FOLLOW US: facebook twitter

«Θέλουμε απαντήσεις τώρα»!

Ημερομηνία: 02-11-2023 | Συντάκτης:

Επιστολή Βαλιανάτου σε Αυγενάκη  με ερωτήσεις για επιδοτήσεις, αποζημιώσεις, σταφίδα και άλλα άλυτα αγροτικά θέματα του νομού

Εστιάζοντας στα μειωμένα ποσά της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης των Ηλείων αγροτών, καθώς και στα θέματα των αποζημιώσεων, η Ο.Π Αμαλιάδας ΕΥΦΟΡΗ ΓΗ απέστειλε μετά και την πρόσφατη συνάντηση που είχε στην Αθήνα ο πρόεδρος της  κ. Χρηστος Βαλιανάτος με τον υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης, επιστολή προς τον Υπουργό κ. Αυγενάκη, τους βουλευτές και τον Περιφερειάρχη. Στην επιστολή αυτή θίγει τα σοβαρά θέματα του αγροτικού κόσμου του νομού και τους ζητά να απαντήσουν και να πάρουν θέση καθώς οι αγρότες της Ηλείας είναι αγανακτισμένοι με τις εξελίξεις που υπάρχουν και αναρωτιούνται πλέον αν ο αγροτικός τομέας θα έχει κανένα μέλλον. 

Αναλυτικά τα θέματα στα οποία αναφέρεται η επιστολή Βαλαιανάτου είναι τα ακόλουθα:

1. ΕΝΙΑΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ

Άλλα περίμεναν οι αγρότες και άλλα εισέπραξαν. Κάποιος “υπεύθυνος” αναρωτήθηκε πώς θα αντέξει τώρα το οικογενειακό τους εισόδημα , πώς θα σπουδάσουν τα παιδιά τους ;; Μπορεί να απαντήσει κάποιος ;

2. ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗ ΣΤΑΦΙΔΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΜΠΕΛΙΑ. ΑΚΑΡΠΙΑ ΣΤΙΣ ΕΛΙΕΣ.

Πρέπει ΑΜΕΣΑ να έρθουν τα πορίσματα και να αποζημιωθεί ο Αγροτικός κόσμος.

3. ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΛΓΑ.

Από το 2010 όλοι οι Υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Πρόεδροι ΕΛΓΑ μας ζητούσαν προτάσεις για τροποποίηση του Κανονισμού. Εμείς στείλαμε όλες τις προτάσεις που μας ζήτησαν αλλά δυστυχώς ακόμη περιμένουμε την τροποποίηση.

4. ΚΤΙΡΙΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

Είναι απαράδεκτο, επί 13 χρόνια , να βρίσκονται σε εκκαθάριση οι ενώσεις Αμαλιάδας- Γαστούνης και κανένας να μην ενδιαφέρεται να κλείσουν οι εκκαθαρίσεις.

Υπάρχουν  Πρόεδροι των Συνεταιριστικών Οργανώσεων που αυτά τα 13 χρόνια , είναι δεσμευμένα τα περιουσιακά τους στοιχεία και κανένας δεν ενδιαφέρεται.

Επίσης, όλοι γνωρίζετε ότι σε όλα τα χωριά υπάρχουν κτίρια των Συνεταιρισμών που σε λίγα χρόνια θα έχουν πέσει. Τα κτίρια αυτά υπάρχουν από τα χρήματα των αγροτών.

5. ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ

Είμαστε στη γη της επαγγελίας. Δύο φράγματα και άφθονο νερό. Κι όμως … στο Νομό Ηλείας οι αγρότες κινδυνεύουν να ολοκληρώσουν τη συγκομιδή των καλλιεργειών τους. Αυτή τη στιγμή όλοι είναι σε μία απίστευτη ηρεμία και θα το ξανασκεφτούν τον Απρίλιο που θα υπάρχει το πρόβλημα.

6. ΕΜΠΟΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ

Μπορεί να επανέλθει η τιμή της Κορινθιακής σταφίδας σε επίπεδα που να επιτρέπουν στον παραγωγό αφενός να βγάζει τα έξοδα του και αφετέρου να ζήσει ο σταφιδοπαραγωγός την οικογένεια του;  Εμείς λέμε ναι. Υπάρχουν περιθώρια. Πρέπει οι σταφιδοπαραγωγοί να γραφτούν στο σύνολό τους στην ομάδα παραγωγών ,και με δέσμευση το 100% της παραγωγής, να την περνούν από την ομάδα παραγωγών . Η πολιτική ηγεσία να μας βοηθήσει ώστε τα κτίρια τα οποία έχει απαλλοτριώσει η Πειραιώς και είναι για τη σταφίδα, να μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε για την αποθήκευση και την εμπορία του προϊόντος.’

Καταλήγοντας ο κ. Βαλιανάτος αναφέρει: 

«Κύριοι , πάρτε θέση και απαντήστε υπεύθυνα στον Αγροτικό κόσμο. Υπάρχει μέλλον. Να φύγουν οι Αγρότες  μετανάστες στο εξωτερικό. Ο Αγροτικός τομέας θέλει ΤΩΡΑ λύσεις . Αύριο θα είναι ΑΡΓΑ. Δεν πρέπει να ερημώσει η Εύφορη Γη της Ηλείας. Θέλουμε απαντήσεις τώρα.»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος