Θεοδόσης Τάσιος – O ακαδημαϊκός και φίλος της Ηλείας με τα έργα και το λόγο του…
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”135716″ img_size=”full”][vc_column_text]
Τετάρτη 26 Μαΐου 2021 η Λέσχη Ανάγνωσης Αμαλιάδας σχολιάζει το βιβλίο του “5 μαθήματα ζωής”
Γράφει η Πουλχερία Γεωργιοπούλου
[/vc_column_text][vc_column_text]Ο Ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ είναι ένας άνθρωπος γνωστός παγκοσμίως στον κατασκευαστικό κλάδο, ευαισθητοποιημένος σε κοινωνικά και φιλοσοφικά θέματα, με ξεκάθαρο πολιτικό λόγο, ομιλητής και διοργανωτής συναντήσεων σε θέματα παιδείας και ιστορίας, και ένας εκ των ηγετών μιας διεθνούς πολιτιστικής διπλωματίας που έχει επίκεντρό της την Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία. Με όλες τις παραπάνω ιδιότητές του έχει παρουσιάσει και στην Ηλεία ένα πολλαπλά αξιόλογο έργο είτε ως μελετητής δημοσίων έργων (Γέφυρα Αλφειού, Φράγμα Πηνειού) είτε με τη συμμετοχή του σε διεθνή συνέδρια (Αρχαία Ολυμπία), με ομιλίες και διαλέξεις πάνω σε θέματα της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας ( Πύργος, Μουσείο Κ. Κοτσανά).
Ο αειθαλής , ακάματος και άκρως επικοινωνιακός Καθηγητής είναι περιζήτητος από τα ΜΜΕ ενώ δέχεται συνεχώς προτάσεις να μοιραστεί τις γνώσεις και τις σκέψεις του με το κοινό, καθώς η γλώσσα που χρησιμοποιεί χαρακτηρίζεται από γλαφυρότητα, απλότητα, σαφήνεια λόγου, ζωντάνια με μεγάλες δόσεις χιούμορ καλύπτοντας ένα ευρύ ηλικιακά ακροατήριο.
Προκαλεί εξάρτηση στο κοινό του, είτε απλούς ακροατές είτε τους φοιτητές του «Ξέρετε τι σημαίνει εξάρτηση;», έχει σχολιάσει ένας από αυτούς, «Να ξυπνάς πρωί-πρωί για να είσαι στις πρώτες σειρές να παρακολουθήσεις μάθημα Μπετόν! Με κοινωνικές και φιλοσοφικές προεκτάσεις όμως!
Ο Θεοδόσης Τάσιος στην Ηλεία
Να σημειωθεί ότι ο Θεοδόσης Τάσιος υπήρξε μελετητής πολλών δημοσίων έργων στην μακρά επαγγελματική του πορεία, όπως είναι το Φράγμα Πηνειού Ηλείας, καθώς και η Γέφυρα Αλφειού αλλά και η κινητή γέφυρα του Ευρίπου που την εποχή της κατασκευής της ήταν η μοναδική συρταρωτή γέφυρα στον κόσμο!
Σε Συμπόσιο στην Αρχαία Ολυμπία (Αύγουστος 2006), με θέμα «Επιστήμη και Τεχνολογία στα Ομηρικά Έπη» ως πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας (ΕΜΑΕΤ) είχε μιλήσει για την Μυκηναϊκή Τεχνολογία και τα τεχνολογικά επιτεύγματα του Μυκηναϊκού πολιτισμού στην ύδρευση των πόλεων, τα φράγματα, στα αποξηραντικά έργα και στις εκτροπές των ποταμών .
Το εν λόγω συμπόσιο είχε οργανωθεί από επιστήμονες από κλάδους των Μαθηματικών, της Μηχανικής, της Ιατρικής, της Αστροφυσικής και άλλων επιστημών. Ο Καθηγητής Τάσιος δίνοντας με έμφαση την εικόνα της Μυκηναϊκής Τεχνολογίας, μεταξύ άλλων, είπε: «Ακόμα και σήμερα λειτουργεί η εκτροπή του Χειμάρρου για να γλιτώσει η Τίρυνθα από τις καταστρεπτικές πλημμύρες. Οι Μυκηναίοι είχαν χτίσει τείχος 500 μέτρων κατά μήκος του Κλαδέου, παραποτάμου του Αλφειού (το οποίο σώζεται μέχρι σήμερα), προκειμένου να αποτραπεί η διάβρωση του ιερού χώρου της Ολυμπίας».
Ο κ. Θεοδόσης Τάσιος είχε δώσει διάλεξη στον Πύργο το 2011 στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφέρειας με θέμα του τα τεχνολογικά επιτεύγματα των Αρχαίων Ελλήνων.
Σε εκείνη την επίσκεψή του είχε εγκαινιάσει το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας του κ. Κώστα Κοτσανά στο Κατάκολο (εγκαινιάστηκε εκ νέου μετά από επισκευή ), δηλώνοντας ικανοποιημένος που ανακάλυψε στην Ηλεία μια μικρή καλή Ελλάδα και ανθρώπους που κάνουν κάτι ωραίο και ζωντανό!
Είχε καυτηριάσει την κακή διδασκαλία της Ιστορίας της Αρχαίας Ελλάδας και συμπλήρωσε με χιούμορ ότι τον είχε «φάει η ζήλια» για το βιβλίο του κ. Κοτσανά «Οι εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων» αφού ο ίδιος δεν είχε γράψει κάτι ανάλογο ακόμη, δηλώνοντας:
«Εμείς θέλαμε να καταλάβει ο κόσμος κάτι το οποίο η σύγχρονη επιστήμη έχει πλέον εδραιώσει: οι αρχαίοι Έλληνες είχαν αναπτύξει μια ιδιαίτερα προχωρημένη τεχνολογία σε όλους τους τομείς, την οποία οι Ρωμαίοι την κληρονόμησαν και σε ορισμένα σημεία την μεγέθυναν, η τεχνολογία έχει πολύ βαθιές ρίζες στο αρχαιοελληνικό παρελθόν…
Η κορύφωση της ελληνικής τεχνολογίας πραγματοποιήθηκε κατά την ελληνιστική περίοδο, ευλόγως έχει λεχθεί ότι αν δεν άλλαζε ο ρους της Ιστορίας, η Βιομηχανική Επανάσταση θα συνέβαινε στην Αλεξάνδρεια κάποτε, κατά τη διάρκεια της ύστερης αρχαιότητας».
Ο Θεοδόσιος Π.ΤΑΣΙΟΣ, Καθηγητής του Εθν. Μ. Πολυτεχνείου, Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών του Τουρίνου (Ιταλία), είναι επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Λιέγης, του Πανεπιστημίου του Νανκίν, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Κύπρου. Εχρημάτισε Πρόεδρος διεθνών επιστημονικών Ενώσεων, Εμπειρογνώμων του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και είναι επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρίας, καθώς και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας.
Έχει δημοσιεύσει 400 επιστημονικές εργασίες και 40 βιβλία σε διάφορες γλώσσες.
Τον Σεπτ. 2013 του απενεμήθη το International Award of Merit in Structural Engineering από την Διεθνή Ένωση Γεφυρών και Κατασκευών (IABSE) Ζυρίχη.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]