Στην ανάρτηση του δήμου επισημαίνεται ότι με αυτόν τον τρόπο η Καλαμάτα πρωτοπορώντας καθίσταται μόλις η πέμπτη ευρωπαϊκή πόλη -μετά την Αθήνα, το Παρίσι, το Μιλάνο και το Ρότερνταμ- που θα χρησιμοποιεί την εν λόγω εφαρμογή.
Το “Extrema Global” είναι μία εφαρμογή για smartphone, η οποία χρησιμοποιώντας μετεωρολογικά δεδομένα για συγκεκριμένο γεωγραφικό στίγμα, παρέχει εξατομικευμένες πληροφορίες στους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης σχετικά με τις απειλές υγείας τις σχετιζόμενες με τη ζέστη. Ειδικότερα, ο κορμός αποτελείται από μια πλατφόρμα διαχείρισης για την πόλη (Dashboard) και από μια εφαρμογή για κινητό τηλέφωνο (mobile app), η οποία παρέχει τις πληροφορίες στους πολίτες. Αυτές είναι η εκτίμηση του θερμικού ρίσκου στη θέση του χρήστη, πού βρίσκονται δροσερά σημεία γύρω του (κλιματιζόμενες αίθουσες, πάρκα, σκιεροί δρόμοι, σιντριβάνια και πολλά άλλα) και πού υπάρχει νερό (π.χ. δημόσιες βρύσες, πηγές κ.λπ.). Μπορούν να φαίνονται νοσοκομεία και ιατρεία για την αναζήτηση βοήθειας σε περίπτωση έντονης δυσφορίας, ενώ ταυτόχρονα δίνονται οδηγίες-συμβουλές για να μένουν οι πολίτες ασφαλείς. Επίσης, προτείνονται δροσερές διαδρομές για πεζούς και ποδηλάτες. Είναι διαθέσιμες συμβουλευτικές υπηρεσίες για τη βέλτιστη κατανομή των δροσερών σημείων και βρυσών στην πόλη με βάση κριτήρια που θα ορίσει ο δήμος.
Η εφαρμογή αυτή ως καινοτόμα αναφέρεται στην ενημερωμένη έκδοση (2021) της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας – Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Θερμότητας και Υγείας, στην εργαλειοθήκη της εκστρατείας #HeatSeason του Ατλαντικού Συμβουλίου, από το Adrienne Arsht – Κέντρο Ανθεκτικότητας του Ιδρύματος Rockefeller και το Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων.
Εντός του Αυγούστου, εκπρόσωποι της εφαρμογής “Extrema Global”, οι οποίοι καλωσορίζουν την πόλη της Καλαμάτας θερμά στο δίκτυο, θα βρεθούν στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, ώστε από κοινού με τον δήμαρχο, τον κ. Κοσμόπουλο και τις υπηρεσίες του δήμου να συντονίσουν τις ενέργειες που απαιτούνται για την εγκατάσταση της εφαρμογής και την έναρξη λειτουργίας της.