FOLLOW US: facebook twitter

Τι αμάξι θα αγόραζες αν είχαν όλα τα αυτοκίνητα 8 χιλιάρικα επιδότηση;

Ημερομηνία: 31-01-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα, Οικονομία

Η επιδότηση των ηλεκτρικών βοηθά, αλλά είναι και άδικη για τους «πολλούς»

Ποια απόσυρση; Σκέψου πως θα άλλαζε η αγορά αν τα καινούργια αυτοκίνητα είχαν όλα επιδότηση σαν τα ηλεκτρικά. Σκέψου τι θα αγόραζες με τιμές 8.000 ευρώ κάτω από τον κατάλογο; Ποιο θα ήταν το όφελος για την αγορά, το περιβάλλον και το δημόσιο;
 
Η επιδότηση στα ηλεκτρικά ίσως να είναι το πιο άδικο μέτρο που έχουμε δει. Σαφώς, περιορίζει κάπως το κύριο πρόβλημα των υψηλών τιμών των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, όμως ένα μοντέλο των 50.000 που κατεβαίνει στις 42.000 παραμένει όνειρο θερινής νυκτός για το μεγαλύτερο ποσοστό της αγοράς.
 

Τα ηλεκτρικά απευθύνονται σε λίγους & τα 8 χιλιάρικα δεν το αλλάζουν αυτό

Ο κόσμος δεν αγοράζει ηλεκτρικά γιατί είναι ακριβά. Και τι αγοράζει; Σχεδόν τίποτα. Το πρόβλημα δεν είναι ότι είναι μόνο τα ηλεκτρικά ακριβά, αλλά το ότι είναι όλα ακριβά. Ένα μοντέλο που πουλούσε για 13-14 χιλιάρικα το 2014, τώρα είναι χαλαρά πάνω από 20-21.
 

Αντίθετα μια επιδότηση σε όλα τα μοντέλα θα κάνει τη διαφορά

Στα 7 χρόνια από το 2014, κάποιος θα το άλλαζε, αλλά με αυτή τη διαφορά είναι δύσκολο. Τι λέμε, εδώ είναι δύσκολο να το αλλάξεις μετά από 17 χρόνια, και έτσι αυτός είναι και ο μέσος όρος ηλικίας των αυτοκινήτων σήμερα. Που σημαίνει πως τα μισά είναι ακόμη παλιότερα!
 
Βάλε τώρα τα οκτώ χιλιάρικα επιδότησε σε όλα τα μοντέλα. Τα 30 χιλιάρικα γίνονται 22, τα 20, 12. Δεν θέλει και πολλή αριθμητική. Στα μοντέλα που «κοιτάμε» να αγοράσουμε, το αδύνατο γίνεται αμέσως δυνατό. Ακόμη και αν η επιδότηση ήταν κλιμακούμενη, και έπεφτε 5.000 κάτω από την αρχική τιμή των 20.000, μιλάμε για τεράστια διαφορά.
 

Ο καλύτερος τρόπος ανανέωσης του στόλου, με μεγάλο όφελος για το περιβάλλον

Φυσικά άλλο να επιδοτείς μια αγορά 6-7 χιλιάδων αυτοκινήτων το χρόνο και άλλο μια αγορά 100.000, όσο είναι τα υπόλοιπα. Είναι τεράστιο το ποσό. Όμως η επιδότηση αυτή δεν αφορά τον μέσο Έλληνα, και δεν κάνει φοβερά πράγματα για την «επικράτηση» των ηλεκτρικών, και σίγουρα δεν έχει κανένα θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.
 
Βγάλε 10.000 συμβατικά, και βάλε 10.000 ηλεκτρικά. Ή βγάλε 100.000 αρχαία συμβατικά, και βάλε 100.000 νέα συμβατικά ή υβριδικά. Ναι, δεν θα εκπέμπουν  «μηδενικούς ρύπους» αλλά η διαφορά σε ρύπους από τα αρχαία σαράβαλα, στα ολοκαίνουργια συμβατικά είναι τεράστια. Το περιβάλλον επωφελείται πολλαπλά. Η διαφορά θα είναι τεράστια.

Πηγή: autotriti.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος