FOLLOW US: facebook twitter

Τεράστια η καταστροφή από την μεγάλη πυρκαγιά στο Γεράκι Αμαλιάδας!

Ημερομηνία: 07-10-2024 | Συντάκτης:
Στην φωτιά στο Γεράκι βρέθηκαν και συντόνιζαν ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας και ο υπαρχηγός, αντιστράτηγος Νίκος Ρουμελιώτης. Επίσης  παρόντες ήταν ο υφυπουργός προστασίας του Πολίτη Α. Νικολακόπουλος, o δήμαρχος Ήλιδας Χρ. Χριστοδουλόπουλος και ο αντιδήμαρχος Πηνείας Κ. Ανανγωστόπουλος

Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού στην Ηλεία

Μέρα τη μέρα αναμένεται να γίνει η πρώτη εκτίμηση των ζημιών σε καμένα στρέμματα, δασικές εκτάσεις και καλλιέργειες 

«Σύμμαχος» των πυροσβεστικών δυνάμεων που έδιναν ολονύχτια «μάχη» με τις φλόγες ήταν οι βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν το πρωί του Σαββάτου στην Ηλεία, με αποτέλεσμα η εικόνα της πυρκαγιάς στο Γεράκι Αμαλιάδας να τεθεί μετά από πολλές ώρες υπό έλεγχο και πλέον να έχει σβήσει. Στην περιοχή παραμένουν δυνάμεις της Π.Υ ακόμα και σήμερα για λόγους ασφαλείας.

 Η περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο αποδείχθηκαν δύσκολες μέρες για τον νομό μας, κυρίως για το δήμο Ήλιδας, μετά την μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στο Χάβαρι, τα Τσαφλέικα, Μπουμπουνα Κρυονερίου και Πλατανιά Χαβαρίου, με τους πυροσβέστες να δίνουν μεγάλη μάχη με τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή, με  επίγειες δυνάμεις και πυροσβεστικά αεροσκάφη. Συνολικά την πρώτη μέρα (4/10) εκδηλώθηκαν εννέα πυρκαγιές σύμφωνα με τον υπουργό  υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, ενώ το 112 ήχησε τρεις φορές. Στο σημείο μετέβη κλιμάκιο της ΔΑΕΕ προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών, καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο εμπρησμού με τόσο πολλές εστίες σχεδόν ταυτόχρονα.

Από σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει μια πρώτη εκτίμηση των ζημιών που προκάλεσαν οι φωτιές και κυρίως η πυρκαγιά στο Γεράκι που έκαψε δασική έκταση αλλά και ελιές και αμπέλια, γεωργικό εξοπλισμό και δύο κατοικίες στον οικισμό Μπαμπούνα.

Ο νεαρός πυροσβέστης που τραυματίστηκε (εδώ με τον γιατρό Βαγγέλη Δημητρόπουλο)- έλαβε τις πρώτες βοήθειες στο Ν. Πύργου και μετά μεταφέρθηκε στο Ν. Ρίου.

Να σημειώσουμε ακόμα ότι στην μεγάλη φωτιά στο δήμο Ήλιδας τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι πυροσβέστης που επιχειρούσε στο Γεράκι. Πρόκειται για δασοκομάντο, ηλικίας 35 ετών, της 6ης ΕΜΟΔΕ. Ο πυροσβέστης διακομίστηκε με ελικόπτερο στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου όπου έλαβε τις πρώτες βοήθειες και εν συνεχεία μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου.

Στον τόπο της πυρκαγιάς στο Γεράκι, βρέθηκαν 265 πυροσβέστες με έξι ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της 1ης και 6ης ΕΜΟΔΕ και 83 οχήματα και 9 πυροσβεστικά αεροσκάφη καθώς  και μεγάλη συμμετοχή από υδροφόρες και μηχανήματα της πολιτικής προστασίας τού δήμου Ήλιδας και της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.  Επίσης ισχυρή δύναμη της αστυνομίας με τον αστυνομικό διευθυντή και τον περιφερειακό διευθυντή δυτικής Ελλάδας βοηθούσαν στο δύσκολο έργο της πυρόσβεσης. Στην φωτιά βρέθηκαν και συντόνιζαν ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας και ο υπαρχηγός, αντιστράτηγος Νίκος Ρουμελιώτης, όπως επίσης ο υφυπουργός προστασίας του Πολίτη Α. Νικολακόπουλος και ό δήμαρχος Ήλιδας Χρ. Χριστοδουλόπουλος.

Επίσης φωτιές εκδηλώθηκαν το δύσκολο αυτό διήμερο  σε δασική έκταση στην περιοχή Πανόπουλου του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, και σε χαμηλή βλάστηση στη Νέα Μανωλάδα του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot