FOLLOW US: facebook twitter

Θετικό πρόσημο με 648 περισσότερες προσλήψεις έναντι των αποχωρήσεων το 2023

Ημερομηνία: 18-01-2024 | Συντάκτης:

Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ για την ροή μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα στην Ηλεία

Γράφει η Κική Κολοβέρου – kkoloverou@yahoo.gr


Αύξηση των νέων προσλήψεων σε σχέση με τις αποχωρήσεις κατεγράφησαν το 2023 στην Ηλεία σύμφωνα με το σύστημα ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα του Πληροφοριακού Συστήματος «Εργάνη».

Με βάση την έκθεση,στην Ηλεία, από το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης προκύπτει ότι από τον Ιανουάριο έως και τον Δεκέμβριο του 2023, σημειώθηκε αύξηση των προσλήψεων αλλά και σημαντικός αριθμός αποχωρήσεων, ωστόσο με θετικό- αν και μικρό- συγκριτικά ισοζύγιο.

Συγκεκριμένα, ολόκληρο το 2023 έγιναν 21.506 αναγγελίες προσλήψεων έναντι 20.858 αποχωρήσεων δηλαδή είχαμε ένα θετικό ισοζύγιο απασχόλησης κατά 648 άτομα.

Από τις αποχωρήσεις, οι 6.169 έγιναν οικειοθελώς,3.301  έγιναν μετά από καταγγελία σύμβασης (απόλυση) και 11.388 επειδή έληξαν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου εργασίας.

Αυτό το τελευταίο στοιχείο αποτελεί παράλληλα σοβαρή ένδειξη ότι το μεγαλύτερο ποσοστό προσλήψεων αφορά επιδοτούμενες θέσεις εργασίας από τη ΔΥΠΑ που είναι ορισμένου χρόνου και στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν οι συμβάσεις αυτές λήγουν, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δεν μένουν στη θέση τους με κάποια σύμβαση αορίστου χρόνου, αλλά αποχωρούν.

Αρνητικό πρόσημο τον Δεκέμβριο στο Νομό

Με αρνητικό πρόσημο εμφανίζεται ο Δεκέμβριος του 2023 για την Ηλεία καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία οι αναγγελίες πρόσληψης ήταν 1.237 και οι αποχωρήσεις 1.329 (οικειοθελείς αποχωρήσεις 324, καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου 289,  λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου 716), δηλαδή μείον 92 θέσεις εργασίας.

Πάνω από 100 χιλ. Πανελλαδικά οι νέες θέσεις

Πανελλαδικά το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του έτους 2023 είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 116.649 νέες θέσεις εργασίας. Αθροιστικά για την περίοδο Ιανουάριος – Δεκέμβριος 2023, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 3.214.205 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 3.097.556, εκ των οποίων οι 1.979.873 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 1.117.683 οικειοθελείς αποχωρήσεις.

Tον περασμένο Δεκέμβριο, έγιναν 18.496 νέες προσλήψεις σε όλη την Ελλάδα, ενώ η τελευταία χρονιά κατά την οποία σημειώθηκε μεγαλύτερο πλήθος προσλήψεων – σε σχέση με το 2023 – ήταν το 2013 με 19.999.

Και στους τρεις  Νομούς της Δυτικής Ελλάδας, το 2023 έγιναν συνολικά 113.602 αναγγελίες πρόσληψης προσωπικού, έναντι 109.750 αποχωρήσεων (οικειοθελών, απολύσεων, λήξης συμβάσεων), δηλαδή υπήρξε θετικό πρόσημο κατά 3.852 εργαζόμενους.

Ως προς τους σημαντικότερους εργοδότες, οι πέντε ΚΑΔ με τα υψηλότερα θετικά ισοζύγια προσλήψεων για τον μήνα Δεκέμβριο 2023 ήταν η Εστίαση (62.566 προσλήψεις), οι Δραστηριότητες Απασχόλησης (11.998), η Δημόσια Διοίκηση–Απασχόληση (11.618), το Χονδρικό Εμπόριο (9.702) και η Εκπαίδευση (9.176).

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου κ. Ηλίας Ξανθούλης σχολιάζοντας στην “Πρωινή” τα στοιχεία της “Εργάνης” επισήμανε πως σαφώς και δείχνουν μια θετική εικόνα επισήμανε όμως πως στην ουσία τους είναι πλασματικά και εξήγησε: “Η αύξηση των θέσεων εργασίας όπως εμφανίζονται στην Εργάνη αφορούν κατά κύριο λόγο θέσεις που προέκυψαν από επιδοτούμενα προγράμματα τα οποία σε διαφορετικές χρονικές περιόδους θα λήξουν.Για αυτό και θεωρώ πως παρουσιάζεται αυτή η βελτιωμένη εικόνα. Οι ανάγκες της αγοράς εργασίας όμως είναι πολύ μεγαλύτερες και απαιτούνται σειρά βελτιωτικών μέτρων από την πλευρά της πολιτείας για τη μείωση του μισθολογικού κόστους ώστε να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας και ταυτόχρονα να καταστεί δυνατή και η αύξηση των μισθών».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας κ. Νίκος Καρυώτης επισήμανε πως δεν έχει λόγο να αμφισβητήσει τα στοιχεία της “Εργάνης” ωστόσο έχει να παρατηρήσει ορισμένα σημαντικά πράγματα. «Ενώ εμφανίζεται να υπάρχει υψηλή ανεργία- όχι φυσικά στα επίπεδα την περίοδο της κρίσης- παρουσιάζεται το φαινόμενο οι επιχειρήσεις να μην μπορούν να βρουν προσωπικό και μάλιστα αυτό συμβαίνει και στις επιχειρήσεις που δεν χρειάζονται εξειδίκευση όπως η εστίαση και σε άλλες που απαιτούν αυξημένα προσόντα. Υπάρχει έλλειμμα εργαζομένων ακόμα και εργαζομένων με υψηλά προσόντα. Οι αιτίες που δεν βρίσκουμε προσωπικό είτε τοπικά είτε πανελλαδικά, νομίζω είναι η κουλτούρα που έχει αναπτυχθεί κυρίως σε νέους ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν διάθεση πραγματικής σχέση εργασίας. Δεν βρίσκεις τον υπάλληλο που θέλεις, ένα στέλεχος συνεχούς σχέσεως, που θα αποκτήσει εμπειρία και θα μπορείς να βασιστείς σε αυτόν και με μισθό υψηλότερο του βασικού.  Η Ηλεία, με την ανάπτυξη και τους δείκτες που έχει δεν είναι ψηλά στην επιχειρηματικότητα και πολλές φορές ανασταλτικός παράγοντας για να δεχτεί κάποιος μια δουλειά είναι π.χ. και η χιλιομετρική απόσταση. Γενικότερα όμως η αγορά εχει σοβαρό θέμα στο να βρει τους κατάλληλους υπαλλήλους».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος