FOLLOW US: facebook twitter

Τεράστια οικολογική καταστροφή στο Κουνουπέλι: Εικόνες που προκαλούν θλίψη στο καμένο πευκοδάσος-Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά

Ημερομηνία: 04-04-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Περιβάλλον

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”85845″ img_size=”full”][vc_column_text]Εικόνες που προκαλούν απέραντη θλίψη, παρουσιάζει με το πρώτο φως της ημέρας, το καμένο πευκοδάσος δάσος στο Κουνουπέλι, όπου η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης έκαψε εκατοντάδες στρέμματα δασικής έκτασης, πεύκα και κουκουναριές σε όλο το παραλιακό μέτωπο. Μια τεράστια οικολογική καταστροφή στο πολύτιμο πετράδι της Ηλείας, μια  προστατευόμενη κατά τα άλλα περιοχή στο δάσος της Στροφυλιάς και από τα λίγα εναπομείναντα δάση και πνεύμονες πρασίνου της Ηλείας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Π.Υ Λεχαινών, η φωτιά έως χθες το απόγευμα, είχε τεθεί υπό μερικό έλεγχο, γιατί αν και επικρατούσε άπνοια στην περιοχή, υπήρξαν αρκετές αναζοπυρώσεις σε διάφορες εστίες. Η νύχτα που πέρασε ως τα ξημερώματα της Τετάρτης ήταν εφιαλτική, με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να δίνουν μάχη με τις φλόγες, προκειμένου να περιορίσουν την μεγάλη πυρκαγιά.

Με το πρώτο φως της ημέρας σηκώθηκαν δύο καναντέρ προκειμένου να συνδράμουν τα επίγεια μέσα ενώ στο σημείο βρίσκονταν 90 πυροσβέστες με 35 οχήματα. Από το πρωί είχαν κοπάσει οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή και οριοθετήθηκε το πύρινο μέτωπο, αλλά κατά την διάρκεια της ημέρας όπως προαναφέραμε υπήρξαν αναζοπυρώσεις. Το γεγονός ότι το μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται κοντά στη θάλασσα έδωσε τη δυνατότητα να πραγματοποιούν συνεχείς ρίψεις νερού μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τον συντονισμό είχαν ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων Δυτ. Ελλάδας, Ιονίου και Πελοποννήσου Υποστράτηγος Αχιλλέας Τζουβάρας και ο Διοικητής της ΠΥ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας Δημήτρης Γεωργακόπουλος.

Η φωτιά ξεκίνησε σύμφωνα με μαρτυρίες περίπου στις 3 το μεσημέρι της Τρίτης από την θέση  Βαλόστανη και αφού πέρασε την άσφαλτο άρχισε να κατακαίει δασική έκταση στο Κουνουπελάκι και πλησίαζε το Φάλαρι και το Μεγάλο Πεύκο. Στόχος των πυροσβεστών ήταν να σταματήσουν την φωτιά στο ρέμα Ρούσκουλα. Εναέρια μέσα πυρόσβεσης δεν υπήρχαν στην Ανδραβίδα και έτσι ήρθαν με μεγάλη καθυστέρηση και προβλήματα από Ελευσίνα και Θεσσαλονίκη.

Όλο το απόγευμα εξακολουθούσαν να υπάρχουν μικρές εστίες που ακόμα καίνε, γι αυτό και παραμένουν στην περιοχή μέχρι να σβήσει τελείως ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ σημαντική ήταν και η παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. στην περιοχή με επικεφαλής τον Αστυνομικό διευθυντή Ηλείας Ταξίαρχο Απόστολο Μαρτζάκλη.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες και μόλις ο κίνδυνος εκλείψει εντελώς, θα υπάρξουν και επίσημες εκτιμήσεις από την Πυροσβεστική για τις καμένες εκτάσεις, γιατί άλλοι μιλούν για 300-500 στρέμματα πευκοδάσους και άλλοι για 2000 στρέμματα. Επίσης ερευνώνται τα αίτια της μεγάλης φωτιάς στο Κουνουπέλι, αφού υπάρχουν και πληροφορίες αλλά όχι ακόμα ενδείξεις και αποδείξεις για εμπρησμό.

Ωστόσο πέρα από τα αίτια της φωτιάς, αυτό που τούτη τη στιγμή είναι πολύ σημαντικό, είναι πέρα από τις καταγραφές και τον απολογισμό της καμένης έκτασης και βεβαίως τα… κροκοδείλια δάκρυα και τις προεκλογικές κορώνες περί ευθυνών, να υπάρξει ένα σχέδιο αναγέννησης του πευκοδάσους στο Κουνουπέλι και βεβαίως να ενταθούν τα μέτρα φύλαξης και προστασίας σε ότι απέμεινε…[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot