FOLLOW US: facebook twitter

Τι προβλέπει το εγχείρημα του Αρχαιολογικού Πάρκου Αρχαίας Ολυμπίας

Ημερομηνία: 11-08-2020 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”117632″ img_size=”full”][vc_column_text]

Η «Πρωινή» αποκαλύπτει τα σημαντικότερα σημεία του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ δήμου, Περιφέρειας και «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ»

Η σύνδεση του διπόλου αθλητισμός-τουρισμός, ώστε η Αρχαία Ολυμπία να αποκτήσει συνεκτική πολιτιστική και τουριστική ταυτότητα προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα, είναι ο αταλάντευτος στόχος του μνημονίου συνεργασίας που υπέγραψαν τον περασμένο μήνα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας και το μη κερδοσκοπικό σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ». Σήμερα η «Πρωινή» αποκαλύπτει το πλήρες σχέδιο και όλα όσα προβλέπονται αναλυτικά στο καινοτόμο αυτό εγχείρημα. Αξίζει να σημειωθεί πως οι τυχόν παρεμβάσεις εντός του αρχαιολογικού χώρου θα προταθούν και θα σχεδιαστούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, που θα έχουν και την επίβλεψη των αναγκαίων μελετών και την ευθύνη της υλοποίησης των έργων.

Κεντρικός πυρήνας αυτής της νέας Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (OXE) είναι η δημιουργία ενός Αρχαιολογικού Πάρκου στην Αρχαία Ολυμπία, δηλαδή μιας καθορισμένης σημαντικού μεγέθους έκτασης, που περιλαμβάνει πολιτιστικούς πόρους, δηλαδή αρχιτεκτονήματα κάθε μορφής (ναούς, θέατρο, στάδιο, κ.λπ.) και γενικά ακίνητα στοιχεία αρχαιολογικής και ιστορικής σημασίας, αλλά και κινητά στοιχεία που έχουν βρεθεί επιφανειακά ή μετά από ανασκαφή εντός της έκτασης αυτής, καθώς και μουσεία, όπου υφίστανται. Το συνδετικό στοιχείο είναι η έκταση και το τοπωνύμιό της. Επομένως, το αρχαιολογικό πάρκο μπορεί να περιλαμβάνει στοιχεία διαφόρων περιόδων, όσων και η ζωή της αντίστοιχης πόλης ή οικισμού ή ακόμη και σύγχρονα στοιχεία, συνδεόμενα, όμως, με την ιστορική παράδοση ή με τη γεωγραφική ενότητα της περιοχής του πάρκου. Το αρχαιολογικό πάρκο από τουριστική σκοπιά οργανώνεται και να λειτουργεί ως «τουριστικός προορισμός».

Ένα καλά οργανωμένο Αρχαιολογικό Πάρκο προϋποθέτει όρια, ικανοποιητική προσπέλαση, ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου με το ευρύτερο περιβάλλον, αισθητικά, λειτουργικά και αναπτυξιακά, διαμορφωμένες εσωτερικές διαδρομές με πολλαπλές επιλογές για να αποφεύγεται ο συνωστισμός, υποδομές ανάλογα με τις ανάγκες  συντήρηση ή και αναστήλωση των ακίνητων και κινητών ευρημάτων και των υφιστάμενων μουσείων, εξασφάλιση της συνέχισης των ανασκαφών, αρχιτεκτονική τοπίου κλπ. Χρειάζεται, επίσης, επιστημονικά τεκμηριωμένο μάρκετινγκ και branding, επαγγελματικά σχεδιασμένη προβολή, σύνδεση με τις τοπικές επιχειρήσεις της περιοχής και με αξιόλογα τοπικά προϊόντα, ψηφιακά μέσα, οργάνωση των «φίλων του αρχαιολογικού πάρκου», ώστε να έχει άμεσα έσοδα από συνδρομές, πέραν των εισιτηρίων, και να αυξάνει διαρκώς την εμβέλεια και την επισκεψιμότητά του, και εκδηλώσεις εντός του πάρκου με πολιτιστικό περιεχόμενο.

Ποια έργα θα υλοποιήσει ο δήμος

Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας προβλέπει τον σχεδιασμό βασικών έργων υποδομής, προκειμένου να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής κατοίκων και επισκεπτών, να διευκολύνουν τη διακίνηση των επισκεπτών και να εξασφαλίσουν ένα βελτιωμένο αισθητικά και λειτουργικά αποτέλεσμα για όλη την πόλη. Επιπλέον, η ΟΧΕ θα προβλέπει την εξασφάλιση δημοσίων υποδομών για όλη την περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην προσβασιμότητα και την προσπελασιμότητα της περιοχής και τα δίκτυα μεταφορών. Ενδεικτικά αναφέρονται κομβικά έργα όπως: α) η παράκαμψη του Αρχαιολογικού Χώρου, β) η δημιουργία πάρκινγκ τουριστικών λεωφορείων και οχημάτων, γ) η αξιοποίηση και επανάχρηση του κτιρίου του Ξένιου Ζευς σε χώρο πολιτισμού και εκπαίδευσης, δ) η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των 100στρ. μέσω δημιουργίας ενός πολύ-λειτουργικού συγκροτήματος αθλητισμού-πολιτισμού, εκπαίδευσης και δημιουργικότητας, ε) η ενεργειακή αναβάθμιση και αξιοποίηση κτιριακών υποδομών υψηλής αισθητικής και πολιτιστικής σημασίας, στ) έργα ψηφιακής υποδομής, ζ) ανάδειξη φυσικού πλούτου και ιστορικών μνημείων οροπεδίου Φολόης, η) δίκτυα μονοπατιών Λασιώνος-Λαμπείας και Αντρωνίου, κλπ.[/vc_column_text][vc_single_image image=”116138″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο ρόλος της Περιφέρειας και του Διαζώματος

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα εξετάσει τη δυνατότητα ενίσχυσης των πρωταρχικών έργων και δράσεων, μέσω υποστηρικτικών υποδομών σε χώρους επιρροής του αρχαιολογικού χώρου, υποδομών προσπελασιμότητας σε περιοχές που χρήζουν «διασύνδεσης» με την Αρχαία Ολυμπία, επεμβάσεις σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους «γειτνιάζοντα» με τον Αρχαιολογικό Χώρο , ενίσχυση «ζώντων» στοιχείων πολιτισμού, ενίσχυση επιχειρήσεων και εκπαίδευση προσωπικού.

Επίσης προβλέπει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση κατάλληλα επιλεγμένων τεχνικών έργων αρχαιολογικού χαρακτήρα και γενικής υποδομής και προστασίας της Αρχαίας Ολυμπίας. Θα προβλέπει επίσης την υλοποίηση αναγκαίων οργανωτικών παρεμβάσεων / δράσεων «ήπιου» (soft) χαρακτήρα που αποτελούν προϋπόθεση για τη δημιουργία ολοκληρωμένου προϊόντος/ εμπειρίας στον πολιτιστικό τουρισμό. Οι δράσεις αυτές αφορούν θέματα marketing και προβολής του προορισμού, κατάρτισης επαγγελματιών, παροχής στοχευμένων κρατικών ενισχύσεων στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις της Αρχαίας Ολυμπίας, ενίσχυσης της δημιουργικής βιομηχανίας, υποστήριξης τοπικών δικτυώσεων επιχειρήσεων κ.λπ.

Η υλοποίηση των προβλεπόμενων παρεμβάσεων προϋποθέτει τη λειτουργία δύο θεσμών:

Α) Του Φορέα Λειτουργίας και Διαχείρισης του Αρχαιολογικού Πάρκου (DMO), ο οποίος μεριμνά ώστε όλη η «αλυσίδα» πόρων και υπηρεσιών της διαδρομής να είναι ενεργή και να διατηρεί υψηλή ποιότητα και

Β) Της «συστάδας (cluster) επιχειρήσεων» στη βάση ενός κοινά αποδεκτού Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας, που θ’ αποτελεί εθελοντική πρωτοβουλία δικτύωσης των τοπικών επαγγελματιών και επιχειρηματιών, στόχος της οποίας είναι η υποστήριξη και η ανάπτυξη του Πάρκου, καθώς και η εξασφάλιση υψηλής ποιότητας των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών. Με την ολοκλήρωση των έργων και την υλοποίηση των ήπιων δράσεων, η Περιφέρεια και ο Δήμος θα διαθέτουν ένα ισχυρό επώνυμο τουριστικό προϊόν βασισμένο στα μοναδικά πολιτιστικά στοιχεία (αρχαία έως και σύγχρονα, π.χ. συμπεριλαμβανομένης της γαστρονομίας, της σύγχρονης πολιτιστικής παραγωγής κ.λπ.), το οποίο θα βελτιώσει τη θέση τους στη διεθνή τουριστική αγορά.

Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» θα υποστηρίξει την Περιφέρεια και τον δήμο στην προβολή/προώθηση/marketing του προορισμού και στην παρουσίαση των μνημείων με τη βοήθεια τεκμηριωμένων, αλλά προσιτών στο πλατύ κοινό αφηγήσεων με τη χρήση ψηφιακών εφαρμογών, κατάλληλων για συσκευές κινητής τηλεφωνίας και tablets, στην εκπόνηση σχεδίου δημιουργίας δικτύου επιχειρήσεων που θα συνδέονται μεταξύ τους με σύμφωνο ποιότητας και ανάπτυξης και θα στοχεύει στην ποιοτική αναβάθμισή τους μέσα από ολιστικού χαρακτήρα δράσεις. Το σχέδιο, προτού οριστικοποιηθεί, θα συζητηθεί με την τοπική επιχειρηματική κοινότητα και στην συνέχεια τα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν σε τοπικές ημερίδες διαβούλευσης. Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» μπορεί να συμβάλει στις προδιαγραφές και με την εκπόνηση σχετικών μελετών μάρκετινγκ και ψηφιακής στρατηγικής, με δικές του δαπάνες.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot