FOLLOW US: facebook twitter

«Θα απαξιώσουν τα δημόσια ΑΕΙ για να υπάρξει πελατεία στα ιδιωτικά»

Ημερομηνία: 02-02-2024 | Συντάκτης:

Ενδιαφέρουσα εκδήλωση – συζήτηση για την ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων από την ΕΛΜΕ Ηλείας

Γράφει η Κική Κολοβέρου – kkoloverou@yahoo.gr


Με τους φοιτητές της χώρας να βρίσκονται στο δρόμο για 4η συνεχή εβδομάδα, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο για την ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων, η ΕΛΜΕ Ηλείας, πραγματοποίησε μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση- συζήτηση για το θέμα, το απόγευμα της Τετάρτης στην αίθουσα της ΠΕΔ στον Πύργο, αναλύοντας τις επιπτώσεις που θα επιφέρει η συγκεκριμένη απόφαση στην Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία.

Το σχέδιο ίδρυσης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, καταρρίπτοντας ένα προς ένα τα επιχειρήματα της κυβέρνησης, ανέλυσε η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας Στέλλα Αναστασίου, η οποία και αναφέρθηκε στο κείμενο ερωτήσεων και απαντήσεων του Υπουργείου Παιδείας το οποίο τιτλοφορείται ως «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» τονίζοντας πως το μόνο που «απελευθερώνεται» είναι το ίδιο το κράτος από την ευθύνη του για παροχή αποκλειστικά δημόσιων, δωρεάν και ποιοτικών σπουδών για τους φοιτητές.

«Επιχειρηματικότητα στα πανεπιστήμια, αντί χρηματοδότησης»

Όπως τόνισε η κ. Αναστασίου, μεγάλο μέρος των ερωταπαντήσεων της κυβέρνησης αφορά, τα υπάρχοντα δημόσια πανεπιστήμια και κινείται γενικά σε δύο άξονες. «Ο πρώτος αφορά τη διευκόλυνση των ιδρυμάτων να ανοιγοκλείνουν Τμήματα και προγράμματα σπουδών διαφόρων επιπέδων, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης ενός μεγάλου εμπορίου τίτλων σπουδών, τους οποίους στο τέλος θα κρίνει η αγορά, συμπιέζοντας τα δικαιώματα όλων προς τα κάτω. Έτσι, πέρα από όσα ήδη προέβλεπε ο νόμος – πλαίσιο για προγράμματα θερινά, εξ αποστάσεως, ξενόγλωσσα, διπλά πτυχία κ.λπ., τώρα δίνεται η δυνατότητα στα ιδρύματα να κάνουν και εμπορικές συμφωνίες (franchise, validation, accreditation) με ιδρύματα του εξωτερικού, για να δημιουργούν κοινά προπτυχιακά και μεταπτυχιακά κ.ο.κ. Ο δεύτερος άξονας αφορά τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι ενισχύει τα δημόσια πανεπιστήμια με πρόσθετη χρηματοδότηση, με κονδύλια που θα φτάσουν το 1 δισ. Πίσω από τις κυβερνητικές φανφάρες, τελικά από αυτά τα χρήματα ούτε μισό ευρώ δεν κατευθύνεται για τις ανάγκες των φοιτητών, της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της φοιτητικής μέριμνας, για την κάλυψη των τεράστιων κενών σε διδάσκοντες, για τις προσλήψεις…».

«Ο κανόνας, οι εξαιρέσεις…»

Συνεχίζοντας, επισήμανε ότι ο κανόνας για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα είναι τα δίδακτρα στα προπτυχιακά προγράμματα των δημόσιων πανεπιστημίων, τα πανάκριβα νοίκια στις φοιτητικές εστίες, οι χρεωμένοι νέοι με φοιτητοδάνεια εφ’ όρου ζωής για να σπουδάσουν, η περιστολή δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Μιλώντας ωστόσο για το επίμαχο που αφορά τα «μη κρατικά» πανεπιστήμια η κ. Αναστασίου τόνισε ότι η κυβέρνηση ερμηνεύει όπως τη βολεύει το άρθρο 16 του Συντάγματος για να το παρακάμψει, επιβεβαιώνοντας ότι το αστικό κράτος δεν «κωλώνει» πουθενά, ούτε στο Σύνταγμα, που το έχει «κορόνα στο κεφάλι του», όταν πρόκειται να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων. «Η κυβέρνηση, ούτε λίγο ούτε πολύ, ισχυρίζεται ότι το άρθρο 16 απαγορεύει αμιγώς ιδιωτικές πρωτοβουλίες, δεν μπορεί να απαγορεύσει όμως την εγκατάσταση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων. Για να στηρίξει τα παραπάνω, επικαλείται την υπεροχή του ευρωενωσιακού Δικαίου, τις «ελευθερίες της ΕΕ» και συγκεκριμένα «την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών», τον «Ενιαίο Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης» της ΕΕ και τη συμφωνία ίδρυσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Παιδεία – εμπόρευμα δηλαδή με όλη τη σημασία της λέξης, «θωρακισμένο» μάλιστα από το ευρωπαϊκό Δίκαιο, το οποίο υπερισχύει ακόμα και άρθρων του Συντάγματος!».

«Υποκρισία η συζήτηση για τα κριτήρια ίδρυσης»

Ακολούθως, χαρακτήρισε υποκρισία την συζήτηση για τα κριτήρια ίδρυσης σημειώνοντας πως κάποιοι επιχειρούν να απαντήσουν στην αδικία ότι άλλοι θα μοχθούν στις πανελλαδικές εξετάσεις και άλλοι θα εισάγονται στα ιδιωτικά με τη φορολογική τους δήλωση, πάλι βρίσκονται μακριά από την πραγματικότητα. «Το πολύ – πολύ να ανοίξει μια φάμπρικα αγοραπωλησίας βαθμών, κυρίως στα ιδιωτικά σχολεία (κάτι που σε έναν βαθμό υπάρχει και σήμερα, για μαθητές που θέλουν να φύγουν στο εξωτερικό με βαθμό απολυτηρίου)».

«Ο ανταγωνισμός δεν αναβαθμίζει τη δημόσια Εκπαίδευση»

Σχολιάζοντας τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι θα ωφεληθούν τα δημόσια πανεπιστήμια και θα αναβαθμιστούν μέσω του ανταγωνισμού διερωτήθηκε αν αναβαθμίστηκαν τα δημόσια σχολεία ή νοσοκομεία επειδή υπάρχουν τα ιδιωτικά ή αν αναβαθμίστηκαν τα δημόσια ΑΕΙ από τα 36 αναγνωρισμένα ιδιωτικά κολέγια. «Το πιθανότερο είναι λοιπόν να γνωρίσουν μεγαλύτερη απαξίωση τα δημόσια πανεπιστήμια, για να υπάρξει πελατεία στα ιδιωτικά. Θα μπαίνουν νέοι «κόφτες» στην εισαγωγή φοιτητών στη δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση, ώστε να εξασφαλίζεται πελατεία για τα ιδιωτικά ιδρύματα, όπως έγινε εξάλλου και στο παρελθόν για να ενισχυθούν τα κολέγια. Τα περιφερειακά ΑΕΙ είναι πολύ πιθανό να οδηγηθούν σε συρρίκνωση και κλείσιμο Τμημάτων. Τέλος, θα χτυπηθεί η αξία των πτυχίων των δημόσιων ΑΕΙ και των σημερινών αποφοίτων τους, από τη διαμόρφωση ενός μεγάλου παζαριού πτυχίων διαφόρων ειδών, αφού θα έχουμε παράλληλη λειτουργία και παραγωγή αποφοίτων για την ίδια ειδικότητα από σχολές 3ετείς, 4ετείς και 5ετείς, οι οποίοι μπορεί να έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα! Σε κάθε ερώτηση, το κέρδος είναι η απάντηση».

«Βλέπουν τους φοιτητές σαν πορτοφόλια για ξεζούμισμα»

Στα οφέλη που προσπαθεί να εμφανίσει η κυβέρνηση είναι- όπως είπε η κ. Αναστασίου, ότι οι νέοι δεν θα φεύγουν στο εξωτερικό να σπουδάσουν και να πληρώνουν μεγάλα ποσά έξω. «Αν όμως η κυβέρνηση θέλει να αντιμετωπίσει τη φυγή φοιτητών στο εξωτερικό, γιατί δεν αυξάνει τους εισακτέους στα δημόσια πανεπιστήμια με βάση τις αυξανόμενες κοινωνικές ανάγκες για επιστημονικό δυναμικό; Γιατί έβαλε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και σχεδιάζει νέους «κόφτες» προς την Ανώτατη Εκπαίδευση, με το Εθνικό Απολυτήριο; Γιατί δεν επιτρέπει στα παιδιά που δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις να κατοχυρώνουν βαθμολογίες και να ξαναδίνουν εξετάσεις για δεύτερη και τρίτη χρονιά σε λιγότερα μαθήματα; Από την άλλη, ας αναρωτηθούμε: Τα ιδιωτικά κολέγια που υπάρχουν στην Ελλάδα, και επιβλήθηκαν με την ίδια επιχειρηματολογία, αντιμετώπισαν τη φυγή για σπουδές στο εξωτερικό; Στην ουσία, τα επιχειρήματα για τους νέους που φεύγουν σημαίνουν ότι βλέπουν τους φοιτητές σαν πορτοφόλια για ξεζούμισμα. Και ζητούν να τους αρμέγουν οι ντόπιοι αντί για τους ξένους!».

Καταλήγοντας, σημείωσε: «Το φοιτητικό, το μαθητικό, το λαϊκό κίνημα παλεύει απέναντι σε αυτό το πέρα για πέρα άδικο και αντιδραστικό νομοσχέδιο, και η κυβέρνηση πρέπει να λάβει μία και μόνο απάντηση: ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ!».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot