FOLLOW US: facebook twitter

«Θεμελιωτές» – ένας ύμνος για τους ανθρώπους που στέκονται όρθιοι με Αξιοπρέπεια

Ημερομηνία: 24-11-2021 | Συντάκτης:

Παρουσιάστηκε στο Λάτσειο το εξαιρετικό μυθιστόρημα των εκπαιδευτικών Μαρίας Μπίρμπα και Ζέτας Αδαμοπούλου


Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Το εξαιρετικό μυθιστόρημα «Θεμελιωτές» από τις εκδόσεις ΔΙΑΝΟΙΑ μέσα από το οποίο οι δύο συγγραφείς του, οι εκπαιδευτικοί Μαρία Μπίρμπα και Ζέτα Αδαμοπούλου, έδεσαν αρμονικά και με αριστοτεχνικό τρόπο, ιστορικά γεγονότα και πραγματικά πρόσωπα με μυθοπλασία, παρουσιάστηκε το Σάββατο το απόγευμα στην κατάμεστη αίθουσα του ΔΣ στο δημαρχείο Πύργου. Πρόκειται για ένα βιβλίο που υμνεί τους απλούς ανθρώπους που σε ένα υπόδουλο έθνος- καθώς οι «Θεμελιωτές» διατρέχουν το χρονικό διάστημα από το 1814 έως το 1820- στέκονται όρθιοι και με αξιοπρέπεια, σηκώνοντας στις πλάτες τους την Ιστορία!

Την εκδήλωση άνοιξε και συντόνισε ο Χρήστος Κωνσταντόπουλος που έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στα σημαντικά γεγονότα που άνοιξαν το δρόμο για την Ελληνική Επανάσταση του 1821 ενώ το βιβλίο προλόγισαν οι συνάδελφοί τους εκπαιδευτικοί Δημήτρης Κορίζης που αναφέρθηκε στις προσωπικότητες των δύο συγγραφέων και η Φωτεινή Λουκοπούλου. Αποσπάσματα του μυθιστορήματος διάβασαν οι εκπαιδευτικοί Παναγιώτης Μπράμος και Νίκος Χαραλαμπάκης, ο πολιτικός μηχανικός Κώστας Μελενίκος, το μέλος της θεατρικής ομάδας της Αμαλιάδας Γιάννης Μπαρλέτης και η μαθήτρια της Α΄ τάξης δημοτικού Τζορτζίνα Καράμπαλη.

Λίγα λόγια ωστόσο είπαν και οι συγγραφείς του βιβλίου που αναφέρθηκαν κυρίως στους λόγους που τους ώθησαν να γράψουν αυτό το θεατρικό ιστοριομυθιστόρημα- όπως το χαρακτήρισε η Μαρία Μπίρμπα. Τόνισαν ότι «πρόθεσή μας ήταν να ασχοληθούν με το αν άνθρωποι απλοί, φτωχοί, που δεν έχουν πολιτική σοφία και πνευματική υπεροχή μπορούν να προσφέρουν σε μια κοινωνία, σε ένα έθνος… Ιδιαίτερα, όταν αυτό το έθνος βρίσκεται υποδουλωμένο, με μηδαμινή προοπτική για ένα καλύτερο αύριο. Μπορούν άραγε οι άνθρωποι αυτοί, πέρα από το να ονειρεύονται, να σηκώσουν στις πλάτες τους την Ιστορία; Παρόλο που η απάντηση είναι πικρή και απογοητευτική, κάποιες φορές, κάποιες λίγες φορές η ψυχή ορθώνεται πάνω από εσωτερικές αδυναμίες και πανίσχυρους αντιπάλους και τότε η ζωή αποδεικνύεται ανατρεπτική.»

Επισήμαναν ακόμα ότι σεβάστηκαν σε αυτό το βιβλίο την απόλυτη Ιστορία και πρόσθεσαν και δικά τους φανταστικά πρόσωπα, ανθρώπους που μέσα από παράλληλες, διασταυρούμενες και συχνά συγκρουόμενες ιστορίες, αποτελούν τους «Θεμελιωτές». Κι όπως ανέφερε και η Ζέτα Αδαμοπούλου «Τα πρόσωπα του βιβλίου μας τα προσεγγίσαμε όχι ως παγιωμένες ιστορικές μορφές, αλλά θέλαμε μέσα από το βιβλίο μας να δείξουμε την ανθρώπινη διάστασή τους…».

Την εκδήλωση παρακολούθησαν πολλοί συνάδελφοι εκπαιδευτικοί αλλά και φίλοι των δύο συγγραφέων, ενώ το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Θ. Αυγερινοπούλου, Μ. Κατρίνης και Δ. Καλαματιανός, ο δήμαρχος Πύργου Τ. Αντωνακόπουλος, ο πρόεδρος του ΔΟΠΠ Χ. Μικελόπουλος, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι κ.α


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος