυσκολέψει κι άλλο την δυνατότητα των δανειοληπτών να αποπληρώνουν με συνέπεια τις οφειλές τους, ενώ την ίδια στιγμή οι τράπεζες επιμένουν στις υψηλές χρεώσεις και στην απροθυμία χορήγησης νέων δανείων ή ευνοϊκής ρύθμισης τραπεζικών οφειλών, μεταβιβάζοντας τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα περίφημα funds. Η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει τη στήριξη των δανειοληπτών, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος να έχουμε νέο κύμα “κόκκινων” δανείων», δήλωσε.