FOLLOW US: facebook twitter

Θερμό φθινόπωρο για τους πλειστηριασμούς

Ημερομηνία: 26-08-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Οικονομία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”52630″ img_size=”full”][vc_column_text]Αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που αφορά τους πλειστηριασμούς δρομολογούνται μέσω των νέων διατάξεων του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που είναι σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου, μία μέρα μετά την επανέναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και ενώ μπαίνουμε σε ένα «θερμό» φθινόπωρο…

Επιδίωξη είναι μέσω των νέων διατάξεων να επιταχυνθούν οι διαδικασίες πλειστηριασμών με δεδομένο ότι ο νέος πτωχευτικός και η δεύτερη ευκαιρία θα ανεβάσουν ταχύτητες και οι… καθυστερήσεις θα δημιουργήσουν μεγάλο φόρτο στα δικαστήρια.

Επιπρόσθετα η ανακοπή πλειστηριασμού γίνεται πιο δύσκολη και ταυτόχρονα η αλλαγή του τιμήματος θα γίνεται αυτοματοποιημένα όταν είναι υψηλή και δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι.

Πιο συγκεκριμένα, αν οι δύο πρώτοι πλειστηριασμοί αποβούν άγονοι, εντός 40 ημερών διενεργείται τρίτος με τιμή εκκίνησης που καθορίζεται στο 80% της προηγούμενης τιμής. Αν και αυτός ο πλειστηριασμός δεν τελεσφορήσει, διενεργείται νέος σε 30 μέρες, στο 65% της αρχικής τιμής. Οταν τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει αποτέλεσμα, θα απαιτείται δικαστική απόφαση. Ειδικότερα προβλέπεται: «Αν και ο νέος πλειστηριασμός έμεινε χωρίς αποτέλεσμα, το αρμόδιο δικαστήριο του άρθρου 933, που δικάζει κατά τη διαδικασία των άρθρων 686 επ., ύστερα από αίτηση οποιουδήποτε έχει έννομο συμφέρον μπορεί να άρει την κατάσχεση ή να διατάξει να γίνει αργότερα νέος πλειστηριασμός με την ίδια κατά την παρ. 2Β τιμή ή και κατώτερη τιμή πρώτης προσφοράς».

Παράλληλα, για να διευκολυνθούν οι πλειστηριασμοί ακινήτων μεγάλης αξίας δίνεται η δυνατότητα απόκτησης ενός ακινήτου από πολλούς νέους ιδιοκτήτες.

Τις επόμενες ημέρες οι τράπεζες και οι servicers θα καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης και στόχος είναι το σχέδιο νόμου να πάρει σύντομα τον δρόμο για τη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι από τους πλειστηριασμούς εξαιρούνται –αρχικά για έξι μήνες– τα νοικοκυριά και οι πυρόπληκτοι που βάσει των διατάξεων του νόμου χαρακτηρίζονται ευάλωτοι (ετήσιο εισόδημα 7.000-21.000 ευρώ αναλόγως της οικογενειακής κατάστασης, την περιουσιακή κατάσταση κ.λπ.) και πιστοποιούν την «ευαλωτότητα» μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους.

Σημειώνεται ότι μέχρι την άνοιξη του 2022, που θα ιδρυθεί ο Φορέας Ακινήτων, οι ευάλωτοι μεταθέτουν για… αργότερα την πτώχευση και την απώλεια της πρώτης κατοικίας στην οποία μπορούν να παραμείνουν ως… νοικάρηδες ώστε να απαλλαγούν από τα χρέη τους.

Οσοι καταφύγουν στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρυθμίζουν τις οφειλές τους, και το ευάλωτο νοικοκυριό μπορεί να λαμβάνει για πέντε χρόνια επιδότηση της δόσης του στεγαστικού δανείου –ώς 210 ευρώ ανάλογα της οικογενειακής κατάστασης– που αφορά πρώτη κατοικία.

 

-Παράταση πρότεινε η Συντονιστική Επιτροπή στην Ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων

Νέα αποχή για να σωθεί η κύρια κατοικία

Την παράταση της αποχής από τους πλειστηριασμούς κύριας κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών αναμένεται να αποφασίσει εντός των ημερών η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, αφού η οικονομική συγκυρία παραμένει ρευστή, ενώ δεν έχουν υλοποιηθεί τα αιτήματα που έχει ζητήσει από τον περασμένο Μάιο η δικηγορική κοινότητα.

Όπως αναφέρει η χθεσινή ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής, μέχρι σήμερα δεν έχει συσταθεί ο προβλεπόμενος Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης, δεν έχει νομοθετηθεί το δεοντολογικό πλαίσιο λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων και δεν έχουν ανασταλεί οι πλειστηριασμοί, δεδομένης της ιδιαίτερα αρνητικής οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης.

«Η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε να εισηγηθεί στην Ολομέλεια την παράταση της αποχής των δικηγόρων μέχρι 30.11.2021 από τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης για επίσπευση πλειστηριασμών, με εντολείς τράπεζες ή εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, κατά της πρώτης κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών, όπως ορίζονται με το ν. 4738/2020, σύμφωνα με το ειδικότερο πλαίσιο που έχει καθοριστεί», αναφέρει μεταξύ άλλων η σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που άντλησε η «Πρωινή» από την ηλεκτρονική σελίδα eauction.gr, στην Ηλεία είναι προγραμματισμένοι 48 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, εκ των οποίων η 38 στον δήμο Πύργου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», τουλάχιστον δύο περιπτώσεις πλειστηριασμού αφορούν κύρια κατοικία και οι οποίες είχαν αναβληθεί πρν από δύο μήνες χάρη στην απόφαση των δικηγόρων να απέχουν.[/vc_column_text][vc_single_image image=”1934″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας, Δημήτρης Δημητρουλόπουλος, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι οι λόγοι της αποχής δεν έχουν εκλείψει μέχρι τώρα, για αυτό και τόνισε ότι αναγκαία η αποχή από πλειστηριασμούς κύριας κατοικίας που ανήκει σε πολίτες κοινωνικά και οικονομικά ευάλωτους.

«Θεωρούμε εύλογο να τους παρασχεθεί ένα χρονικό περιθώριο προκειμένου να μπορέσουν να ορθοποδήσουν μετά την επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας σε ρυθμούς κανονικότητας και να αξιοποιήσουν το όποιο θεσμικό πλαίσιο υπάρχει αυτή την περίοδο ώστε να προβούν σε ρύθμιση των οφειλών τους. Δεδομένου ότι δεν έχει συσταθεί ακόμα ο φορέας στον οποίο θα περιέρχονται οι πρώτες κατοικίες των πολιτών στο πλαίσιο του νέου πτωχευτικού νόμου, με δικαίωμα μίσθωσης  εκ μέρους των πολιτών. Θεωρούμε απαραίτητο να παρασχεθεί νέο χρονικό περιθώριο, προκειμένου να εξασφαλιστεί η πρώτη κατοικία των πολιτών. Είναι λογική μια εύλογη χρονική περίοδος ώστε να υπάρχει δυνατότητα προσαρμογής στα νέα δεδομένα, τουλάχιστον όσον αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας», επισήμανε.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia