FOLLOW US: facebook twitter

Τη Μ. Δευτέρα στην Αμαλιάδα: Χτίζουμε γέφυρες με την κοινωνία!

Ημερομηνία: 28-04-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Κοινωνία, Νέα

Η Ημερίδα Γέφυρες – Ππουρτ: «Καταπολεμούμε τις διακρίσεις, χτίζουμε δεσμούς εμπιστοσύνης» ανοίγει  το δημόσιο διάλογο για τους Ρομά

Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου – Πολυχώρος Πολιτισμού Δήμου Ήλιδας (Αρχαίας Ήλιδας 46), Αμαλιάδα – ώρα 18.00

Η Δυτική Ελλάδα βρίσκεται στη λίστα με τις περιφερειακές ενότητες που έχουν αναλογικά με τον πληθυσμό τους, τους  περισσότερους Ρομά  με ένα ποσοστό  13%, πίσω από της Περιφέρειες της Αττικής (25%), της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (17%) και της  Θεσσαλίας (14%).  Οι περιοχές με τους περισσότερους καταυλισμούς (μεικτούς ή μη) βρίσκονται στη Δυτική Ελλάδα, με 46 καταυλισμούς και 15 “γειτονιές»- οικισμούς, όπου ζουν περίπου 16.000 Ρομά.

Στην Ηλεία οι δήμοι Ήλιδας (με την γειτονιά – πρότυπο του Παπακαυκά όπου διαβιούν περίπου 1400 Ρομά, τα Τσιχλέικα και την Τ.Κ Κέντρου), Πύργου (Κολιρέικες παράγκες και καταυλισμούς) και Πηνειού (καταυλισμός Γαστούνης),  συγκεντρώνουν αριθμητικά τους περισσότερους ρομά στο νομό με ποικίλα χαρακτηριστικά και συνθήκες διαβίωσης. 

Για πολλά χρόνια οι Ρομά υπήρξαν ένας «αόρατος» πληθυσμός που παλεύουν  να ενσωματωθούν  στις τοπικές αλλά και στις  ευρωπαϊκές κοινωνίες, απέναντι σε προκαταλήψεις και στερεότυπα. Διαχρονικά βρίσκονται αντιμέτωποι με ποικίλα εμπόδια, παγιδευμένοι στον φαύλο κύκλο της πολλαπλής στέρησης, της διαγεννεακής φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Οι υποβαθμισμένες συνθήκες διαβίωσης, η υψηλή σχολική διαρροή, το χαμηλό κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο, η ανεπαρκής πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, οι εξαιρετικά μειωμένες δυνατότητες για ένταξη στην αγορά εργασίας, τα αρνητικά στερεότυπα της κοινωνίας , αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες που καθιστούν ιδιαίτερα δυσχερή την κοινωνική ενσωμάτωση των Ρομά. Παράλληλα, η  ιστορία έχει διδάξει ότι η δαιμονοποίηση μια ομάδας ανθρώπων μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης έχει οδηγήσει σε φαύλες πολίτικες με  δυσμενείς κοινωνικές συνέπειες.

Τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης που έχουν μεγαλύτερη εγγύτητα με τις τοπικές κοινότητες έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τα αρνητικά αφηγήματα για τους Ρομά, να γίνουν η “φωνή” τους,  αναδεικνύοντας τις διάφορες πτυχές της ζωής τους με αντικειμενικό και αμερόληπτο τρόπο, ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΓΕΦΥΡΕΣ προς την κοινωνία. Γέφυρες ανθρωπιάς και αλληλεγγύνης,  στέλνοντας ένα μήνυμα ενσυναίσθησης και συμπερίληψης.  συμβάλλοντας σημαντικά στην καταπολέμηση των ρητορικών μίσους και ρατσισμού.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, το Συμβούλιο της Ευρώπης που έχει το δικό του στρατηγικό σχέδιο για τους Ρομά και Μετακινούμενους 2020-2025, ο Δήμος Ήλιδας ,  η εφημερίδα “Πρωινή” και η  Αέναον ΚοινΣΕπ  υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ανοίγουν  σήμερα τον δημόσιο διάλογο επιδιώκοντας να δημιουργήσουν Ππούρτγέφυρες.  Δηλαδή, γέφυρες- όπως σημαίνει η λέξη Ππούρτ στην ρομανί τσιπ- ανάμεσα σε όλους τους κατοίκους του νομού μας, σε μια σπουδαία Ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Ήλιδας σήμερα Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου, στις 6 το απόγευμα.

Εκπρόσωποι των θεσμών, επιστήμονες, ερευνητές, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών αλλά και οι Ρομά συμπολίτες μας θα συζητήσουν αδιαμεσολάβητα σε μια ημερίδα που στοχεύει να καταπολεμήσει τις διακρίσεις και τον κοινωνικό αποκλεισμό και να χτίσει δεσμούς εμπιστοσύνης, προάγοντας την ελευθερία, την ασφάλεια και την ευημερία για όλους τους κατοίκους της χώρας μας.

Υπάρχει ένας τρόπος να αλλάξει το μέλλον. Και ο τρόπος αυτός είναι η παρέμβαση των ίδιων των ανθρώπων. Γιατί μόνο οι δυνάμεις της κοινωνίας, με τους πολιτικούς και ηθικούς τους αγώνες και τις διεκδικήσεις τους μπορούν να επιβάλουν τον ανθρωπισμό, οικοδομώντας αμοιβαία εμπιστοσύνη και σεβασμό με τους Ρομά συμπολίτες μας.

Την Ημερίδα χαιρετίζουν:

Ανδρέας Νικολακόπουλος,Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη

Νεκτάριος Φαρμάκης, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας

Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, Δήμαρχος Ήλιδας

Ελένη Τσετσέκου, Επικεφαλής Τμήματος Ρομά και  Μετακινούμενων, Συμβούλιο της Ευρώπης

Γεώργιος Σταμάτης, Βουλευτής Επικρατείας  Νέας Δημοκρατίας

Ιωάννης Ρήγας, Εκδότης  Εφημερίδας «Πρωινή» Ηλείας


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος