FOLLOW US: facebook twitter

Τεχνητή νοημοσύνη & εξωσωματική γονιμοποίηση: πώς εξασφαλίζεται μία επιτυχής κύηση;

Ημερομηνία: 16-08-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα, Υγεία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”141825″ img_size=”full”][vc_column_text]

Τα προβλήματα γονιμότητας συναντώνται σε ολοένα και περισσότερα ζευγάρια τη σύγχρονη εποχή. Τίθεται η ανάγκη για αναζήτηση αξιόπιστων λύσεων στην πρώτη «γραμμή» της επιστήμης της κλινικής εμβρυολογίας. H εξωσωματική γονιμοποίηση έχει εξασφαλίσει τη δυνατότητα σε εκατομμύρια υπογόνιμα ζευγάρια παγκοσμίως να γίνουν γονείς και να υποδεχθούν νέο μέλος.


Στο πλαίσιο αυτό, ένα νέο σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης έρχεται να ενισχύσει τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Αυτό φέρνει τους υποψήφιους γονείς ένα βήμα πιο κοντά στην εκπλήρωση των προσδοκιών τους απόκτησης παιδιού.


Τεχνητή νοημοσύνη και στην εξωσωματική γονιμοποίηση: υψηλότερα ποσοστά για την επιτυχημένη κύηση.

Οι πιθανότητες επιτυχούς εγκυμοσύνης εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες. Σε μεγάλο βαθμό, η επίτευξη της κύησης κατά την εξωσωματική γονιμοποίηση καθορίζεται από την επιλογή του «κατάλληλου» εμβρύου. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει επιτυχία εγκυμοσύνης χωρίς επιπλοκές και η γέννηση ενός υγιούς μωρού. Σε αυτό το στάδιο, το νέο σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης εντάσσεται στην κλινική πρακτική και «υιοθετείται» από την σύγχρονη εμβρυολογία.

Η νέα τεχνολογία έχει στόχο να βοηθήσει τους εμβρυολόγους να αξιολογήσουν και να επιλέξουν βάσει αντικειμενικών κριτηρίων το έμβρυο. Έπειτα θα το μεταφέρουν στη μήτρα της γυναίκας, όπου και θα γίνει η ανάπτυξή του.

Πρόκειται για μία μέθοδο που εκσυγχρονίζει την επιστημονική γνώση. Επίσης, επικεντρώνεται εξατομικευμένα σε κάθε ζευγάρι, βελτιστοποιώντας τη διαδικασία επιλογής εμβρύου και εξασφαλίζοντας ποσοστά επιτυχίας εμφύτευσης από την πρώτη εμβρυομεταφορά, με ακρίβεια που φτάνει έως και 92,5%.

Η επιλογή των εμβρύων για εμφύτευση αποτελούσε ανέκαθεν μια σημαντική ιατρική πρόκληση στη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης στη σύγχρονη εμβρυολογία.

Πλέον, με τη χρήση αλγορίθμων τεχνολογίας Τεχνητής Νοημοσύνης, η διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης έχει αποκτήσει έναν μηχανισμό «πρόγνωσης». Το σύστημα με την καθοδήγηση του εμβρυολόγου μπορεί να αξιολογήσει τη δυναμική και την ποιότητα του εμβρύου σε κύκλους εξωσωματικής. Δύναται να εντοπίζει και να επιλέγει τα πλέον βιώσιμα έμβρυα που προορίζονται για εμβρυομεταφορά στη μέλλουσα μητέρα.

Η σύγχρονη τεχνολογία γίνεται ένα πολύτιμο «εργαλείο» στα χέρια των εμβρυολόγων.

Τα νέα εργαλεία των εμβρυολόγων, σε συνδυασμό με τις δεξιότητες και τις γνώσεις τους, δημιουργούν τεράστιες δυνατότητες βελτίωσης στη λήψη αποφάσεων για τη διαδικασία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Οι εμβρυολόγοι, χάρη στο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, μπορούν πλέον να διαγνώσουν μεταξύ άλλων την υψηλή ποιότητα των εμβρύων που θα έχουν μεγαλύτερη απόδοση και φέρουν περισσότερες πιθανότητες επιτυχούς εμφύτευσης.

Πώς πραγματώνεται η τεχνητή νοημοσύνη στην εξωσωματική γονιμοποίηση;

Πιο συγκεκριμένα, μέχρι πρότινος ο κλινικός εμβρυολόγος βασιζόταν στην εμπειρία και σε ορισμένα εξειδικευμένα εργαλεία ανάλυσης. Έτσι, ταξινομούσε τα δείγματα των εμβρύων με βάση τα μορφολογικά και κινητικά τους χαρακτηριστικά. Από αυτά επιλέγονταν κάθε φορά ένα έως δύο για εμβρυομεταφορά και εμφύτευση στην μήτρα της υποψήφιας μητέρας. Όμως η εμβρυομεταφορά και η εμφύτεση δεν βασίζονταν σε μία αντικειμενική αξιολόγηση της βιωσιμότητας των εμβρύων.

Με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, η διαδικασία αναβαθμίζεται. Πραγματοποιείται μία στατιστική ανάλυση που διερευνά τα χαρακτηριστικά του εμβρύου που είναι «μη ορατά» και υπερβαίνουν τις δυνατότητες του ανθρώπινου ματιού. Επίσης, η τεχνητή νοημοσύνη συσχετίζει τα μορφολογικά του κριτήρια με την επιτυχημένη κύηση. Έτσι, βοηθά τους ειδικούς γονιμότητας να επιλέξουν με ακρίβεια τα «καταλληλότερα» έμβρυα.

Ουσιαστικά εφαρμόζεται ένας έξυπνος αλγόριθμος που «φιλτράρει» τη δυναμική ενός εμβρύου. Αυτό συμβαίνει, αναλύοντας ένα σύνολο εικόνων και δεδομένων σε αυστηρά ελεγχόμενες συνθήκες για την ανάπτυξη του εμβρύου, βάσει στατιστικής μεθόδου και όχι των υποκειμενικών κριτηρίων του εκάστοτε κλινικού εμβρυολόγου.

Η ιεράρχηση της δυναμικής των εμβρύων, χάρη στο προγνωστικό λογισμικό της τεχνητής νοημοσύνης στην εξωσωματική γονιμοποίηση, αξιολογεί την ικανότητα του εμβρύου να εμφυτευθεί στο ενδομήτριο της μητέρας. Κατατάσσει τα έμβρυα σε μία τάξη πιθανοτήτων για επιτυχή εμφύτευση, από τις περισσότερες στις λιγότερες. Όσες περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας εμφύτευσης, τόσες περισσότερες και οι πιθανότητες για επιτυχία εγκυμοσύνης.

Επιπλέον, η νέα αυτή μέθοδος επεκτείνεται και σε ένα δεύτερο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, κατά το οποίο δύναται για πρώτη φορά η δυνατότητα να εφαρμοστεί το έξυπνο λογισμικό. Κατ΄ αυτό τον τρόπο γίνεται η επιλογή του «κατάλληλου» σπερματοζωαρίου, αυξάνοντας τις πιθανότητες επιτυχίας γονιμοποίησης του ωαρίου.


Αποτελεσματικότητα χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης στους κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Ως αποτέλεσμα, η εφαρμογή της νέας τεχνολογίας δημιουργεί νέες προοπτικές στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Ως εκ τούτου, αλλάζει το «μέλλον» της εξωσωματικής γονιμοποίησης, αυξάνοντας σημαντικά τις πιθανότητες για επιτυχία εγκυμοσύνης.

  • Επιτυγχάνει την ορθή επιλογή του σωστού εμβρύου προς εμφύτευση, με ποσοστό επιτυχίας που «αγγίζει» το 92,5%.
  • Αυξάνει δραστικά τις πιθανότητες για επιτυχία εγκυμοσύνης από την 1η εμβρυομεταφορά – διαβάστε σχετικά με την εμβρυομεταφορά. 
  • Αντιμετωπίζει και ενισχύει ακόμα και τις πιο «δύσκολες» περιπτώσεις υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
  • Αφαιρεί τον υποκειμενικό παράγοντα για την επιλογή του «καταλληλότερου εμβρύου», θέτοντας αντικειμενικά κριτήρια αξιολόγησης.
  • Επιτρέπει στους υποψήφιους γονείς να είναι πιο ενημερωμένοι για την ανάπτυξη των εμβρύων τους.
Με τη συνεισφορά που προσφέρει και η τεχνητή νοημοσύνη, η εξωσωματική γονιμοποίηση αποκτά νέα εργαλεία ακριβείας και «συμμάχους» για να υποστηρίξει με αξιοπιστία και ασφάλεια το ταξίδι των υποψήφιων γονέων, που θέλουν να χτίσουν την οικογένειά τους.

Οι σύγχρονες μελέτες στρέφονται και στη δυνατότητα να αναγνωρίζονται χρωμοσωμικές ανωμαλίες και άλλα γενετικά σύνδρομα στα έμβρυα, χωρίς να απαιτείται βιοψία ή άλλες γνωστές πρακτικές. Το μόνο που χρειάζεται είναι η τεχνητή νοημοσύνη και η ευφυΐα.

Η υπηρεσία τεχνητής νοημοσύνης στην εξωσωματική γονιμοποίηση, αποτελεί την πλέον υποσχόμενη μέθοδο τεχνολογικής υποστήριξης στην επιστήμη σχετικά με τη σύγχρονη εμβρυολογία.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Πηγή: embryologos.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia