Τι συμβαίνει αν λάβουμε ταυτόχρονα αντιγριπικό και εμβόλιο για την Covid
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”127022″ img_size=”full”][vc_column_text]
Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα εμβόλια για τον κορονοϊό και την γρίπη και τι πρέπει να κάνουμε όταν έρθει η σειρά μας.
[/vc_column_text][vc_column_text]
Πέρυσι, οι ειδικοί της δημόσιας υγείας ανησυχούσαν βαθιά για την προοπτική της γρίπης και της «διπλής πανδημίας» της COVID-19. Αλλά όπως αποδείχθηκε, η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης ήταν ασυνήθιστα χαμηλή. Αυτό πιθανότατα οφειλόταν στον συνδυασμό τήρησης μάσκας, παραγγελιών παραμονής στο σπίτι, μειωμένων ταξιδιών και ατόμων που προσέχουν ιδιαίτερα πράγματα όπως ο αερισμός του εσωτερικού χώρου.
Κανείς δεν γνωρίζει ακόμη τι μας επιφυλλάσει η επερχόμενη περίοδος της γρίπης, ειδικά με τις διαφορετικές προσεγγίσεις των κρατών ως προς την χρήση μάσκας και την κοινωνική αποστασιοποίηση.
Αλλά ένα πράγμα είναι σαφές: Οι κατευθυντήριες γραμμές για την υγεία συνεχίζουν να δηλώνουν ότι οποιοσδήποτε ηλικίας 6 μηνών και άνω πρέπει να κάνει το ετήσιο εμβόλιο της γρίπης. Και αυτό σημαίνει ότι εκατομμύρια άνθρωποι θα εμβολιαστούν κατά της γρίπης την ίδια στιγμή που θα λάβουν μια δόση COVID (ή, για μερικούς, την πρώτη τους λήψη του εμβολίου για τον κορονοϊό).
Είναι αυτό ασφαλές; Υπάρχει κάτι που πρέπει να γνωρίζουν οι άνθρωποι για τη λήψη δύο εμβολίων ταυτόχρονα ή περίπου; Ιδού τι γνωρίζουμε.
Ναι, μπορούμε να κάνουμε εμβόλιο γρίπης και εμβόλιο COVID ταυτόχρονα
Εάν πληρούμε τα κριτήρια για ένα εμβόλιο COVID, μπορούμε να το κάνουμε ταυτόχρονα με το εμβόλιο της γρίπης, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).
Αυτό ισχύει είτε αν λαμβάνουμε την πρώτη, είτε την δεύτερη δόση από οποιοδήποτε από τα εμβόλια mRNA (Moderna και Pfizer) ή το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson. Και είναι πολύ πιθανό να ισχύει αν και όταν έρθει η ώρα των ενισχυτικών (τρίτων) δόσεων – αν και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων δεν τις έχει ακόμη εγκρίνει κι αυτές οι ενισχυτικές δόσεις δεν είναι χωρίς αμφισβήτηση.
«Δεν υπάρχει λόγος να μην μπορούμε να λάβουμε και τα δυο ταυτόχρονα. Δεν πρόκειται να εξουδετερώσουν το ένα το άλλο με οποιονδήποτε τρόπο», δηλώνει στην HuffPost ο Καρλ Μίνγκες, κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας στο Πανεπιστήμιο του New Haven. «Τα εμβόλια COVID χρησιμοποιούν έναν πολύ διαφορετικό μηχανισμό για τον εμβολιασμό ενός ατόμου από τον εμβολιασμό της γρίπης».
Στην πραγματικότητα, η Moderna ανακοίνωσε πρόσφατα ότι εργάζεται για την ανάπτυξη κοινού εμβολίου γρίπης και ενισχυτή COVID-19, συνδυάζοντας το υπάρχον εμβόλιο COVID με ένα πειραματικό εμβόλιο γρίπης.
«Η προσέγγιση δύο προς ένα είναι πραγματικά ελκυστική, ειδικά αν αυτή είναι διαθέσιμη σε άτομα που φοβούνται τις βελόνες ή δεν έχουν το χρόνο να πάνε σε ιατρείο ή κλινική ή φαρμακείο για να κάνουν δύο εμβόλια», δηλώνει ο Μίνγκες.
Εάν κάνουμε και τις δύο λήψεις ταυτόχρονα, οι παρενέργειες μπορεί να είναι εντονότερες
Οι πιο συχνές παρενέργειες του εμβολίου γρίπης περιλαμβάνουν πόνο ή ερυθρότητα στο σημείο της ένεσης, πονοκεφάλους, πυρετό, ναυτία, μυϊκούς πόνους και κόπωση. Αυτά τα συμπτώματα αλληλεπικαλύπτονται πολύ με τις πιο συχνές παρενέργειες του εμβολίου για την COVID και της τρίτης δόσης.
