«Θα φανεί στην πράξη η όποια αποτελεσματικότητα των μέτρων»
Χρήστος Γιαννικούλης, πρ. Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας για ένταξη στις άγονες περιοχές
- Θετικά αλλά ελλιπή τα μέτρα- Απαιτείται «επέκταση» στο σύνολο του ιατρικού προσωπικού
Γράφει η Κική Κολοβέρου
Η ένταξη στις άγονες περιοχές α’ κατηγορίας του Πύργου και της Ανδρίτσαινας, αποτελούσε πάγιο αίτημα του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας, που με την πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση, ικανοποιήθηκε. Αναμφίβολα λοιπόν, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, μιλώντας στην «Πρωινή», ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Χρήστος Γιαννικούλης, αποτελεί θετική εξέλιξη, ωστόσο, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι ελλιπή και θα πρέπει να επεκταθούν στο σύνολο του ιατρικού προσωπικού.
Όπως τονίζει, με την πρόσφατη υπουργική απόφαση εντάχθηκαν στις άγονες περιοχές Α΄ Κατηγορίας ο Πύργος και η Ανδρίτσαινα ενώ στις άγονες περιοχές Κατηγορίας Β΄ η Αμαλιάδα, η Κρέστενα, η Βάρδα, το Σιμόπουλο και η Γαστούνη. «Η ένταξη αυτή σε συνδυασμό με τα αντίστοιχα κίνητρα τα οποία θεσπίζονται συνιστά αναμφίβολα θετική εξέλιξη καθώς άλλωστε κινείται μέσα στο πνεύμα των προτάσεων τις οποίες παγίως υποστηρίζουμε ως Σύλλογος και τις οποίες πρόσφατα καταθέσαμε στον Υπουργό Υγείας κατά την επίσκεψή μας σε αυτόν στις 26/4/2024. Συνεπώς ελπίζουμε να αποδώσει» είπε και πρόσθεσε πως ακόμη και έτσι, παρότι θετικά, «τα μέτρα είναι ελλιπή καθώς αφορούν μόνο τους μονίμους ιατρούς του ΕΣΥ και όχι τους επικουρικούς ιατρούς ούτε τους ειδικευομένους, οι οποίοι επίσης είναι απαραίτητοι καθώς και σε αυτούς στηρίζεται σε σημαντικό βαθμό η λειτουργία των νοσοκομείων».
Παράλληλα, ο κ. Γιαννικούλης μίλησε και για την αυτοτελή φορολόγηση στις αμοιβές των εφημεριών που ανακοινώθηκε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τονίζοντας πως παρότι αποτελεί μια θετική εξαγγελία, δεν διαφαίνεται να ισχύει το ίδιο και για τα ανωτέρω επιπλέον οικονομικά κίνητρα των αγόνων περιοχών, με συνέπεια τον κίνδυνο ένα δυσανάλογα μεγάλο τμήμα των επιπλέον αποδοχών των ιατρών να πρέπει να επιστραφεί στο Δημόσιο υπό την μορφή φορολογίας. «Εν κατακλείδι απαιτείται αφενός επέκταση των μέτρων στο σύνολο του ιατρικού προσωπικού στις άγονες περιοχές, αφετέρου ευνοϊκή φορολογική ρύθμιση τους ώστε να εξασφαλιστεί η βέλτιστη δυνατή απόδοση. Σε κάθε περίπτωση στις επόμενες προκηρύξεις θα φανεί στην πράξη η όποια αποτελεσματικότητα των μέτρων αυτών για την οποία ευχόμαστε να είναι η μέγιστη δυνατή» κατέληξε.
Φωτο αρχειο ΓΙΑΝΝΙΚΟΥΛΗΣ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΥΡΓΟΥ