FOLLOW US: facebook twitter

«Θερίζει» ο παιδικός καρκίνος στην Ηλεία!

Ημερομηνία: 19-09-2022 | Συντάκτης:

Parea με τη ΦΛΟΓΑ στην πλατεία Κύπρου στον Πύργο  στη μνήμη της μικρής Διονυσίας για την  Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Δότη μυελού των οστών

Ρεπορτάζ Ελένη Παπαδοπούλου


Συγκινητική αλλά και στοχευμένη στην αφύπνιση της τοπικής κοινωνίας σε ότι αφορά τον παιδικό καρκίνο, ήταν η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην πλατεία Κύπρου, για  την  Παγκόσμια Ημέρα εθελοντή δότη μυελού των οστών. Η εκδήλωση αυτή έγινε  για 7η συνεχή χρονιά από το  Pareacafé στον Πύργο  μαζί με τη «Φλόγα» για τη στήριξη παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια. Μάλιστα για μια ακόμα φορά, το Para café  δώρισε και όλες τις εισπράξεις  της ημέρας στη ΦΛΟΓΑ  και από τα τρία του καταστήματα. Ωστόσο, η φετινή εκδήλωση αλληλεγγύης, ήταν αφιερωμένη στην μνήμη της  μικρής Διονυσίας  που «έφυγε» νωρίς και δεν μπόρεσε να νικήσει το «τέρας» της ασθένειας.

Συγκλονιστική ήταν και η παρουσία της Μαντώς Ρηγοπούλου, της μητέρας της 4χρονης  Διονυσίας η οποία βαθιά συγκινημένη μπόρεσε  να πει απλά ένα τεράστιο «ευχαριστώ» σε όλους όσους στάθηκαν στο πλευρό τους! Στην Φλόγα, στην οικογένειά της, σε γνωστους και αγνώστους,  στον τόπο της, σε όλους εκείνους που τους στήριξαν στη μακρόχρονη διάρκεια της ασθένειας του παιδιού τους…

Την βραδιά άνοιξαν οι οικοδεσπότες της εκδήλωση, οι ιδιοκτήτες του parea café Γιάννης Πλεμμένος και Αλέξης Καλύβας, καλωσορίζοντας τον κόσμο, τονίζοντας ότι η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας για να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις και δεν είναι ανάγκη να χτυπήσει η ασθένεια τα δικά μας σπίτια για να κινητοποιηθούμε. Ένα μικρό λιθαράκι αγάπης από όλους χρειάζεται…

Στην συνέχεια η   πρόεδρος της ΦΛΟΓΑΣ – παραρτήματος Πατρών- κ. Τασία Παπαϊωάννου, αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο της ΦΛΟΓΑΣ και το τεράστιο έργο της για τα παιδιά με παιδικό καρκίνο, τονίζοντας ότι τα παιδιά εχουν πλέον πρόσβαση σε όλες τις προηγμένες θεραπείες για την αντιμετώπιση της ασθένειάς τους. Επίσης η ΦΛΟΓΑ  συμπαπραστέκεται στους γονείς, τους παρέχει στέγη μαζί με τα παιδιά τους στο διάστημα όλης της θεραπείας και αποθεραπείας, χρηματοδοτεί την απασχόληση γιατρών και προσωπικού ( ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών κλπ)  στην Πάτρα έχει την κ. Α. Γκινοπούλου που παρακολουθεί ως Ογκολογόγος  τα παιδιά της ευρύτερης περιφέρειας, διαθέτει εξοπλισμένα αυτοκίνητα για την μεταφορά τους και πολλά άλλα κι όλα αυτά οφείλονται σε μια χούφτα γονείς!

Μεγάλη η εξάπλωση του παιδικού καρκίνου στην Ηλεία

Σειρά είχε η  Ογκολόγος της Φλόγα στο Νοσοκομείο του Ρίο κ. Αφροδίτη Γκινοπούλου, που αφού εξήγησε με απλό τρόπο τι είναι ο μυελός των οστών και πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν δότες για να χαρίσουν ζωή σε μικρά κυρίως παιδιά που παρουσιάζουν νεοπλασματικές ασθένειεςτόνισε επικαλούμενη παλαιότερη έρευνα του Δρ. Π. Γκινόπουλου για την περιοχή, ότι ο παιδικός καρκίνος δυστυχώς στην Δυτική Ελλάδα και κυρίως στην Ηλεία, έχει μια αλματώδη εξάπλωση! ‘

