Τι αλλάζει για απουσίες και βαθμολογίες σε γυμνάσια-λύκεια
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”110871″ img_size=”full”][vc_column_text]Κι ενώ οι μαθητές γυμνασίων και λυκείων ετοιμάζονται να επιστρέψουν στα θρανία την 1η Φεβρουαρίου, το Υπουργείο Παιδείας κατόπιν διαμαρτυριών των καθηγητών, εξέδωσε νέα εγκύκλιο που υπογράφεται από την Σ. Ζαχαράκη, με την οποία ρυθμίζονται τα ζητήματα των απουσιών και της βαθμολόγησης μαθητών γυμνασίου και λυκείου . Οι εκπαιδευτικοί όλο αυτό το διάστημα που διαρκεί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, με διαμαρτυρίες και επισημάνσεις τους, τόνιζαν ότι πολλοί μαθητές έχουν αρκετές απουσίες καθώς έχασαν μαθήματα την περίοδο της τηλεκπαίδευσης λόγω των γνωστών τεχνικών προβλημάτων που υπήρχαν, χωρίς αυτό να είναι δική τους ευθύνη. Κατά συνέπεια, μετην μηδενική σύνδεση στην τηλεκπαίδευση, ήταν επόμενο να χάσουν αρκετές ώρες διδασκαλίας..
Εν ολίγοις, για τις απουσίες το υπουργείο Παιδείας αναγνωρίζει τα τεχνικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην περίοδο της τηλεκπαίδευσης και με την εγκύκλιο δεσμεύεται πως το ζήτημα (των απουσιών) θα επανεξεταστεί.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο που υπογράφεται από την υφυπουργό Ζέττα Μακρή επισημαίνονται τα εξής:
* Η καταχώριση των απουσιών γίνεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και ο χαρακτηρισμός της φοίτησης των μαθητών/τριών θα εξετασθεί κατά το τέλος του Β΄ Τετραμήνου.
* Για μάθημα ή κλάδο μαθήματος που για οποιονδήποτε λόγο ενδεχομένως διδάχθηκε λιγότερο από δέκα (10) ώρες, δύναται να μην κατατεθεί βαθμολογία εάν αποδεδειγμένα και δικαιολογημένα οι διδάσκοντες δεν διαθέτουν επαρκή στοιχεία για την αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών/τριών.
>Για τις απουσίες το υπουργείο Παιδείας αναγνωρίζει τα τεχνικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην περίοδο της τηλεκπαίδευσης και με την εγκύκλιο δεσμεύεται πως το ζήτημα (των απουσιών) θα επανεξεταστεί.
Άγνοια της νομοθεσίας για τη βαθμολογία των μαθητών από το ΥΠΑΙΘ ή επίδειξη πυγμής;
Η απόφαση της υφυπουργού Παιδείας κ. Ζ. Μακρή, που περίπου κάνει υποχρεωτική την κατάθεση βαθμολογίας εκτός από μάθημα «που για οποιονδήποτε λόγο ενδεχομένως διδάχθηκε λιγότερο από δέκα (10) ώρες» αποδεικνύει είτε άγνοια της νομοθεσίας είτε είναι επίδειξη πυγμής για να νομιμοποιηθεί η τηλεκπαίδευση και η τηλεαξιολόγηση των μαθητών. Να θυμίσουμε ότι το υπουργείο Παιδείας μετά τις αντιδράσεις των καθηγητών ουσιαστικά πήρε πίσω την εγκύκλιο για τα διαγωνίσματα, αλλά «επιμένει να ζητά βαθμολογία για το Α’ Τετράμηνο».
Επί της ουσίας
Με την απόφαση της υφυπουργού Παιδείας δε λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες πανδημίας και νομιμοποιείται το φιάσκο της τηλεκπαίδευσης και ακόμα χειρότερα της τηλεαξιολόγησης.
Είναι κοινή παραδοχή πως δεν μπορεί να θεωρηθεί εκπαιδευτική διαδικασία η μονόδρομη μετάδοση πληροφοριών εν είδει «ραδιοφωνικής εκπομπής» και μάλιστα όταν η καθολική πρόσβαση των παιδιών, όλες οι παιδαγωγικές μέθοδοι, όλα τα εργαλεία μάθησης και τα προσωπικά δεδομένα έχουν καταργηθεί. Οι ανισότητες στην πρόσβαση χιλιάδων μαθητών, η σύνδεση από ένα κινητό τηλέφωνο εκ των πραγμάτων αποκλείουν μαθητές ή δυσκολεύουν αφάνταστα την κατανόηση των γνωστικών αντικειμένων. Το περιβάλλον της τηλεκπαίδευσης, εντελώς διαφορετικό από αυτό της σχολικής τάξης, εύκολα δρα αποπροσανατολιστικά, διαχέει το ενδιαφέρον των μαθητών, μειώνει τη συγκέντρωση.
Πώς μπορεί λοιπόν ο εκπαιδευτικός να βαθμολογήσει σ’ αυτές τις συνθήκες;
- Πώς μπορεί να αξιολογηθεί και να βαθμολογηθεί ένας μαθητής που δεν φαίνεται, που καλά-καλά δεν ακούγεται μία ολόκληρη διδακτική ώρα;
- Τι θα γίνει με τα παιδιά που δεν έχουν εξοπλισμό και δυνατότητες πρόσβασης;
- Τι βαθμός θα παραδοθεί στα εργαστηριακά μαθήματα, που πρακτικά δεν έχουν πραγματοποιηθεί;
- Μία αναπάντητη ερώτηση προς τον μαθητή, αποτελεί τεκμήριο ικανό για να καταλήξει ο εκπαιδευτικός σε βαθμό;
- Υπάρχει η δυνατότητα ο μαθητής, στο πλαίσιο της σημερινής κατάστασης, να κινητοποιηθεί, να διορθώσει, να αλλάξει στάση;
- Θα μπορούσε κάποιος εκπαιδευτικός με κάποιες ερωτήσεις μέσω webex να διαμορφώσει εικόνα του μαθησιακού επιπέδου του μαθητή; Το μέσο δε δίνει τη δυνατότητα σε κάθε παιδί να εκφραστεί, τουλάχιστον με τον ίδιο τρόπο που αυτό θα ήταν εφικτό στη δια ζώσης διδασκαλία. Η συστολή, ο δισταγμός, δεν μπορεί να θεωρούνται πάντα ως ένδειξη αδιαφορίας.
- Είναι δυνατόν ένα διαγώνισμα που παραδόθηκε πριν το κλείσιμο των σχολείων, να αρκεί για να διαμορφωθεί πλήρης εικόνα για τη μαθητική επίδοση;
Πηγή: ergasiakanea.eu[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]