FOLLOW US: facebook twitter

Καλό μήνα με… «Γέφυρα»: Τέλος χρόνου για την προστασία της 1ης κατοικίας

Ημερομηνία: 27-07-2020 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”103957″ img_size=”full”][vc_column_text]Τίτλοι τέλους για την προστασία της πρώτης κατοικίας καθώς κλείνει η πλατφόρμα που υποδέχεται εδώ και έναν χρόνο αιτήσεις για την υπαγωγή στον Νόμο 4605/2019 που προσφέρει «κούρεμα» οφειλής και επιδότηση της δόσης του δανείου από το κράτος για όλη τη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου.

Μέχρι την Παρασκευή 31 Ιουλίου, λοιπόν, οι δανειολήπτες που πληρούν τα κριτήρια έχουν την τελευταία ευκαιρία να υποβάλουν την αίτησή τους.

Και τις πρώτες ημέρες του επόμενου μήνα, πιθανότατα στις 3 Αυγούστου, ενεργοποιείται το νέο πρόγραμμα–γέφυρα, που θα υποστηρίξει συνεπείς και μη δανειολήπτες που δέχτηκαν το πλήγμα της κρίσης του κορονοϊού. Η υποστήριξη αυτή αφορά την επιδότηση για 9 μήνες της μηνιαίας δόσης του δανείου τους που συνδέεται με την 1η κατοικία τους.

Η πλατφόρμα θα υποδέχεται τα αιτήματα όσων έχουν πληγεί από την πανδημία από την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν την πρώτη κατοικία τους καθώς και ποιοι διαμένουν σε αυτήν.

Σε ό,τι αφορά τους… υποψήφιους υπαγωγής στο νέο πρόγραμμα-γέφυρα διάρκειας 9 μηνών, εκτιμάται ότι το 70% θα αφορά συνεπείς δανειολήπτες που λόγω της πανδημίας δυσκολεύονται στην αποπληρωμή των δανειακών τους υποχρεώσεων. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και εκείνοι που προ πανδημίας είχαν κάνει διμερείς συμφωνίες με τις τράπεζες ή του servicers για τη ρύθμιση του δανείου τους και είχαν επιστρέψει στην… κανονικότητα. Για τις τράπεζες αποτελεί «στοίχημα» αυτά τα δάνεια να παραμείνουν ενήμερα ώστε να μην αυξηθούν τα «κόκκινα» δάνεια και για τον λόγο αυτόν λαμβάνουν και την υψηλότερη επιδότηση.

Σε ό,τι αφορά εκείνους που έχουν κάνει το τελευταίο διάστημα αίτημα υπαγωγής στο υφιστάμενο πλαίσιο που λήγει στις 31 Ιουλίου και δεν έχουν λάβει ακόμα απάντηση από τις τράπεζες για ρύθμιση του δανείου τους και επιδότηση της μηνιαίας δόσης για όλη τη διάρκεια της αποπληρωμής, έχουν περιθώριο να αποφασίσουν.

Βάσει του νόμου η τράπεζα πρέπει να απαντήσει εντός ενός μήνα, που σημαίνει ότι ακόμα κι αν η αίτηση υποβληθεί στην εκπνοή, δηλαδή στις 31 Ιουλίου, θα λάβουν απάντηση στο τέλος Αυγούστου. Αρα, σε περίπτωση «απόρριψης» έχουν έναν μήνα περιθώριο να κάνουν αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα-γέφυρα και να στηριχτούν για 9 μήνες.

Αυτοί που έχουν το μεγαλύτερο δίλημμα είναι εκείνοι που ανήκουν στην κατηγορία «εκκρεμείς του νόμου Κατσέλη», καθώς πρέπει να εκτιμήσουν την πιθανότητα να απορριφθεί η αίτησή τους από το δικαστήριο και να βρεθούν χωρίς καμία στήριξη και φυσικά προστασία στο άμεσο μέλλον.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση οι εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη θα πρέπει να εκδικαστούν μέχρι τα μέσα του 2021 και τους επόμενους μήνες οι δανειολήπτες αυτής της κατηγορίας θα πρέπει να επικαιροποιήσουν μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας τα στοιχεία τους.

Πάντως υπάρχει ακόμα σειρά εκκρεμοτήτων που αφορούν το νέο πρόγραμμα-γέφυρα, οι οποίες θα πρέπει να κλείσουν ενώ θα πρέπει να δοθεί και η επίσημη έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ε.Ε. (DG Comp ) ώστε να μπορούν να γίνουν οι εκταμιεύσεις των επιδοτήσεων. Σύμφωνα με πηγές, το σχετικό αίτημα υποβλήθηκε την περασμένη Δευτέρα και η έγκριση, που είχε τυπικό χαρακτήρα, αναμένεται στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Την ερχόμενη εβδομάδα οι ομάδες έργου που έχουν συσταθεί και η Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους θα «κλείσουν» τις τελευταίες εκκρεμότητες καθώς στην πλατφόρμα «μπαίνουν» τα στοιχεία των τραπεζών και των εταιρειών διαχείρισης και φυσικά του Δημοσίου. Αυτό που προβληματίζει τελικά είναι η περίμετρος των δικαιούχων «κορονόπληκτων», καθώς κάποιοι ήταν στους πληγέντες μέχρι τον προηγούμενο μήνα ενώ κάποιοι άλλοι συνεχίζουν να είναι.

Ξεκάθαρο είναι, πάντως, ότι ο προϋπολογισμός δεν θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρχές της πανδημίας μέχρι το τέλος Ιουνίου οι δυνητικοί δικαιούχοι (έχουν δάνειο συνδεδεμένο με πρώτη κατοικία και έχουν πληγεί) δυνητικά δικαιούνται επιδοτήσεις συνολικού ύψους 700 εκατ. ευρώ.

Πηγή: naftemporiki.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia