FOLLOW US: facebook twitter

«Θεϊκά λόγια» – νέα παράσταση από την Ομάδα Τέχνης «Δούρειος Ίππος»

Ημερομηνία: 14-12-2023 | Συντάκτης:

Το θεατρικό έργο του Ισπανού συγγραφέα Βάλιε Ινκλάν ανεβάζει τη φετινή θεατρική σεζόν η Ομάδα Τέχνης «Δούρειος Ίππος»

Το γνωστότερο έργο του Iσπανού θεατρικού συγγραφέα Βάλιε Ινκλάν “Θεϊκά λόγια” ανεβάζει στις 30 Μαρτίου 2024, στο Δημοτικό θέατρο Απόλλων, η Ομάδα Τέχνης «ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ» σε σκηνοθεσία Παρασκευά Παπαπετρόπουλου. Μετά την περσινή τους  μεγάλη επιτυχία «Το σπίτι της Μπερνάντα Άλμπα», ένα βαθιά δραματικό  αλλά συνάμα ποιητικά έργο  του  Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, ο «Δούρειος Ίππος» επέλεξε για την νέα θεατρική σεζόν μια μαύρη κωμωδία, Ισπανού επίσης συγγραφέα,  βάζοντας ξανά τον πήχη ψηλά, καθώς στόχος του σκηνοθέτη Π. Παπαπετρόπουλου είναι να προσφέρει στο Ηλειακό κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει σπουδαία έργα του παγκόσμιου κλασικού ρεπερτορίου.  

Το έργο γράφτηκε το  1920 και ανήκει στη μεταβατική εποχή του συγγραφέα από τις Βάρβαρες Κωμωδίες στο εσπερπέντο. Το Esperpento είναι ένα λογοτεχνικό ύφος στην Ισπανική λογοτεχνία που καθιερώθηκε από τον Ινγκλάν και στο οποίο χρησιμοποιούνται παραμορφωμένες περιγραφές της πραγματικότητας για να επικρίνει την κοινωνία, υπογραμμίζοντας τα ανόητα και παράλογα χαρακτηριστικά της, το θάνατο και την αναγωγή των ανθρώπινων όντων σε αντικείμενα.

Το στυλ χαρακτηρίζεται από πικρή ειρωνεία, κυνικές εκφράσεις και φρασεολογία. Κυρίαρχα σκηνικά είναι ταβέρνες και πορνεία, άθλιοι εσωτερικοί χώροι και επικίνδυνα δρομάκια στη Μαδρίτη..

Ένας γυρολόγος αναστατώνει τη μικρή κοινωνία ενός ισπανικού χωριού. Ένα ορφανό σακάτικο γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης για κέρδος, ευκαιρία για φυγή, για ελευθερία, για έρωτα. Η ζητιανιά, το κλέψιμο, η δολοφονία, η απατεωνιά αποτελούν τις πιο συνηθισμένες μορφές συμπεριφοράς για τους κατοίκους του χωριού. Όμως η μοιχεία… Μήπως τελικά το μονοπάτι της αμαρτίας είναι που οδηγεί στην αρετή και τη θέωση;

Η Ομάδα βρίσκεται ήδη στην ανάγνωση του έργου και την κατανομή των ρόλων και σύντομα θα ξεκινήσουν οι πρόβες υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Παρασκευά Παπαπετρόπουλου και σίγουρα θα παρακολουθήσουμε στον Πύργο για μια ακόμα φορά καλό θέατρο, αφού ο «Δούρειος Ίππος» μας έχει συνηθίσει σε παραστάσεις εξαιρετικές!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος