FOLLOW US: facebook twitter

Τέσσερα κρούσματα μελιταίου

Ημερομηνία: 03-07-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Κοινωνία, Νέα, Υγεία

-Νόσησαν βαριά κάτοικοι στην ορεινή ζώνη του δήμου Ζαχάρως

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Ανησυχία επικρατεί στη νότια Ηλεία εξαιτίας τεσσάρων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μελιταίου πυρετού  σε κατοίκους της ορεινής ζώνης του δήμου Ζαχάρως.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Πρωινής, ένα ανδρόγυνο κι άλλοι δύο πολίτες στην περιοχή της Νέας Φιγαλείας διαπίστωσαν ότι έχουν προσβληθεί από μελιταίο πυρετό το τελευταίο δεκαήμερο, ύστερα από σειρά εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκαν καθώς είχαν σταθερό πυρετό για περίπου 20 με 25 μέρες.

Δύο εξ αυτών μετέβησαν αρχικά στην Κυπαρισσία για εξετάσεις σε μικροβιολογικό εργαστήριο και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, απ’ όπου έλαβαν ισχυρή φαρμακευτική αγωγή για να αντιμετωπίσουν τη νόσο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κατάστασή τους είναι μεν βελτιωμένη, ωστόσο έχει επηρεαστεί σημαντικά η φυσική τους κατάσταση, καθώς η πνευματική και σωματική εξάντληση επέρχεται πλέον γρηγορότερα από ό,τι στο παρελθόν.

Ένα από τα πρόσωπα μίλησε στην «Πρωινή» υπό τον όρο της ανωνυμίας και στάθηκε στην ανάγκη λήψης μέτρων στις κτηνοτροφικές μονάδες, για να περιοριστεί ο κίνδυνος νέας διασποράς της νόσου στον ανθρώπινο πληθυσμό.

«Είχα συμπτώματα πυρετού για πολύ καιρό και για αυτό τον λόγο έκανα εξετάσεις και διαπίστωσα ότι είχα κολλήσει μελιταίο πυρετό. Μετά τη φαρμακευτική αγωγή που έλαβα είμαι καλύτερα, αλλά θέλει προσοχή το μικρόβιο γιατί μπορεί να υποτροπιάσεις. Πλέον κουράζομαι πολύ πιο γρήγορα. Αυτό που θέλω να επισημάνω, είναι να ληφθούν μέτρα για να περιοριστεί το πρόβλημα, διότι είναι θέμα δημόσιας υγεία και οικονομίας. Αν εξαπλωθεί και σε περισσότερα κοπάδια, θα έχουμε οικονομική καταστροφή», τόνισε.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», τα αρμόδια τμήματα Κτηνιατρικής έχουν εντοπίσει τέσσερις περιπτώσεις μελιταίου πυρετού σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στον Πύργο και στη Νέα Φιγαλεία, προχωρώντας στη λήψη μέτρων υποχρεωτικής σφαγής και αποζημίωσης των κτηνοτρόφων.

Τι είναι ο μελιταίος πυρετός

Η βρουκέλλωση (Μελιταίος πυρετός) είναι ένα εμπύρετο νόσημα στον άνθρωπο που προκαλεί νυχτερινή εφίδρωση, εύκολη κόπωση, πόνους στις αρθρώσεις κ.ά. Η τελική διάγνωση γίνεται με εργαστηριακές εξετάσεις. Στη χώρα μας αποτελεί μία από τις συχνότερα εμφανιζόμενες ζωοανθρωπονόσους τόσο στα ζώα όσο και στον άνθρωπο

Μεταδίδεται από τα ζώα και εμφανίζεται με μεγάλη συχνότητα στις χώρες της Μεσογείου και αποτελεί νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης. Αφορά αίγες και πρόβατα, βοοειδή κ.ά. και είναι σημαντική επειδή μπορεί να μεταδοθεί από τα ζώα στον άνθρωπο.

Στη χώρα μας αποτελεί μία από τις συχνότερα εμφανιζόμενες ζωοανθρωπονόσους τόσο στα ζώα όσο και στον άνθρωπο. Στα θηλυκά ζώα προκαλεί αποβολές και μείωση της γαλακτοπαραγωγής με σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις στον κτηνοτρόφο και την εθνική οικονομία.

Καταναλώνουμε μόνο τυριά από εγκεκριμένο τυροκομείο.

Καταναλώνουμε μόνο παστεριωμένο γάλα.

Χρήσιμες συμβουλές για τους κτηνοτρόφους

1) Αποφυγή παράνομων μετακινήσεων των ζώων.

2) Απομόνωση των νεοεισερχόμενων ζώων, τουλάχιστον για ένα μήνα.

3) Αποφυγή ανταλλαγών αρσενικών ζώων που δεν έχουν εξεταστεί, για επιβάσεις.

4) Χρήση γαντιών σε χειρισμούς κατά τον τοκετό των ζώων.

5) Καταστροφή των υλικών αποβολής (πλακούντες, νεκρά έμβρυα κτλ).

6) Καθαρισμός και απολύμανση των χώρων και των εργαλείων που έρχονται σε επαφή με τα υλικά αποβολών.

7) Ξεχωριστός χώρος για τους τοκετούς και τη γαλουχία των αμνοεριφίων.

8) Συνεργασία με τις Κτηνιατρικές Αρχές για την ορθή εφαρμογή των προγραμμάτων (διερεύνηση αποβολών, εμβολιασμοί και αιμοληψίες από τα ζώα) σε ετήσια βάση.

Πώς μεταδίδεται

Εφόσον στην εκτροφή υπάρχουν μολυσμένα ζώα:

με την επαφή με γάλα και σωματικά υγρά προερχόμενα από αυτά,

με την κατανάλωση μη παστεριωμένου γάλακτος,

με την κατανάλωση τυριών οικιακής παραγωγής από μη παστεριωμένο γάλα ή που δεν έχουν ωριμάσει για τον απαιτούμενο χρόνο.

Ποιοι μπορούν να προσβληθούν

κτηνοτρόφοι, κτηνίατροι, κρεοπώλες, εργαστηριακοί, εργάτες σφαγείων, απλοί πολίτες που καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα και τουρίστες.

Υπάρχει θεραπεία στον άνθρωπο;

Ναι, με μακροχρόνιο σχήμα αντιβιοτικών!

Υπάρχει θεραπεία στα ζώα;

Όχι, στα θετικά παραγωγικά ζώα απαγορεύεται η εφαρμογή οποιασδήποτε θεραπείας και οδηγούνται για σφαγή εντός 30 ημερών!

Τι μέτρα εφαρμόζονται στα παραγωγικά ζώα (αιγοπρόβατα και βοοειδή) στην Ελλάδα

  • Στα αιγοπρόβατα εφαρμόζεται πρόγραμμα ελέγχου και εκρίζωσης της νόσου, το οποίο περιλαμβάνει εμβολιασμούς, αιμοληψίες και σφαγή των θετικών ζώων, ανάλογα με την περιοχή.
  • Στα βοοειδή εφαρμόζεται κυρίως πρόγραμμα εκρίζωσης της νόσου με αιμοληψίες, γαλακτοληψίες και σφαγή των θετικών ζώων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia