FOLLOW US: facebook twitter

Τι πατάτα,  τι καρπούζι…: Τεράστια η οικονομική ζημιά στους Ηλείους παραγωγούς από την «καθίζηση» των τιμών

Ημερομηνία: 01-07-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Αγροτικά, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”67578″ img_size=”full”][vc_column_text]Σε απόγνωση έχουν περιέλθει οι Ηλείοι παραγωγοί, ιδιαίτερα στον Κάμπο, καθώς η παραγωγή καρπουζιού κατέγραψε την ίδια πορεία με την πατάτα, όσον αφορά την τιμή, με συνέπεια να καταστραφούν οικονομικά. Μετά την άρση της καραντίνας, οι καρπουζοπαραγωγοί προετοιμάζονταν για εξαγωγές στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, οι απορροφούν κατά κύριο λόγο το προϊόν, όμως διαπιστώθηκε κατακόρυφη πτώση της ζήτησης, η οποία συμπαρέσυρε αναπόφευκτα και την τιμή.H Ευρωπαϊκή Ένωση εισάγει το 80% των εξαγωγών, ενώ χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία, παραδοσιακοί αγοραστές καρπουζιού, φέτος εκδήλωσαν μηδενικό ενδιαφέρον. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η Ιταλία εισήγαγε κατά το α΄ εξάμηνο του 2020 κάτω από 10.000 τόνου, αντί για 90.000 τα προηγούμενα χρόνια, ενώ η Γερμανία μόλις 6.876 τόνους. Αυξημένες εξαγωγές κατέγραψαν μεν χώρες όπως η Πολωνία (13.406 τόνοι) και η Ρουμανία (9.256), σε τιμές όμως εξευτελιστικές που δεν καλύπτον το κόστος παραγωγής ούτε στο ελάχιστο.[/vc_column_text][vc_single_image image=”114850″ img_size=”full”][vc_column_text]Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο καρπουζοπαραγωγός και αντιπρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Γιώργος Αχαμνός, μετά τις 15 Μαΐου επήλθε η καταστροφή, με αποτέλεσμα το 80% των καρπουζιών να μείνουν στα χωράφια.

«Η τιμή έχει κατρακυλήσει στα 0,04 ευρώ το κιλό. Όσο είχαμε καραντίνα, η παραγωγή από τα θερμοκήπια απορροφήθηκε. Μετά την άρση της καραντίνας ήρθε το σοκ. Η Γερμανία, η Ιταλία και η Αυστρία, που είναι οι χώρες που κατά κανόνα απορροφούν μεγάλες ποσότητες κάθε χρόνο, πήραν ελάχιστα φέτος, δεν υπήρχε ζήτηση, διότι φοβούνται το δεύτερο κύμα κορονοϊού. Πέρυσι πουλήσαμε στα 0,24 ευρώ τις “βαρέλες” και στα 0,14 ευρώ τα στρογγυλά. Υπάρχει πρόβλημα, δεν υπάρχει χρήμα και εμείς έχουμε υποστεί τεράστια ζημιά» τόνισε και εξήγησε πως το κόστος παραγωγής είναι υψηλό και δυσβάσταχτο.

«Μας κοστίζει από 650 έως και 900 ευρώ το στρέμμα. Αν υπολογίσουμε ότι κάποιος πούλησε εξίμισι τόνους με τιμή 0,04 ευρώ, εβγαλε 260 ευρώ, άρα δημιούργησε χρέος 400 ευρώ. Όποιος τα άφησε στο χωράφι, έχει χρέος από 700 ως 900 ευρώ. Για κάποιον που έχει 30 με 40 στρέμματα, η ζημιά φτάνει στα 30.000 ευρώ. Μιλάμε για ανυπολόγιστη καταστροφή, αφού η συντριπτική πλειονότητα των παραγωγών, από τα Δουνέικα και τον Καρδαμά μέχρι το Βαρθολομιό,  δεν τα μάζεψαν καθόλου, ειδικά τις “βαρέλες”», επισήμανε.

Ο κ. Αχαμνός υπογράμμισε το μέγεθος της ζημιάς στον αγροτικό κόσμο, σημειώνοντας ότι το 95% των παραγωγών στην Αμαλιάδα και στον Κάμπο καλλιεργούν πατάτα και καρπούζι, κάτι που ισοδυναμεί με όλεθρο άνευ προηγουμένου.

«Όποιος είχε πατάτα και καρπούζι, είναι σαν να κήδεψε δύο παιδιά. Για να έρθει στα ίσα του, πρέπει να έχει τέσσερις χρονιές “με τα χίλια”, αλλιώς δεν μπορεί να αναπληρώσει τις απώλειες. Όλα είναι άκοπα στα χωράφια και δεν έχουμε πάρει ούτε φράγκο ως αποζημίωση. Σε λίγο θα αρχίσουν να εκδίδουν και οι γεωπόνοι διαταγές πληρωμής και να δούμε πώς θα ανταποκριθούν οι παραγωγοί», ανέφερε.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot