«Θερίζει» η γρίπη τύπου Α’ τα παιδιά
Δεκαπέντε μικροί ασθενείς νοσηλεύονται στην Παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου Πύργου
- Ανησυχία γονέων για έξαρση των ιώσεων μετά το άνοιγμα των σχολείων αλλά και για τις ελλείψεις φαρμάκων
Γράφει η Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr
Νέο κύκλος ιώσεων αναμένεται να πυροδοτηθεί μέσα στον Ιανουάριο, στον παιδικό και εφηβικό πληθυσμό, με το χθεσινό άνοιγμα των σχολείων με γονείς και ειδικούς να προβληματίζονται και να εκφράζουν φόβους για «έκρηξη» κρουσμάτων στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Η έξαρση των παιδικών ιώσεων στην Ηλεία, διαπιστώνεται νωρίτερα από άλλες χρονιές καθώς το τελευταίο δεκαπενθήμερο η Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου του Πύργου νοσηλεύει αυξημένο αριθμό παιδιών που έχουν ασθενήσει ενώ και η προσέλευση στα ΤΕΠ της Παιδιατρικής από μικρούς ασθενείς με υψηλό πυρετό και βήχα είναι πολύ μεγάλη. Σύμφωνα με πληροφορίες της Πρωινής, νοσηλεύονται περίπου 15 παιδιά όλων των ηλικιών στην κλινική, από ενός μηνός μέχρι και 16 ετών!
Το είδος της γρίπης που κυριαρχεί, είναι η γρίπη τύπου Α’, και λιγότερο ο κορονοϊός ή ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός RSV, ο οποίος φαίνεται πως έχει «οικογενειακό» χαρακτήρα, καθώς εκδηλώνεται με σχετικά υψηλή μεταδοτικότητα σε όλα τα μέλη μιας οικογένειας. Το θετικό είναι πως τα περιστατικά αντιμετωπίζονται με αποτελεσματικότητα στην παιδιατρική κλινική, ωστόσο η ανησυχία έγκειται στο ότι ο χειμώνας είναι ακόμα μπροστά, ενώ στο παρελθόν αυτή η έξαρση διαπιστωνόταν την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου.
Η παιδίατρος της ΝΜ Κρεστένων κ. Μαρία Παπασταύρου, επισήμανε ότι υπάρχει μια έξαρση των ιώσεων τις τελευταίες εβδομάδας και πιο ευάλωτα είναι τα βρέφη καθώς η πλειοψηφία των παιδιών που δεν αντιμετωπίζουν υποκείμενα νοσήματα αναρρώνει χωρίς επιπλοκές. «Οι γονείς πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να βλέπουν την γενική εικόνα και κατάσταση των παιδιών και τον πυρετό και όχι τόσο το βήχα και την καταρροή. Αν πρόκειται βέβαια για βρέφος κάτω του ενός έτους θα πρέπει να απευθυνθούν σε παιδίατρο με τον πρώτο πυρετό όπως και στην περίπτωση που κάποιο παιδί έχει υποκείμενα νοσήματα ενώ ένα μεγαλύτερο παιδί που δεν αντιμετωπίζει υποκείμενα νοσήματα μετα από τρία 24ωρα πυρετού καλό θα είναι να το δει γιατρός. Και φυσικά νωρίτερα σε περίπτωση που ο γονιός διαπιστώσει επιδείνωση της γενικής εικόνας του».
Παράλληλα αγωνία στους γονείς προκαλεί και η σοβαρή έλλειψη φαρμάκων που αντιμετωπίζει η χώρα, καθώς σκευάσματα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της γρίπης και των εποχικών ιώσεων έχουν γίνει «καπνός».
Πότε όμως πρέπει να κινητοποιηθεί ο γονέας;
Όταν ο πυρετός δεν υποχωρεί
Έντονες αυξομειώσεις θερμοκρασίας
Όταν υπάρχει δύσπνοια
Εμετοί
Διάρροια
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ο γονέας πρέπει να ζητήσει βοήθεια από παιδίατρο και να μην κάνει διάγνωση μόνος του. Την ίδια ώρα με την υποπαραλλαγήKraken να σαρώνει την Αμερική, οι ειδικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος κορονοϊού και τονίζουν την σημασία του εμβολιασμού. Οι περισσότεροι γονείς συμβουλεύουν τα παιδιά τους να φοράνε τις μάσκες τους και φυσικά να μην αμελούν το συχνό πλύσιμο χεριών.
Σχολεία: Οι απουσίες για γρίπη και κορονοϊό
Για τις απουσίες των μαθητών, εκδόθηκε τις προηγούμενες ημέρες εγκύκλιος από το Υπουργείο Παιδείας, η οποία προβλέπει δυνατότητα απουσιών μέχρι 5 ημέρες για όσους νοσούν από την εποχική γρίπη. Η περίοδος εφαρμογής είναι από τον περασμένο Νοέμβριο έως και τον Μάρτιο. Το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη κάνει γνωστό ότι η δυνατότητα να «σβήνονται» απουσίες υπάρχει και για τη νόσηση με κορoνοϊό.