FOLLOW US: facebook twitter

«Θερμά θαλάσσια λουτρά»: Το έργο του Ηλία Παπαδημητρακόπουλου επεξεργάστηκαν οι Λέσχες Ανάγνωσης Πύργου-Αμαλιάδας

Ημερομηνία: 05-06-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”90361″ img_size=”full”][vc_column_text]Με αφορμή το σχολιασμό της  συλλογής ‘Θερμά θαλάσσια λουτρά (1980)’ του Πυργιώτη Ηλία Χ. Παπαδημητρακόπουλου, η οποία αποτελείται από δώδεκα βιωματικά κείμενα που αναφέρονται σε πλαίσιο περασμένης εποχής, συναντήθηκαν την Τετάρτη 29 Μαΐου 2019 τα μέλη της Λέσχης Βιβλίων Αμαλιάδας με τα μέλη της Δεξαμενής Αναγνώσεων (Λέσχη Ανάγνωσης Πύργου) στο αναγνωστήριο της Παπαχριστοπουλείου Βιβλιοθήκης Αμαλιάδας.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Η.Χ.Π τον ενημερώσαμε για την δραστηριότητα των δυο Λεσχών την οποία άκουσε πολύ ικανοποιημένος, μας είπε τα τελευταία ευχάριστα νέα της μετάφρασης και έκδοσης στην γαλλική γλώσσα του συνόλου του έργου του, από τον επιφανέστερο και πολυβραβευμένο μεταφραστή των ελλήνων δημιουργών στη Γαλλία Μισέλ Βόλκοβιτς .

Ως το τέλος της χρονιάς, μάλιστα, υπό τον γενικό τίτλο Θερμά θαλάσσια Λουτρά  θα εκδοθεί ο τόμος που θα  περιλαμβάνει τις συλλογές Οδοντόκρεμα με Χλωροφύλλη, Ο Γενικός Αρχειοθέτης και Θερμά Θαλάσσια Λουτρά.

Μαζί με τις ευχές του ο διαπρεπής λογοτέχνης απέστειλε ως χαιρετίσματα στα μέλη των δυο Λεσχών Ανάγνωσης τον κατάλογο με ΤΑ ΠΟΝΗΜΑΤΑ του (περιλαμβάνονται στα ΑΠΑΝΤΑ ΤΑ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ 2012 Η. Χ. Παπαδημητρακόπουλος, Εκδόσεις Γαβριηλίδης, τόμοι 6) και το κείμενο της  κριτικού  λογοτεχνίας κας Ελισάβετ Κοτζιά «Για τον Η. Χ.Π» (Εισήγηση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 23 Ιανουαρίου 2014), που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Οροπέδιο Τόμος 4- Τεύχος 20 14 και φρόντισε μέσω του εκδότη του περιοδικού Ηλείου κου Δημήτρη Κανελλόπουλου να φτάσουν στα χέρια μας.

Στα Θερμά Θαλάσσια Λουτρά με τον Η.Χ.Π

Πέρα από το τεράστιο έργο του συγγραφέα Ηλία Παπαδημητρακόπουλου,  έχει γυριστεί και μια εξαιρετική  ταινία του Λευτέρη Ξανθόπουλου «Σπίτι δίπλα στη θάλασσα» (2007) με θέμα τον συγγραφέα: ένα ντοκιμαντέρ που μας αποκαλύπτει τη στενή σχέση του με τη φύση και την αγάπη του για τον Πύργο Ηλείας όπου γεννήθηκε το 1930, ενώ μας ξεναγεί ο ίδιος στα Θερμά Θαλάσσια Λουτρά στο Κατάκωλο.

Η κάμερα του σκηνοθέτη μας μεταφέρει και  στην Πάρο όπου ζει τον περισσότερο χρόνο από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 (σ’ένα εκπληκτικής ομορφιάς κτήμα που δημιούργησε από το μηδέν μαζί με τη γυναίκα του, Νιόβη – δέντρα για το κτήμα του έστειλε από τον Πύργο ο Γιώργης Παυλόπουλος!), όπου ο ίδιος αναφέρεται στις σπουδές του στη Στρατιωτική Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1949-1955), την πρώτη του εμφάνιση στα γράμματα με το διήγημα «Οι Φρακασάνες», τις φιλίες και τις πνευματικές συγγένειες που ανέπτυξε με ομοτέχνους του συγγραφείς και ποιητές (Νίκο Πεντζίκη, Ηλία Πετρόπουλο, Τάκη Σινόπουλο, Γιώργη Παυλόπουλο («Για μένα ο Παυλόπουλος είναι ο Πύργος»!),  Νίκο Καχτίτση, Αλέξανδρο Κοτζιά), τη δραστηριότητά του ως διευθυντή του περιοδικού «Ιατρική Επιθεώρησις Ενόπλων Δυνάμεων», τη λατρεία του στην τυπογραφία κ.ά.

Πουλχερία Γεωργιοπούλου[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia