FOLLOW US: facebook twitter

Τι ανησυχεί τους μετεωρολόγους: Ο πολικός JetStream και ο ισχυρός αντικυκλώνας που έρχεται από Τετάρτη

Ημερομηνία: 21-10-2024 | Συντάκτης:

Προβληματισμός για την απουσία βροχών: Η πρόγνωση του καιρού για την τρέχουσα εβδομάδα

Η νέα εβδομάδα έρχεται με πολύ ισχυρούς βοριάδες στο Αιγαίο και σχεδόν αμετάβλητη θερμοκρασία.

Η ψύχρα τις πρωινές ώρες θα παραμείνει κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά, ενώ ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως δεν φαίνονται πουθενά… στον ορίζοντα βροχές.

Στα φαινόμενα που προκαλούν τις μετεωρολογικές αυτές συνθήκες αναφέρθηκε με ανάρτησή του ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.

Πιο συγκεκριμένα έκανε λόγο για πολικό JetStream αλλά και ισχυρός αντικυκλώνας που αναπτύσσεται στην ανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και την χώρα μας, κατάσταση που αποτρέπει τις βροχές.

Όπως εξήγησε, όταν το Jet Stream αποκτήσει ροή από βορά προς νότο, τότε θα αρχίσουν και οι ψυχρές αέριες μάζες να κατευθύνονται προς την Κεντρική Μεσόγειο και να δημιουργούν ευνοικές συνθήκες κυκλογέννεσης. Δηλαδή , τότε θα αρχίσουν να οργανώνονται υετοφόρα χαμηλά να έρχονται προς την περιοχή μας, τα οποία κινούμενα πλέον από τα δυτικά προς τα ανατολικά θα μπορούν να επηρεάσουν όλη τη χώρα με βροχές.

«Η παρουσία του πολικού Jet Stream σε πολύ μεγάλα γεωγραφικά πλάτη με Δ-ΝΔ ρεύμα και η απουσία ισχυρών ανέμων στις μέσες και τις ανώτερες στάθμες της ατμόσφαιρας στην περιοχή μας , “αναγκάζει” ακόμη και το χαμηλό που υπάρχει στις ακτές της Αφρικής να γίνει οπισθoδρομούν. Δηλαδή , αντί να κινηθεί από τα δυτικά προς τα ανατολικά , να γυρίσει προς τα πίσω , κάτι το οποίο είναι σπάνιο .

Προς τα μέσα αυτής της εβδομάδος αναπτύσσεται ισχυρός αντικυκλώνας (πεδίο υψηλών πιέσεων) στην ανατολική Ευρώπη τα Βαλκάνια και την χώρα μας, κατάσταση που αποτρέπει τις βροχές. Kατά τα άλλα διατηρείται ο βοριάς και η θερμοκρασία επιστρέφει σε κανονικά επίπεδα».

Αναδημοσίευση από dnews.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot