FOLLOW US: facebook twitter

Θετική η εικόνα από τον απολογισμό της φετινής αντιπυρικής περιόδου

Ημερομηνία: 30-10-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”75091″ img_size=”full”][vc_column_text]Θετικός ο απολογισμός της φετινής αντιπυρικής περιόδου, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθώς η συνολική καμένη έκταση (88.980 στρέμματα) ήταν μόνο το ένα τρίτο του μέσου όρου της περιόδου 2008-2018 (243.030 καμένα στρέμματα).

Αυτό δείχνουν τα δεδομένα  που συλλέγει και επεξεργάζεται το ευρωπαϊκό σύστημα European Forest Fire Information System (EFFIS) τρεις ημέρες πριν από την τυπική λήξη της αντιπυρικής περιόδου (1/5 έως 28/10/2019).

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), πάντως, παρά τη σημαντικά μικρότερη συνολικά καμένη έκταση, ο αριθμός των μεγάλων πυρκαγιών (με έκταση μεγαλύτερη από 300 στρέμματα) που χαρτογραφήθηκαν από το EFFIS από 1/5 έως 27/10/2019, ήταν 37 και δεν διαφέρει σημαντικά από το μέσο όρο (44) της περιόδου 2000-2018.

Όπως αναφέρεται στο meteo.gr, στη διάρκεια της φετινής αντιπυρικής περιόδου εφαρμόστηκε, για πρώτη φορά επιχειρησιακά, το προγνωστικό σύστημα IRIS του ΕΑΑ, το οποίο παρείχε κατ’ αίτηση (on demand) προγνώσεις εξάπλωσης πυρκαγιών. Το σύστημα αυτό ενεργοποιήθηκε από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) του Πυροσβεστικού Σώματος σε 17 περιστατικά πυρκαγιών, με σκοπό την παροχή προγνώσεων εξάπλωσης για τις επόμενες έξι έως 24 ώρες.

Κατά την εφαρμογή του IRIS δεν λαμβάνεται υπόψη η πυρόσβεση και οι προγνώσεις του παρέχουν το χείριστο σενάριο εξάπλωσης, όπου η φωτιά προχωρά ανεξέλεγκτη. Ήδη η επιστημονική ομάδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών αξιολογεί το σύνολο των 17 πυρκαγιών, ώστε να εντοπιστούν τα συστηματικά σφάλματα στην πρόγνωση εξάπλωσης και τα οποία, στο μέτρο του επιστημονικά δυνατού, θα διορθωθούν για την αντιπυρική περίοδο του 2020.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot