FOLLOW US: facebook twitter

Θωρακίζεται το άλσος της Σπιάτζας!

Ημερομηνία: 21-06-2024 | Συντάκτης:

-Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού από το Δασαρχείο Πύργου

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Με στόχο τη θωράκιση του παραλιακού οικισμού από ενδεχόμενη πυρκαγιά ξεκίνησε πριν από μερικές ημέρες ο αντιπυρικός καθαρισμός στο άλσος της Σπιάτζας από εργολαβία του δασαρχείου Πύργου.

Όπως ανέφερε στην «Πρωινή» ο δασάρχης Παναγιώτης Λάττας, η απομάκρυνση καύσιμης ύλης από το άλσος της Σπιάτζας είναι καθοριστικής σημασίας για την αποτροπή εξάπλωσης πιθανής πυρκαγιάς, διότι έτσι θα είναι ασφαλέστερος ο παραλιακός οικισμός στη βόρεια πλευρά και ευκολότερη η επέμβαση των πυροσβεστικών οχημάτων στο σημείο.

«Ξεκίνησαν τις προηγούμενες ημέρες οι παρεμβάσεις καθαρισμού, με στόχο να αυξήσουμε την ασφάλεια και τον βαθμό αντιπυρικής προστασίας. Είναι η πρώτη φορά που κάνουμε μια παρέμβαση τέτοιας έκτασης, κάτι που θα βοηθήσει πολύ στην ασφάλεια και των οικιστών της παραλιακής ζώνης»,τόνισε ο κ. Λάττας παραθέτοντας το σύντομο ιστορικό της δημιουργίας του.

Όπως μας είπε, πρόκειται  για τεχνητό δημόσιο δάσος σε αμμοθίνες, το οποίο δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ’70 με στόχο να σταματήσει τη διαβρωτική δύναμη του νερού και τη μετακίνηση της άμμου. Αρχικά φυτεύτηκε κυανόφυλλη ακακία από το Μαρόκο και το Ιράκ και σταδιακά μετατράπηκε σε πευκόδασος. Το 1986 θεσμοθετήθηκε ως τεχνητό προστατευτικό δάσος αμμοθινών, με έκταση περίπου 350-360 στρεμμάτων, οριοθετήθηκε με ακρίβεια και περιφράχτηκε.

Καθοριστική εξέλιξη για την προστασία του ήταν η απόφαση που έλαβε το 2015 το δασαρχείο Πύργου για την απαγόρευση διέλευσης μηχανοκίνητων οχημάτων, καθώς διαπιστώθηκαν προβλήματα από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

«Το 2015 αποφασίσαμε την πλήρη απαγόρευση μηχανοκίνητων οχημάτων, με στόχο να μετατρέψουμε το άλσος Σπιάτζας σε χώρο για περιπάτους και αναψυχή. Το σημαντικό δεν ήταν μόνο η υπογραφή της απόφασης, αλλά και η εφαρμογή της, η οποία δεν ήταν εύκολη. Σήμερα, όποιος την παραβιάζει την απόφαση, τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο 300 ευρώ. Στόχος μας είναι το άλσος της Σπιάτζας να αποτελέσει μια περιβαλλοντική όαση στην περιοχή, να μπορούν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες να απολαμβάνουν τη βόλτα τους με ασφάλεια. Για αυτόν τον λόγο, ξεκινήσαμε τους καθαρισμούς, με στόχο να είναι πιο άνετα τα μονοπάτια και να μην υπάρχει κίνδυνος για τα σπίτια γύρω από το άλσος», ανέφερε στην «Πρωινή» ο κ. Λάττας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot