FOLLOW US: facebook twitter

Θαυμάσια εκδήλωση παρουσίασης στο Λάτσειο της νέας ποιητικής συλλογής του Δημήτρη Κορίζη «Επερχόμενες Ατμόσφαιρες»

Ημερομηνία: 22-12-2022 | Συντάκτης:

Mε εκλεκτούς ομιλητές από το χώρο του πνεύματος και της επιστήμης

«Όταν γκρεμίστηκε ο ουρανός
ο θόλος αποκάλυψε το μυστικό
από τα συντρίμμια του πυριτίου
ανάβλυσε νερό..».

Σε μια εξαιρετική εκδήλωση, όπου κυριάρχησε ο ποιητικός λόγος που εισχωρεί στα έγκατα της ψυχής,  παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τρίτης στην γεμάτη από κόσμο αίθουσα του ΔΣ. στο  Λάτσιο Δημοτικό Μέγαρο  Πύργου, η  νέα  ποιητική συλλογή  του εκπαιδευτικού, στιχουργού και ποιητή Δημήτρη Κορίζη «Επερχόμενες Ατμόσφαιρες»  από τις εκδόσεις ΒΕΡΓΙΝΑ.

Εκλεκτοί ομιλητές  από το χώρο της Επιστήμης και των Γραμμάτων, πλαισίωσαν την παρουσίαση, όπως ο Επίκουρος Καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας κ. Γιώργος Βελντές , η Δρ. Κλασικής  Φιλολογίας Παν/μίου Πελοποννήσου κ. Δήμητρα Πλαφουντζή , ο κ. Αντώνης Σπανός Φιλόλογος Δ/ντής 3ου ΓΕΛ Πύργου αλλά και η γιατρός και εικαστικός Βάνα Δήμου, ενώ  ποιήματα από τις «Επερχόμενες Ατμόσφαιρες» απήγγειλαν με θεατρικό ύφος η κ. Κατερίνα Φλέσσα φιλόλογος και η κ. Ναντίνα Σπηλιοπούλου Αρχαιολόγος , ηθοποιός.

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Βίκυ Γκουγκουστάμου, η οποία αναφέρθηκε στον συνδυασμό πνεύματος, ποιητικού λόγου και επιστήμης που χαρακτηρίζουν την περίπτωση του Δημήτρη Κορίζη που αν και  άνθρωπος των θετικών επιστημών εκφράζεται μέσα από την γλώσσα του λόγου και της ποίησης με μια περίτεχνη τεχνοτροπία. Στην συνέχεια παρουσίασε τους ομιλητές και τις κυρίες που απήγγειλαν ποιήματά του.

Αρχικά χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Πύργου κ. Π. Αντωνακόπουλος και ακολούθησε η κ. Δ. Πλαφουντζή που ανέλυσε την νέα ποιητική συλλογή του Δημήτρη Κορίζη αναφερόμενη στην καυστική, μαθηματική και αποκαλυπτική γλώσσα του ποιητή, τονίζοντας ότι οι «Επερχόμενες Ατμόσφαιρες» ήταν για τη ίδια μια μεγάλη έκπληξη.

Στη συνέχεια ο κ. Γιώργος Βελντές, ανέφερε αρχικά ότι είναι τιμητικό για τον ίδιο να κάθεται δίπλα στον δάσκαλό του Δημήτρη Κορίζη που στην πορεία των χρόνων, έγινε φίλος του και αναφέρθηκε κυρίως στην προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του όπου τον χαρακτηρίζει μια βαθιά ανθρωπιά.

Από την πλευρά της η κ. Βάνα Δήμου σκιαγράφησε την προσωπικότητα του ποιητή και μίλησε με ωραίο λόγο για εκείνον, ενώ ο κ. Αντώνης Σπανός συνάδελφός του από το χώρο της εκπαίδευσης επισήμανε ότι αν και Φυσικός ο Δημήτρης Κορίζης, τα λέει όλα μέσα από τον ποιητικό του λόγο.

Tελευταίος πήρε το λόγο ο Δημήτρης Κορίζης αρκετά συγκινημένος που τόνισε ότι αν και έχει την τύχη να υπηρετεί τη Φυσική, μια βασίλισσα της επιστήμης, προσπαθεί να εκφράσει την τρικυμία που υπάρχει εντός του, μέσα από την ποίηση θέτοντας υπαρξιακά ζητήματα και ερωτήματα για την σημερινή πραγματικότητα που βιώνουμε, την οποία αποκάλεσε νέο Μεσαίωνα, μια εποχή γεμάτο σκοταδισμό, που έχει ανάγκη έναν νέο Διαφωτισμό. Άλλωστε αυτήν την κραυγη αγωνίας απλευθερώνει μέσα από την ποίησή του…

Την βραδιά έντυσε μελωδικά ο τραγουδοποιός και συνθέτης Γιάννης Κορίζης, με υπέροχα τραγούδια αποτέλεσμα συνεργασίας γιου και πατέρα σε στίχο του ενός και σύνθεση του άλλου, που παρεμβάλλονταν της απαγγελίας των ποιημάτων.

Ελένη Παπαδοπούλου


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος