Θερινό σχολείο Φυσικής στον Πύργο σε Συνεργασία με το εργαστήριο Heron Lab του Παν/μίου Θεσσαλίας
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”140110″ img_size=”full”][vc_column_text]Θερινό σχολείο Φυσικής θα λειτουργεί εφεξής για τα επόμενα πέντε χρόνια στον Πύργο, καθώς ο δήμος υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το Εργαστήριο «ΗERONLAB» του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του οποίου διευθυντής είναι ο Πυργιώτης καθηγητής Γιώργος Βελντές.
Το θερινό σχολείο θα φέρει την ονομασία «Ήρων» και αντικείμενο του θα είναι η Επιστήμη της Φυσικής και οι εφαρμογές της. Στόχος του εγχειρήματος είναι να δοθεί η ευκαιρία σε ταλαντούχους μαθητές της Ηλείας να γνωρίσουν τη Φυσική, να διευρύνουν τις γνώσεις τους και μέσα από αυτές να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη.
Το θερινό σχολείο απευθύνεται σε μαθητές Λυκείου της Ηλείας, είκοσι πέντε ετησίως και θα υλοποιείται στον Πύργο κάθε χρόνο, είτε στο τέλος της σχολικής χρονιάς –τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου- είτε την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Η διάρκειά του θα είναι τέσσερις ημέρες και μεταξύ άλλων προβλέπει εκδρομή στο Κέντρο Δορυφορικών Επικοινωνιών «Θερμοπύλαι» του ΟΤΕ, στη Σκάρφεια Φθιώτιδας, για να δουν οι μαθητές από κοντά την υποδομή του πρώτου ελληνικού ραδιοτηλεοπτικού «THERMOpylae» και να γνωρίσουν την εφαρμοσμένη έρευνα στη Φυσική.
Η επιλογή των μαθητών θα γίνει από το Heron Lab σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας. Στο εργαστήρι θα διδάσκουν δωρεάν Έλληνες Καθηγητές και Ερευνητές από τα πανεπιστήμια της χώρας και όλες οι δράσεις του θα παρέχοντα επίσης δωρεάν, χωρίς καμία οικονομική συμμετοχή και επιβάρυνση των μαθητών. Για φέτος αποφασίστηκε η στέγαση και η λειτουργία του σε αίθουσα του 1ου Γυμνασίου Πύργου.
Το μνημόνιο συνεργασίας προβλέπει, εφόσον το επιθυμεί ο δήμος Πύργου, τη διεξαγωγή διαλέξεων εκλαϊκευμένης Φυσικής από τους διδάσκοντες του θερινού σχολείου για το ευρύ κοινό τις απογευματινές ώρες των ημερών λειτουργίας του σχολείου.
Η πενταετής δράση θα χρηματοδοτείται με 5.000 ευρώ ετησίως από τον προϋπολογισμό του δήμου Πύργου και προβλέπεται αυτόματη ανανέωση για άλλα πέντε χρόνια, εφόσον το εγχείρημα υλοποιηθεί με επιτυχία.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]