FOLLOW US: facebook twitter

Θεματοφύλακας της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς

Ημερομηνία: 15-11-2021 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”151769″ img_size=”full”][vc_column_text]-Η συμβολή του βιβλίου του Χαρ. Μπράμου καταδείχθηκε στην προχθεσινή εκδήλωση στο Συνεδριακό της ΠΕ Ηλείας από έγκριτους παν/μιακούς
-«Το ελληνικό πνεύμα προσέδωσε υπόσταση στην ευρωπαϊκή σκέψη», τόνισε συγκινημένος ο Πύργιος δικηγόρος


Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Η επιστημονική συγκρότηση του Πύργιου δικηγόρου Χαράλαμπου Μπράμου και η συνεισφορά του στη διαφύλαξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς αναδείχθηκε προχθές το βράδυ στο Συνεδριακό Κέντρο της ΠΕ Ηλείας στον Πύργο, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του με τίτλο «ΣΚΙΩΝ ΕΤΥΜΟΝ» (εκδ. ΕΝΝΟΙΑ) που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2020.

Παρουσία αρκετών πολιτών, έγκριτοι επιστήμονες όπως οι πανεπιστημιακοί Νικ. Ξεξάκης, Σταμ. Πορτελάνος και Αθαν. Φωτόπουλος, ανέλυσαν το περιεχόμενο του βιβλίου και υπογράμμισαν την πολυδιάστατη σημασία και αξία του, κάνοντας λόγο για ένα εγχείρημα ενός ανθρώπου που εμφορείται από φιλαλήθεια, πατριωτικό φρόνημα και επιστημονικό ζήλο.

Η πρώτη εισήγηση έγινε από τον ομότιμο καθηγητή του Παν/μίου Αθηνών, κ. Ξεξάκη, ο οποίος στάθηκε στο ολοκληρωμένο επιστημονικό υπόβαθρο του κ. Μπράμου, που τον οδήγησε στη συγγραφή ενός βιβλίου-γροθιά στα ιδεολογήματα της τουρκικής διανόησης.

«Με ζήλο, υψηλό εθνικό φρόνημα και επιστημονική διείσδυση, απίθανη γλωσσολογική γνώση -καίτοι μη γλωσσολόγος- και διαυγή αντικειμενικότητα, ο κ.Μπράμος κατορθώνει να αποδείξει την ελληνικότητα του θεάτρου σκιών και του Καραγκιόζη, βασιζόμενος σε αδιάσειστα ιστορικά και επιστημονικά στοιχεία. Εμφορούμενος από εθνική ευαισθησία, επιστημονικό ζήλο και αίσθημα φιλαλήθειας, σπεύδει να αναδείξει και να αποκαταστήσει τη διαστρεβλωμένη και παραχαρασσόμενη αλήθεια σχετικά με την καταγωγή του θεάτρου σκιών και του Καραγκιόζη, αποκρούοντας την εσφαλμένη θέση ότι ο Καραγκιόζης είναι εφεύρημα της νεοπαγούς Τουρκίας», τόνισε μεταξύ άλλων.

Ακολούθησε η εισήγηση του καθηγητή του Παν/μίου Ιωαννίνων και προέδρου του Ολυμπιακού Κέντρου Φιλοσοφίας, Σταμ. Πορτελάνου, ο οποίος αναφέρθηκε στο υψηλό επίπεδο του βιβλίου, στεκόμενος ιδιαίτερα στην διαγενεαλογία που το χαρακτηρίζει, αναλύοντάς το μέσα τις φιλοσοφικές έννοιες του φωτός και της σκιάς και της αλληγορίας του σπηλαίου.

«Αν δεν υπάρχει σεβασμός στην καταγωγική ισχύ της γλώσσας, από την οποία δεχόμαστε τις επιδράσεις, αυτό είναι πολιτισμική πειρατεία ή πλάνη. Εδώ είναι η στρέβλωση της καταγωγής της γλώσσας, η οποία δίνει περιθώρια στο να υπάρχει μια πεπλανημένη πολυπολιτισμικότητα και διαπολιτισμικότητα. Η γλώσσα δίνει το έναυσμα μέσα από την ευγένεια και μέσα από αυτό που λέει ο Καζαντζάκης, ότι πρέπει να συνθλίψεις τη γλώσσα για να βρεις την ουσία και το νόημα της ζωής. Ο κ. Μπράμος ανέδειξε πρότυπο σύμβολο, όπως οι ήρωες του ΄21, που διαθέτουν τη δύναμη διαγενεαλογικά να διατηρούν το φρόνημα και το νόημα της ελληνικότητας μέσα μια καθαρή γλώσσα, η οποία φαίνει και εμφαίνει τη διαγενεαλογική ιστορία της Ελλάδα», ανέφερε.
Οι εισηγήσεις ολοκληρώθηκαν με τον Ηλείο ιστορικό Αθαν. Φωτόπουλο, ο οποίος υπογράμμισε τα βασικά χαρακτηριστικά της συγγραφικής προσπάθειας του κ. Μπράμου.

«Ο συγγραφέας με επιχειρήματα σοβαρά και επιστημονικώς ορθά αποσκοπεί στον αποτουρκισμό της νέας ελληνικής γλώσσας και στη γλωσσική ξενηλασία, μέσα από την επισήμανση της ελληνικής προέλευσης των τουρκικών λέξεων. Με τη γερή παιδεία του, τολμά να επιληφθεί ενός θέματος που θίγει τα ιερά και τα όσια της γλώσσας που κληρονόμησαν από τους προγόνους τους και συγκεκριμένα από τον Κεμάλ και τα πρώτα βήματα της τουρκικής δημοκρατίας. Πρέπει να εξάρουμε τον καταφανή μόχθο του, την επιμονή στην αναζήτηση της ρίζας των τουρκικών λέξεων, τη γνώση της σχετικής βιβλιογραφία και τη διεισδυτικότητά του. Είναι ένα έργο με παιδαγωγικό αποτέλεσμα και με καταφανή εθνική σκοπιμότητα και σημασία», επισήμανε.
«Το ελληνικό πνεύμα προσέδωσε υπόσταση στην ευρωπαϊκή σκέψη»

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του κ. Μπράμου, ο οποίος με εμφανή συγκίνηση ευχαρίστησε το κοινό για την παρουσία του και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο κίνητρο που τον ώθησαν στη συγγραφή του βιβλίου.

«Το ανερμάτιστο λήρημα του Προέδρου του Θεάτρου Σκιών Προύσας, που αμφισβητούσε την ελληνικότητα του Καραγκιόζη και κατ’ επέκταση του θεάτρου σκιών, υπήρξε η γενεσιουργός αιτία να συνθέσω αυτό το οδοιπορικό σκιαγράφημα, αντλώντας το πληροφοριακό μου υλικό από τις σελίδες της μυθολογίας, της φιλοσοφίας, της τετράγωνης λογικής των αρχαίων Ελλήνων Μαθηματικών και αστρονόμων, της Ιστορίας, των στοιχείων της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και της συγκριτικής γλωσσολογίας, με σκοπό να ανακαλέσω στη μνήμη των Ελλήνων –και όχι μόνο- στοιχεία υπαρκτά πλην διάσπαρτα στις παραπάνω πηγές, τα οποία τεκμηριώνουν την ελληνικότητα του θεάτρου σκιών, του Κουκλοθεάτρου και των ονομάτων των ηρώων του, και ταυτοχρόνως να πληροφορήσω τους αμφισβητίες και τους αποδομητές ότι όσο κι επιχειρήσουν να σκιάσουν τον ήλιο με καπνογόνα, σκιαμαχούν, γιατί ο ίδιος είναι η ζωογόνος δύναμη και πάντα θα λάμπει, όπως λάμπει το φωτογόνο θείο ελληνικό πνεύμα που καταυγάζει τον ορίζοντα της ανθρωπότητας στον αιώνα. Σε αυτό προσφεύγει κάθε τέχνη και επιστήμη, όπως ο ελληνοπρεπής ευρωπαϊκός Διαφωτισμός, ο οποίος αντέγραψε τα πάντα και έτσι απέκτησε υπόσταση η ελληνοφυής ευρωπαϊκή σκέψη και διανόηση», σημείωσε μεταξύ άλλων στην ομιλία του.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο Μητροπολίτης Ηλείας, κ. Γερμανός, και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας, Δ. Δημητρουλόπουλος, ως εκπρόσωποι των συνδιοργανωτών, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο καθηγητής Αθ. Τερέζης διά του εκδότη Δ.Μπαλιάτσα.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Επίσκοπος Ωλένης, Αθανάσιος, ο Περ/ρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτ. Φαρμάκης, ο αντιπερ/ρχης Ηλείας, Β. Γιαννόπουλος, ο δήμαρχος Πύργου, Τ. Αντωνακόπουλος, οι βουλευτές Ηλείας, Δ. Καλαματιανός και Μιχ. Κατρίνης, ο αντιδήμαρχος Πύργου, Γ.Αργυρόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος Στ. Καννής, κ.ά.[/vc_column_text][vc_single_image image=”151765″ img_size=”full”][vc_single_image image=”151767″ img_size=”full”][vc_single_image image=”151768″ img_size=”full”][vc_single_image image=”151766″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot