FOLLOW US: facebook twitter

Θεόδωρος Κόλλιας: Από που προήλθε το όνομα Ζαχάρω

Ημερομηνία: 30-10-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”97597″ img_size=”full”][vc_column_text]Νάμαστε πάλι για τη Ζαχάρω μας

Η Ζαχάρω η πρωτεύουσα του ομώνυμου δήμου στα νότια του νομού μας, όπως είπαμε σε μια Δευτέρα έχει μικρή ιστορία περί του δύο με δυόμισι αιώνες.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικό είναι το όνομα της, αλλά αν και είναι αρκετά νέα πόλη δεν υπάρχει σαφής και άμεση, συγκεκριμένη γραπτή μαρτυρία, έτσι υπάρχουν γι αυτό αρκετοί θρύλοι και παραδόσεις

Σήμερα θα ασχοληθούμε  ειδικά με αυτά.

Για το λόγο που ονομάσθηκε έτσι υπάρχουν δύο εκδοχές. Η μία είναι παράδοση που μεταδόθηκε από γενιά σε γενιά  και ή άλλη στηρίζεται αρκετά σε ενδεικτικά ιστορικά στοιχεία.

κκ Σύμφωνα με τη λαϊκή δοξασία υπάρχουν οι εξής παραδόσεις:

-Η ονομασία προέρχεται από τη Ζαχαρούλα, ονομαστή και επιβλητική γυναικεία μορφή κατά το δεύτερο ήμισυ του 19ου αιώνα. Δίπλα στον Άγιο Ισίδωρο, που η ιστορία του χάνεται στα πανάρχαια χρόνια και που οι νεότεροι φωστήρες τον βάπτισαν σε χριστιανική κολυμπήθρα, Άγιο Νικόλαολαο,  υπήρχε  ένα χάνι και λέγεται ότι ανήκε στη Ζαχαρούλα.

Αποτέλεσμα εικόνας για poster

-Σύμφωνα δε με άλλες μαρτυρίες η Ζαχάρω και όχι Ζαχαρούλα ήταν καπετάνισσα του 1821 η οποία με 70 παλληκάρια έσφαξε τον Κουρτάλ Αγά στην έδρα του, στο Ξηροχώρι και τον έθαψε κάπου κοντά στο Κλειδί.  Οπότε -λένε- ότι μετά στο δικαστήριο που έγινε για τα διοικητικά σύνορα μεταξύ Ζαχαραίων και Κρεστεναίων, οι πρώτοι υποστήριξαν ότι όλη την περιοχή του Καϊφα, που ήταν το μήλο της έριδος, αυτοί πρώτοι την ελευθέρωσαν, μάρτυρας ο τάφος του Αγά και έτσι κέρδισαν τη δίκη καθότι το Σύνταγμα της Επιδαύρου  σαφώς καθόριζε ότι πήρε κάποιος με το σπαθί του, του ανήκει.

Η δεύτερη εκδοχή, είναι περισσότερο πιθανή και πραγματική, καθότι στηρίζεται σε ιστορικά στοιχεία με τα οποία απορρίπτονται εντελώς χωρίς καμία αμφισβήτηση οι παραπάνω εκδοχές.

Αποτέλεσμα εικόνας για william martin leake

Ιστορικά στοιχεία για τη Ζαχάρω έχουμε από τις “ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΟΡΗΑ” του Άγγλου λοχαγού W.M. Leak (Ληκ) που περιηγήθηκε την Πελοπόννησο κατά το 1805 και 1806.

Γράφει λοιπόν ότι αμέσως μετά το «Κλειδί» που ήταν ένα «Δερβένι» (στενό πέρασμα), ένας  υπερυψωμένος δρόμος με μια γέφυρα στη μέση που ένωνε τις δυο λίμνες, της Αγουλινίτσας και του Καϊάφα, υπήρχαν δύο παρακλάδια του δρόμου, το αριστερό οδηγούσε προς τη Zakari [έτσι ακριβώς γράφει].  και το άλλο προς το Μπισκίνι. Έτσι μετά από 5 μίλια έφθασε στο χάνι του Αγίου Ισίδώρου (κοινώς Αιδίδωρο). Εδώ χαρακτηριστικά σημειώνει ότι από εκεί «φαίνεται ένα τσιφλίκι του Σείντ Αγά του Λάλα, κοντά σε ένα μικρό χωριό από καλαμοσκέπαστα καλύβια που το λένε  ZakariΕπομένως η Ζαχάρω ως ξεχωριστό, συγκροτημένο χωριό υπήρχε πολλά χρόνια πριν την Επανάσταση του ΄21 .

O δε παραπάνω χάρτης που είναι του ίδιου του Λήκ είναι πρώτος που αναφέρεται η Ζαχάρω.

Το Zakari πιθανότατα υπήρχε ως χαρακτηρισμός της περιοχής από πολύ παλιά (1402-1432), όταν το Πριγκιπάτο της Αχαΐας (πρωτεύουσα η Ανδραβίδα) εξουσίαζε η Γενοβέζικη οικογένεια Zaccaria.

Αν και θεωρώ πολύ ανυπόστατο τα παρακάτω, το καταγράφω έτσι για την …ιστορία. Πριν αρκετά χρόνια άκουσα από έναν γέροντα ότι το όνομα Ζαχάρω προέρχεται από τη γλυκόριζα που εκείνα τα πρώτα χρόνια και ακόμα μέχρι τον πόλεμο εκφυόταν πολύ στην περιοχή της Ζαχάρως. Η γλυκόριζα ήταν ένας μικρός θάμνος (έως 1 μέτρο σε ύψος) που οι ρίζες του έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε Ζάχαρη.

Θεόδωρος Κόλλιας

Διαχειριστής του yannitsochori.blogspot.com/

Αποτέλεσμα εικόνας για γλυκοριζα φυτο

Υπάρχει και μια άλλη άποψη που την άκουσα τώρα τελευταία από τον Γιώργο Μπούσμπουρα και ίσως να έχει κάποια σχέση.

Το όνομα προέρχεται από τη γλυκόριζα που εκείνα τα πρώτα χρόνια και ακόμα μέχρι τον πόλεμο εκφυόταν κατά πολύ στην περιοχή της Ζαχάρως. Η γλυκόριζα ήταν ένας μικρός θάμνος (έως 1 μέτρο σε ύψος) που οι ρίζες του έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε Ζάχαρη. (Για την γλυκόριζα δες ΕΔΩ)

Αποτέλεσμα εικόνας για beschimmeld dropΖαχαρωτά από γλυκόριζα

Δεν βρήκα κανένα σχετικό γραπτό στοιχείο. Μακάρι κάποιος αναγνώστης να μας ενημερώσει περισσότερο!!!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot