FOLLOW US: facebook twitter

Τι σημαίνει χρηματοδοτικό μοντέλο; (Για το Πάτρα- Πύργος)

Ημερομηνία: 21-10-2021 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”29633″ img_size=”full”][vc_column_text]Του Νικολάου Αχ. Διάκου, Μηχ/γου- Ηλεκ/γου, Μηχανικού Ε.Δ.Ε.


Το έργο περιλαμβανόταν ως τμήμα της υπογραφείσης σύμβασης παραχώρησης του έτους 2007 μεταξύ του ΥΠΕΧΩΔΕ, με επικεφαλής τον κ. Σουφλιά και της κοινοπραξίας ΄΄ Άπιον Κλέος ΄΄ , μετέπειτα ΄΄ Ολύμπια Οδός ΄΄.

Τα οικονομικά στοιχεία της εν λόγω σύμβασης ήταν :
α) Προϋπολογισμός 2,7δις,

β)Σύμβαση κατασκευής 2.098.650.000,00 €

γ) Τεκμαρτή ενιαία έκπτωση επί των τιμολογίων της μελέτης 12% ,

δ)Χρηματοδότηση από τους παραχωρησιούχους (επιχειρηματίες ) με εβδομήντα (70) δανειακές συμβάσεις ,

ε) Συμμετοχή του δημοσίου 5% και της Ε.Ε. 5% .

Το έργο στη συνέχεια εξαιρέθηκε από την σύμβαση με το άρθρο 4 του Ν. 4219/2013 ,όπως και όλο το υπόλοιπο έργο από την Πάτρα μέχρι την Τσακώνα , με πρωτοβουλία των παραχωρισιούχων.

Το 2015 χρηματοδοτήθηκε με το ποσόν των 290 εκατομμυρίων € από την Ε.Ε. και δημοπρατήθηκε ως δημόσιο έργο σε οκτώ (8) ενότητες . Οι πέντε (5) συμβασιοποιήθηκαν και ενώ αναμενόταν , σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία , η συμβασιοποίηση και των τριών (3) υπολειπομένων τμημάτων , το αρμόδιο υπουργείο διέλυσε και τις εν ενεργεία συμβάσεις με σκοπό να το εντάξει στην αρχική σύμβαση παραχώρησης.

Η αδυναμία ένταξης στην παλιά σύμβαση παραχώρησης της ΄΄Ολυμπίας Οδού΄΄ και η απαίτηση της σύμφωνης γνώμης της Ε.Ε. προέκυψε από το γεγονός ότι δεν είχε υποβληθεί αίτηση παράτασης έως το τέλος του 1985, οπότε και άλλαξε η νομοθεσία της ΕΕ , όπως είχε γίνει για τα ήδη κατασκευαζόμενα 35 χλμ της οδού κεντρικής Ελλάδας. (Νότιο τμήμα ) και τα ήδη εγκεκριμένα 75 χλμ ,
( Βόρειο τμήμα).

Τώρα λοιπόν αναμένουμε την διαφαινόμενη έγκριση της Ε.Ε. και το υπουργείο ψάχνει χρηματοδοτικό μοντέλο.
Κατ’ αρχήν το χρηματοδοτικό μοντέλο υπάρχει στην υπογραφείσα σύμβαση του 2007 αφού το έργο εντάσσεται χαριστικά, κατά παράβαση της ισχύουσας ευρωπαϊκής νομοθεσίας, στην παλιά σύμβαση παραχώρησης, όπως διαμηνύει το υπουργείο συνεχώς και αδιακόπως.

Γιατί λοιπόν ψάχνει το υπουργείο ΥΠΟΜΕ καινούργιο χρηματοδοτικό μοντέλο. Εδώ έχουμε την συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας ( σύμβασης παραχώρησης ) από την ΄΄Ολύμπια Οδό΄΄. Αυτό έχει διαμηνύσει το αρμόδιο υπουργείο στην Ε.Ε. , αυτό επιδιώκει κι αυτό περιμένει. Δηλαδή την έγκριση της ανάθεσης και της συνέχισης του έργου από την παλιά κοινοπραξία.

Γιατί εάν είναι να χρηματοδοτήσει το έργο η Ε.Ε., δηλαδή να γίνει το έργο με εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, ή με ένα μεγάλο μέρος αυτών , στερουμένου του κοινωνικού συνόλου κάποιου άλλου έργου , να εκμεταλλευτούν το έργο οι παραχωρισιούχοι για τριάντα πέντε (35) χρόνια και να πληρώνουν διόδια οι Ηλείοι για κάθε τους μετακίνηση , τότε για τι είδους σύμβαση παραχώρησης μιλάμε; Μπίσνες με εθνικό χρήμα ή όπως λέει και ο λαός μας ΄΄Μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα΄΄.

Υπομονή και αναμονή ![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

olympia