Εάν κάνουμε και τα δύο εμβόλια ταυτόχρονα (είτε με μια αρχική δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό είτε την τρίτη δόση), πιθανότατα θα γίνουν σε διαφορετικά χέρια, οπότε δεν θα έχουμε (μόνο) ένα σημείο που είναι πραγματικά κόκκινο και ευαίσθητο.
«Η απάντηση του καθενός είναι λίγο διαφορετική, αλλά αυτές οι συνέπειες από οποιοδήποτε εμβόλιο είναι πιθανές και θα ήταν λογικό αν είχαμε και τα δύο συγχορηγούμενα ότι θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε λίγο εντονότερα αυτά τα συμπτώματα, αν και αυτό ποικίλλει πολύ από άτομο σε άτομο», δηλώνει ο Άαρον Κλαρκ, ιατρός οικογενειακής ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Οχάιο και ιατρικός διευθυντής του Οργανισμού Υγείας Υπεύθυνης Φροντίδας του Οχάιο.
Οι άνθρωποι που λαμβάνουν ταυτόχρονα και τα δύο εμβόλια μπορεί να βιώσουν λίγο εντονότερο πόνο ή να αισθανθούν περισσότερο εμπύρετοι, λέει ο Κλαρκ. Αλλά οι περισσότερες παρενέργειες και των δύο εμβολίων είναι ήπιες και περνούν μέσα σε μία ή δύο ημέρες.
Ο Κλαρκ προσθέτει ότι (σ.σ. στις ΗΠΑ) το εμβόλιο της γρίπης της σεζόν 2021-22 μόλις άρχισε να κυκλοφορεί, οπότε δεν υπάρχουν ακόμη πολλά εθνικά δεδομένα για τους ανθρώπους που υποβάλλονται ταυτόχρονα και στα δύο εμβόλια. Τόνισε ότι το συμπέρασμα είναι ότι τόσο το εμβόλιο της γρίπης όσο και τα εμβόλια COVID είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.
«Η ταυτόχρονη χορήγηση εμβολίων είναι μια πολύ συνηθισμένη τακτική που υιοθετούμε», είπε ο Κλαρκ.
Ας στοχεύσουμε να κάνουμε το εμβόλιο της γρίπης νωρίς το φθινόπωρο
Δεν θα είναι δυνατό να προγραμματίσουμε τον χρόνο λήψης του εμβολίου της γρίπης όταν θα έχουμε να λάβουμε την τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό. Στις ΗΠΑ παρόλο που οι τρίτες δόσεις από τη διοίκηση του Μπάιντεν, δεν έχουν ακόμη εγκριθεί από τον FDA θα μπορούσαν να ξεκινήσουν να δίνονται κυκλοφορούν σε λίγες εβδομάδες σε άτομα που απέχουν οκτώ μήνες από την τελευταία τους δόση. (Σ.Σ. Στην Ελλάδα, ως γνωστόν, την περασμένη Τρίτη άνοιξε η πλατφόρμα για να γίνει η τρίτη δόση σε ανοσοκατεσταλμένους, σε άτομα από 60 ετών και άνω και σε όσους διαμένουν σε οίκους ευγηρίας).
Γενικά, ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος είναι η ιδανική περίοδος για να κάνουμε εμβόλιο γρίπης. Οι ειδικοί τονίζουν πάντοτε ότι αξίζει τον κόπο να κάνουμε μια δόση αργότερα το φθινόπωρο ή το χειμώνα, επειδή η περίοδος της γρίπης μπορεί να κορυφωθεί τον Μάρτιο και να διαρκέσει μέχρι την άνοιξη.
«Θα έλεγα ότι είναι πάντα καλύτερο να κάνουμε το εμβόλιο γρίπης νωρίτερα, ανεξάρτητα από την εποχή», δηλώνει ο Μίνγκες. Προσθέτει ότι … οι ειδικοί έχουν λιγότερες πληροφορίες απ′ ότι συνηθιζόταν για να αποφασίσουν ποιοι συγκεκριμένοι ιοί της γρίπης θα συμπεριληφθούν στο φετινό εμβόλιο.
Αλλά αυτός δεν είναι ένας λόγος για να αποφύγουμε να κάνουμε το εμβόλιο γρίπης. Και εκτός αυτού, δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε πόσο κακή θα είναι η φετινή περίοδος της γρίπης.
«Η καλύτερη άμυνα κατά της γρίπης και της OVID-19 είναι ο εμβολιασμός», λέει ο Κλαρκ. «Και η ασφαλής κοινωνική απόσταση, η χρήση μάσκας, το συχνό πλύσιμο των χεριών, το να μην πηγαίνουμε στο σχολείο ή στη δουλειά όταν είμαστε άρρωστοι, αυτά είναι όλα που μπορούμε να συνεχίσουμε να κάνουμε για να προστατευτούμε».
Πηγή: huffingtonpost.gr
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]