Όπως ανέφερε, δεν ξέρει αν σε αυτήν την δυσμενή εξέλιξη όπου η Ηλεία είναι πολύ επιβαρυμένη σε ότι αφορά τα κρούσματα παιδικού καρκίνου έχει συμβάλλει το μικροκλίμα της περιοχής μας, ή η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων μια και είμαστε νομός κυρίως αγροτικός, συνέστησε όμως στους καλλιεργητές της γης, οργάνωση και συνετή χρήση των φυτοφαρμάκων. Αναφερόμενη στη ΦΛΟΓΑ, επισήμανε ότι ο ρόλος της στο Νοσοκομείο του Ρίο είναι τεράστιος, καθώς είναι η μόνη δομή που αντιμετωπίζει με μεγάλη επιτυχία τις παρενέργειες και τις επιπλοκές στα παιδιά από τις χημειοθεραπείες.

Χαιρετισμό απεύθυνε και ο δήμαρχος Πύργου κ. Παναγιώτης Αντωνακόπουλος σήμερα Παγκόσμια ημέρα εθελοντή δότη μυελού των οστών, γιορτάζουμε την πίστη, την ελπίδα και την αλληλεγγύη και για να συμβεί αυτό πρέπει να έχουμε φλόγα μέσα μας.

«Το ενεργειακό αποτύπωμα του κάθε ανθρώπου που θα μείνει είναι τι έχει προσφέρει στους συνανθρώπους του. Αυτό προσπαθούμε να αναδείξουμε ως δήμος χωρίς να διαφημίζουμε αυτό το έργο μας, να είναι μπροστά μαζί με όλα τα κοινωνικά κινήματα, να βοηθάμε όλους όσους μας έχουν ανάγκη, με στόχο την αλληλεγγύη και την προσφορά, προσπαθούμε όσο μπορούμε».  

Τέλος από την πλευρά της η Ψυχολόγος κ. Ελένη Παναγούλια αναφέρθηκε στην ψυχολογική στήριξη από εξειδικευμένους παιδοψυχολόγους των γονιών που τα παιδιά τους έχουν καρκίνο, τονίζοντας ότι έχουν τον πιο βαρύ ρόλο, γιατί μπορούν να υποφέρουν, να κλάψουν, να πιάσουν «πάτο», αλλα είναι εκείνοι που θα πρέπει να σταθούν βράχοι στα παιδιά τους γιατί τους έχει ανάγκη για να ζήσει. Δεν έχουν δικαίωμα να λυγίσουν γιατί το παιδί δεν καταλαβαίνει τι τους συμβαίνει.

Η βραδιά έληξε μουσικά και αισόδοξα, με ένα μουσικό πρόγραμμα από τον Θανάση Θεοδόση και το Λαϊκό Δίφωνο.

Να σημειώσουμε ότι μέσα στο καφέ parea σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο είχε στηθεί μια κινητή μονάδα εθελοντικής αιμοδοσίας από το Νοσοκομείο Πύργου όπου όλο το απόγευμα οι εθελοντές αιμοδότες μπορούσαν να δώσουν αίμα, παρουσία της προϊσταμένης της Μονάδας ΑΙμοδοσίας του Γ Ν Ηλείας κ. Κωνσταντίνας Πάνετα και της βιοπαθολόγου κ. Έλσας Ζαχαριαδάκη που τόνισε ότι δεδομενων των συνθηκών, η προσέλευση των εθελοντών αιμοδοτών ήταν ικανοποιητική και συγκεντρώθηκαν αρκετές μονάδες αίματος. Στον ίδιο χώρο ο κ. Τάκης Γεωργόπουλος από τον Ε.Ε.Σ ενημέρωνε το κοινό για το πώς μπορεί να γίνει κανείς εθελοντής δότης μυελού των οστών και έπαιρνε δείγματα DNA ενώ όπως ανέφερε είχαμε και 4 ακόμα εθελοντές δότες μυελού των οστών.

Στην διοργάνωση και την εκδήλωση συμμετείχαν  ακόμα ο Εμπορικός Σύλλογος Πύργου, ο Σύλλογος Εστίασης ΔΙΟΝΥΣΟΣ Πύργου, το Γραφείο Εθελοντισμού δήμου Πύργου, το ΚΔΑΠ Ηλίανθος και το Σωματείο Παραπληγικών και κινητικά αναπήρων Ν. Ηλείας, ενώ υπηρχε μπαζαρ και δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά.

Ο Δρ. Π. Γκινόπουλος με τον δήμαρχο Πύργου Π. Αντωνακόπουλο και την μητέρα της μικρής Διονυσίας Μ. Ρηγοπούλου.
Το «παρών» έδωσε στην εκδήλωση και η βουλςυτής Ηλείας Δ. Αυγερινοπούλου με το μικρό της γιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος