«Θύμα» της πυρκαγιάς οι βοσκήσιμες γαίες
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”57583″ img_size=”full”][vc_column_text]-Απαγόρευση για 10 χρόνια στα ορεινά της Ηλείας από το δασαρχείο Πύργου
Ορατές είναι οι επιπτώσεις της θερινής πυρκαγιάς στην κτηνοτροφία, αφού η απαγόρευση βόσκησης στις καμένες εκτάσεις αναμένεται να μειώσει τις βοσκήσιμες γαίες και δεν αποκλείεται να επηρεάσει και τις καταβαλλόμενες επιδοτήσεις.
Προ ημερών εκδόθηκε μία ακόμα δασική απαγορευτική διάταξη από το δασαρχείο Πύργου, η οποία απαγορεύει για δέκα χρόνια βοσκή αιγών, προβάτων και μεγάλων ζώων για πέντε έτη, στη δασική έκταση που περικλείεται στα εξής όρια: Ανατολικά με τον ποταμό Ερύμανθο, δυτικά με την παλαιά Εθνική Οδό Πύργου-Τριπόλεως, δασικές και αγροτικές εκτάσεις, βόρεια με τον δρόμο Νεράιδας-Μηλεών-Αχλαδινής- Ερυμάνθου και νότια με τον δρόμο Ηράκλειας-Καρούτες-Ποταμό Ενιπέα- Νεράιδα. Εξαιρούνται της απαγόρευσης οι εκτάσεις μη Δασικού χαρακτήρα.
Όπως ανέφερε στην «Πρωινή» ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, η πυρκαγιά λειτουργεί επιβαρυντικά στις βοσκήσιμες εκτάσεις, αφού κάθε καμένη περιοχή κηρύσσεται αναδασωτέα.
«Η βόσκηση επηρεάζει τη φυσική αναγέννηση αρνητικά, για αυτό και με βάση τη νομοθεσία, σε μια καμένη έκταση απαγορεύεται να βοσκήσουν αιγοπρόβατα για δέκα χρόνια. Αν κάποιες από αυτές τις εκτάσεις δηλώνονταν και για να πάρουν επιδότηση οι κτηνοτρόφοι, τότε είναι πολύ πιθανό να χάσουν δικαιώματα. Για αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να προστατεύουμε τη φύση, διότι πέρα από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, υπάρχουν και οι οικονομικές στον πρωτογενή τομέα», τόνισε ο κ.Λάττας.[/vc_column_text][vc_single_image image=”153466″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]